REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Florin Cîțu: Nu susțin taxarea marilor companii

Florin Cîțu: Nu susțin taxarea marilor companii

Replica API 8 decembrie 2021 | 23:00 879

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că nu susține propunerea președintelui PSD Marcel Ciolacu privind taxarea cu 1% a companiilor care au cifra de afaceri de peste 100 de milioane. Totodată, despre reducerea TVA la 5% pentru gigacalorie, idee susținută de liderul social-democraților pentru două luni, președintele PNL spune că trebuie discutată mai întâi cu executivul european.

„Din punctul meu de vedere, nu susțin astfel de taxări (suprataxare cu 1% din cifra de afaceri a marilor companii, n.red.).Bineînțeles că am susținut asta în coaliție.

Așa pe hârtie pot să scriu multe. Ea nu se justifică în context economic, am avut economia închisă două luni, bugetul a fost susținut de astfel de companii. Nu-și are locul o astfel de taxă.

Ea este susținută de partenerii din coaliție, dacă și premierul este de acord. Este vorba de impozitarea pe cifra de afaceri față de impozitarea pe profit.

Încă nu avem o variantă a bugetului, v-am spus că ceea ce noi am discutat în programul de guvernare reprezintă cam 13 miliarde lei suplimentari. Pentru anul viitor pe ESA trebuie să avem un deficit de 6,2%, pe cash un deficit de 5,84%. Ele sunt legate. Vom vedea care este varianta de buget.

Ministrul nu a prezentat o variantă de buget ieri, o așteptăm.

Nu există niciun fel de poziții antagonice. Reducerea deficitului bugetar nu este o idee pe care am scos-o din cutie. Este o strategie pe care am discutat-o cu Comisia Europeană, partenerii internaționali, care a fost acceptată și premiată de agențiile de rating prin creșterea perspectivei de la negativ la stabil”, a declarat Florin Cîțu în Parlament.

Acesta a spus că pentru a acoperi majorarea cheltuielilor cu pensiile „se pot face mai multe lucruri”.

„Ministerul Finanțelor poate să crească colectarea. În 2021 a crescut colectarea. Veniturile la buget sunt mai mari cu 20 milioane de lei față de începutul anului și cu 50 milioane față de anul trecut. Sunt surse suplimentare de venit”, a afirmat Cîțu.

Despre discuțille privind reducerea TVA la 5% la gigacalorie, președintele Senatului spune că este o propunere pentru două luni.

„Am recomandat o discuție cu Comisia Europeană, să vedem dacă este ok, pentru că înseamnă reducere de venituri. Orice reducere de venituri trebuie discutată cu Comisia Europeană, mai ales că TVA reprezintă venituri și pentru Comisia Europeană. Din punctul meu de vedere, dacă există resurse la buget, atunci poate să fie făcută”, a mai declarat Cîțu.

El a spus că inițiatorii măsurii nu au precizat dacă este vorba și de reducerea TVA la consumator, la factură. „Ministerul Finanțelor a propus acest lucru”.

Președintele PNL a precizat că inițial propunerea a fost pentru două luni, dar că poate fi discutată și varianta pe trei luni.

Legat de posibile majorări ale salariilor profesorilor și medicilor, propunere susținută de Marcel Ciolacu, Cîțu a spus: „Nu s-a discutat ieri de nicio creștere de salarii. Există o reformă a salarizării în PNRR care va face legătura între performanță și venit. Orice creștere de cheltuială, în special socială, trebuie să aibă în spate o sursă de finanțare”.

O şedinţă a coaliţiei de guvernare urmează să aibă loc marţi, la ora 15.00, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca ii taxam cum vrea EU astia cu multinationalele isi ea valizele si pleaca Iar o gramada de lume ramine somera ,sau nu tiai pus Intrebarea asta,se pare caci stie Citu totusi ceva economie.
0
5
bai penal din sua, in europa se vrea taxarea impozitului pentru marile companii in tarile unde isi au afacerile si tu le iei apararea ????? ce interes ai tu la ei de esti de partea lor ?????
7
0
sa se taxeze doar profitul externalizat!!!
5
1
Eu sustin sa te sinucizi!
8
0
Multa mwe cu kkt pnl si sustinatorilor sai
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218