REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Florin Cîțu va merge pe teren minat, în propriul Guvern: 3 capcane în Acordul coaliției de guvernare

Florin Cîțu va merge pe teren minat, în propriul Guvern: 3 capcane în Acordul coaliției de guvernare

Replica API 22 aprilie 2021 | 23:35 1130

Liderii coaliției de guvernare au încheiat un nou Acord, pentru a pune capăt războiului politic, dar în document s-au strecurat și serie de prevederi care l-ar putea lăsa spectator pe Florin Cîțu, în propriul Guvern, scrie stiripesurse.ro

O primă ”capcană” este cea legată de adoptarea deciziilor și stabilirea priorităților. Ultimul cuvânt nu-l va mai avea premierul decât în urma consultării cu vicepremierii. Practic, Dan Barna și-a câștigat un ”drept de veto” în Guvern și ar putea exercita presiune asupra lui Florin Cîțu.

”Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.”

Un al doilea punct care ar putea naște controverse este cel legat de remanierea miniștrilor. Premierul va trebui să trimită partidului care îl susține pe respectivul ministru o evaluare și o informare prealabilă. Evident, respectiva evaluare poate fi contestată și riscăm în orice moment un nou scandal politic pe modelul remanierii lui Vlad Voiculescu.

”Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.”.

Premierul Florin Cîțu nu va mai atribuția exclusivă de evaluare a miniștrilor. Aceștia vor intra la judecata partidului și chiar premierul va intra în același malaxor al deciziei de partid. Episoade recente din politica românească ne arată că ”partidul nu greșește niciodată”, iar dacă Florin Cîțu va intra în conflict cu Ludovic Orban, evaluarea Guvernului va intra imediat în discuție.

”Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primul ministru a declarat ca nu-i pasa de acord, ca nu l-a semnat el, deci nu vad pe ce teren minat merge, el oricum nu intentioneaza sa -si bata capul cu acordul.
0
0
imi pare rau acum ca am votat PNL. Un vot aruncat la gunoi. Voi vota un alt partid la viitoarele alegeri
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108