REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Florin Cîţu propune un pact transpartinic pentru ca în 2026 România să fie asigurată energetic

Florin Cîţu propune un pact transpartinic pentru ca în 2026 România să fie asigurată energetic

Replica API 18 ianuarie 2022 | 00:00 634

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, propune un pact transpartinic care să prevadă o alocare bugetară pentru investiţii în energie, astfel încât să se asigure securitatea în domeniu a ţării în anul 2026.

Florin Cîţu

"Trebuie să abordăm această problemă cu o gândire pragmatică pe termen lung, aşa cum am abordat şi în trecut problemele. În 2020, economia a fost închisă două luni de zile şi am trecut peste acea criză şi am reuşit să venim cu programe care văd că astăzi sunt lăudate, unul dintre ele este IMM Invest. Soluţiile pe termen lung trebuie să ia în calcul, aşa cum am spus şi anul trecut, securitatea energetică a României. Propun să gândim măsuri care să ne ducă în 2026 la o securitate energetică a României, una dintre măsuri ar fi foarte simplu să alocăm suplimentar de la buget, pe lângă programele de investiţii pe care le au toate companiile, un procent de care să nu se atingă nimeni şi facem un pact transpartinic, cum avem la Ministerul Apărării, un procent pe care să-l investim în acest domeniu ca să ne asigurăm că, în 2026, România o să fie securizată din punct de vedere energetic", a declarat, luni, Cîţu, la Parlament, scrie Agerpres.

El a afirmat că nu este de acord cu reducerea TVA doar într-un anumit sector, cum este în cazul alimentelor de bază, deoarece se pot crea distorsiuni în economie, ceea ce ar determina apariţia de probleme.

"Întotdeauna noi suntem de acord cu orice reducere a poverii fiscale pentru economie, dar condiţia de bază este să şi poţi să faci acest lucru şi să o aplici unitar. Nu sunt de acord să reduci TVA doar pentru un anumit sector, atunci creezi un avantaj necompetitiv sau necinstit unui anumit sector versus altele în economie şi nu sunt de acord. (...) Eu nu sunt de acord să venim cu o măsură doar pentru un anumit sector pentru că aşa se creează tot felul de distorsiuni în economie şi economia României am arătat în ultimii ani că nu poate să funcţioneze aşa pe termen lung, apar alte probleme. Încercăm să rezolvăm o problemă aici şi apar alte probleme în economie. Dacă vrem să luăm o măsură de genul să reduci TVA la zero foarte bine, deşi eu vă spun că nu vom face decât să creştem profitul unor companii, va fi foarte greu să vedem o scădere a preţurilor, dar asta este opinia mea de economist. Ceea ce vă spun ca preşedinte al PNL este că voi susţine orice reduceri de taxe care se aplică unitar în toată economia", a explicat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare va fi discutat doar subiectul legat de energie, soluţiile pentru actuala situaţie generată de creşterea preţurilor trebuind prezentate în acest cadru şi nu prin presă.

"Eu cred că trebuie să oprim stilul ăsta de a propune prin presă, pentru că mi-e şi mie foarte uşor să vin să fac propuneri de creşteri de pensii cu 40% sau salarii cu 60% şi apoi să vin în coaliţie, să spun că nu se poate, pentru că nu vor ceilalţi. Am propus săptămâna trecută şi îmi menţin opinia ca discuţiile despre soluţii să le avem în coaliţie întâi. Dumneavoastră spuneţi că au propus, nu au propus nimic, sunt discuţii în spaţiul public. Eu la coaliţie, până acum, nu am văzut nicio discuţie cu propuneri clare. De aceea, astăzi, la coaliţie, aştept soluţiile de la Ministerul Energiei, Ministerul Finanţelor, de la Guvern, vedem dacă ele se încadrează în cadrul bugetar", a menţionat liderul PNL.

El a subliniat că nu este de acord cu depăşirea deficitul bugetar asumat pentru acest an, pentru că vor apărea probleme cu inflaţia.

"Din contră, cred că trebuie să fim mult mai ambiţioşi pentru 2022, pentru că altfel vom avea o problemă cu inflaţia. Orice măsură trebuie să respecte un principiu liberal de bază - trebuie să se aplice unitar tuturor participanţilor în economie, nu unui anumit sector pe care îl alege cineva nu ştiu pe ce criterii şi să nu se ia niciun leu de la investiţii din buget. De banii de investiţii nu se atinge nimeni, din contră trebuie să mai adăugăm să ajungem la 7%. Acestea sunt criteriile de la care pornim. (...) În acest moment nu a fost nicio soluţie prezentată în coaliţie, ce e în spaţiul public sunt, din punctul meu de vedere, declaraţii politice şi eu nu vreau să începem o competiţie în spaţiul public a declaraţiilor", a susţinut Florin Cîţu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218