rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Directorul general al RAEDPP exclude vânzarea clădirilor

Florin Gheorghe: Plănuim ca imobilele pe care le administrăm în Piaţa Ovidiu să le închiriem agenţilor economici; este mai rentabil

Regia Autonomă de Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa a anunţat că demarează lucrări de reparaţii la două imobile pe care le are în administrare: unul situat pe strada Petru Rareş, iar cel de-al doilea se află pe strada Arhiepiscopiei, chiar lângă Moscheea Carol, într-o zonă intens vizitată de turişti. Noul director general al RAEDPP, Florin Gheorghe, spune că are în plan reabilitarea tuturor clădirilor pe care le administrează, iar în cazul unora dintre ele consideră că varianta cea mai bună de exploatare este închirierea către agenţi economici.

Reporter: Aţi anunţat că începeţi renovarea unor clădiri. Unde se află acestea şi ce plănuiţi pe mai departe în privinţa lor?

Florin Gheorghe: Într-adevăr, am început cu realizarea expertizelor. Au fost finalizate anul trecut, pentru 16 imobile, şi astfel am putut demara anul acesta şi renovarea unora dintre clădiri. Renovarea a presupus lucrări de mai mică anvergură pentru că unele dintre case au fost lăsate prea mult timp în paragină şi atunci necesită intervenţii mai ample, lucrări la structura de rezistenţă şi implicit costuri mai mari, bani care anul acesta nu au fost prinşi în buget, dar sperăm ca anul viitor Primăria Constanţa să ne ajute cu fonduri.

Rep.: Dar lucrările anunţate de dvs.? Au început?

F.G.: Da, au fost bani alocaţi, dar anul acesta am considerat necesar să începem cu lucrări mai mici, să putem face cât mai multe case, să reabilităm faţadele şi acoperişurile. Clădirile sunt în zona centrală şi în zona Peninsulară, pentru că acolo avem cele mai mari probleme cu imobilele. Mă rog, nici chiriaşii nu au prea avut grijă de aceste imobile, dar nici noi, ca regie, nu am urmărit foarte îndeaproape ce se întâmplă cu ele. E adevărat, unele dintre imobile au fost revendicate, dar primăria a câştigat acele procese şi au rămas tot în patrimoniul primăriei şi în administrarea noastră.

Rep.: Din ce înţelegem de la dvs., aceste clădiri nu mai au chiriaşi?

F.G.: În unele nu mai sunt chiriaşi, sunt goale, şi atunci putem să le renovăm în voie, în altele sunt chiriaşi, dar intervenim numai la faţade şi la acoperiş.

Rep.: Ulterior, ce se va întâmpla cu ele? Le închiriaţi sau există şi varianta să le vindeţi?

F.G.: Nu, de vândut nu mai vindem absolut nimic, pentru că s-au vândut destul în decursul ultimilor ani şi, din punctul meu de vedere, eu nu sunt de acord cu vânzarea imobilelor, pentru că ele sunt un bun al oraşului şi pot produce bani pentru comunitate, din chirii, iar aceşti bani îi putem folosi pentru alte investiţii. (...) Aceste clădiri vom încerca să le exploatăm cât mai bine, unele sunt situate în zone cu trafic pietonal mare şi am putea să le închiriem în întregime către agenţii economici care să desfăşoare diverse activităţi, iar atunci şi chiria este mai mare. În momentul de faţă, sunt clădiri care sunt în fondul locativ de stat şi sunt închiriate ca şi locuinţe, însă chiriile sunt ridicol de mici, undeva la 80 de lei, 100 de lei apartamente cu 2 sau 3 camere, bani care nu sunt suficienţi nici măcar pentru a întreţine acele clădiri.

Rep.: Şi ce veţi face? Daţi oamenii afară, ridicaţi nivelul chiriei, aduceţi agenţi economici?

F.G.: Avem un dialog cu Ministerul Dezvoltării, le-am transmis că am dori ca aceste chirii să le actualizeze măcar cu rata inflaţiei, pentru că din 2007 nu au mai fost actualizate şi le-am trimis punctul nostru de vedere şi aşteptăm să dea ordonanţa de urgenţă pentru a le putea actualiza. Însă, pentru acei oameni care locuiesc în acele case, vom încerca să le găsim alte locuinţe care nu sunt centrale sau în Piaţa Ovidiu.

Rep.: Iar clădirile din Piaţa Ovidiu le veţi transforma în sedii pentru agenţii economici?

F.G.: Este mult mai rentabil aşa. Să vă dau un singur exemplu: pentru o clădire cu două etaje, astăzi încasăm din chirii de la diverse familii care locuiesc acolo 400 de lei. Aceeaşi clădire, dacă am închiria-o către un agent economic, am încasa 2.500- 3.000 de euro, 4.000 de euro. Oricum, se vor organiza licitaţii şi depinde cum va decurge licitaţia şi câţi agenţi economici se vor înscrie. (...)

Rep.: Dar, de la de la cetăţeni oricum aveţi foarte multe solicitări pentru locuinţe. Următoarea noastră întrebare este legată de sesizări pe care noi le-am primit de la cetăţeni, cu privire la atribuirea de locuinţe, spre exemplu în cartierul Henri Coandă. Oamenii reclamă că există ba o comisie de atribuire de la dvs., ba că sunt pasaţi la o altă comisie, care nu este a regiei. Lămuriţi-ne cum stau lucrurile.

F.G.: Aşa este, există o dilemă, pentru că şi la noi vin în audienţă la noi, însă dosarele sunt la Serviciul Public de Asistenţă Socială care are un birou în cartierul Henri Coandă. Ei primesc aceste dosare de la cetăţeni care doresc o locuinţă în cartierul Henri Coandă şi există o comisie, formată şi din consilieri locali, care stabileşte punctajul pentru fiecare dosar şi fac repartiţiile. Pe noi doar ne anunţă în scris că familia Ionescu sau familia Popescu a primit repartiţie în blocul HC22, apartamentul 10, să spunem. Deci, pe noi doar ne informează, iar noi luăm legătura cu respectivii şi îi chemăm să vină, să semneze contractul şi le predăm cheile. (...)

Rep.: Dar la dumneavoastră ce dosare se primesc?

F.G.: Noi primim dosare pentru locuinţe ANL, pentru locuinţe din fondul locativ de stat şi mai avem, tot în Cartierul Henri Coandă, 6 blocuri, care au fost destinate exclusiv celor evacuaţi din imobile naţionalizate. De acestea ne ocupăm noi. De restul de 27 de blocuri din acel cartier se ocupă Serviciul de Asistenţă Socială. (...)

În cadrul interviului, directorul RAEDPP a mai făcut referire şi la planurile de înfiinţare a unei sere – VIDEO INTERVIU INTEGRAL:

F.G.: Ne dorim ca de anul viitor să avem propria noastră seră de flori, să fim şi noi producători. (...) Am identificat terenul, în oraş, am făcut actele necesare către primărie, să ne fie transmis în administrare, avem firma care se va ocupa de această seră. Avem oferte pentru construcţia serei, banii sunt pregătiţi... Terenul este în zona industrială, lângă fabrica de BCA, sunt 5 mii de metri pătraţi.

A.C.

miercuri, 18 septembrie 20192686
Comentarii

00sorin(23 sep 18:01)
care agenti economici ?
012adevarul e(18 sep 22:11)
ca infractorii din primarie in frunte cu hotul fagadau si in combinatie cu hotul gheorghe au inceput sa iasa-n frunte ca paduchii. Incurajati fiind de jartelele de judecatori care spaguiti fiind au constatat ca infractorii n-au furat nimic. Deci fapta adica hotia nu exista. Multa muie cu cacat la toti !!!
07Ion(18 sep 18:13)
Tara de rahat
48HERODOT(18 sep 09:25)
Cine va inchiriaza vechiturile astea ?
214florinache ..(18 sep 09:20)
Dar ce spagute se arata in zare...
213Agentii(18 sep 08:53)
Sunt Fagadau, Babu si cine vor ei!
422PDL-UNPR-PMP(18 sep 02:36)
Un traseist politic si un lingau notoriu.
Vremea
3.7°3.6° - 3.7° joi, 23 ianuarie 2020
ConstanțaUmiditate: 45%
Vânt: 5.5 m/s
Presiune: 1030 milibari

Loto
6/493911242847
5/40182229343813
joker204142434515
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 ian 00:00SportOrganizatorii au anunțat ora partidei dintre Simona Halep și Harriet Dart, de la Australian Open

Simona Halep (locul 3 WTA) a trecut de Jennifer Brady în primul tur de la Australian Open, și se va duela cu britanica...652

23 ian 00:00SportSerena Williams s-a calificat în turul al treilea al Australian Open pentru a 19-a oară în cariera sa

Jucătoarea americană de tenis Serena Williams s-a calificat în turul al treilea al Openului Australiei, pentru a 19-a...358

23 ian 00:00SportMonica Niculescu s-a calificat în turul al doilea la Australian Open 2020, în proba de dublu

Monica Niculescu şi japoneza Misaki Doi s-au calificat, miercuri, în turul al doilea al probei de dublu de la...270

23 ian 00:03SportHagi face curăţenie la Viitorul! Încă un jucător e OUT! Cine a plecat de sub comanda "Regelui" şi unde va juca

Echipa antrenata de Gheorghe Hagi, Viitorul Constanta, a anuntat printr-un comunicat emis pe site-ul oficial al clubului...1021

Local
23 ian 00:00LocalȘedința AGA a Curții de Apel Constanța, pe tema pensiei de serviciu a magistraţilor

La sediul Curţii de Apel Constanţa a avut loc marți, 21 ianuarie, şedinţa Adunării Generale a judecătorilor,...310

23 ian 00:00LocalCurs de inițiere pentru viitorii scafandri

Centrul de Scafandri din Constanța organizează, în perioada 27-31 ianuarie, selecția pentru admiterea la cursul de...292

23 ian 00:00LocalRADET Constanța anunță citirea contoarelor

R.A.D.E.T. Constanța anunță că în intervalul de timp 27.01.2020 – 01.02.2020 se vor efectua citirile contoarelor...289

23 ian 00:00LocalContinuă lucrările de reabilitare a trotuarelor de pe bulevardul Tomis

Angajații SC Confort Urban SRL continuă intervențiile asupra trotuarelor pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins...330

23 ian 00:00LocalEvaluarea activităţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa în anul 2019

Marți, 21 ianuarie a.c. la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în prezenţa lui Niculescu George...286

23 ian 00:00LocalInspectorii ITM Constanța au aplicat, în 2019, sancțiuni în valoare de peste 7.000.000 lei

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat și în anul 2019 activitatea de control și verificare a...297

23 ian 00:00LocalPrins DROGAT la volan, pe străzile din Medgidia

Un tânăr de 28 de ani s-a ales cu dosar penal, după ce s-a urcat băut la volan. La data de 21 ianuarie a.c., în...342

23 ian 00:00LocalAutobuzele CT BUS, curățate și dezinfectate

Autobuzele sunt dezinfectate periodic cu un concentrat de suprafață, pentru uz uman și veterinar, cu spectru larg de...258

23 ian 00:00LocalO clădire inclusă pe lista monumentelor istorice din Constanța va deveni MUZEU DIGITAL

Administratorul unei societăți din București, înființată în anul 2018, a obținut certificatul de urbanism în...348

23 ian 00:00LocalAtenție, constănțeni! Se verifică toate sirenele de alarmare publică din Constanța

Inspectorii Serviciului Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență din cadrul...309

Politică
23 ian 21:07PoliticăOrban: PNL o va propune pe Alina Gorghiu pentru şefia Senatului

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că PNL o va propune pe Alina Gorghiu pentru şefia Senatului, după ce...232

23 ian 00:00PoliticăDaniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, s-a înscris în PSD

Daniel Zamfir, preşedinte al Comisiei economice din Senat, s-a înscris miercuri în Partidul Social Democrat - filiala...274

23 ian 00:00PoliticăTurcan: Sunt bani pentru majorarea pensiilor, nu văd de ce acest subiect trebuie să fie în permanenţă rostogolit

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat, miercuri, că banii pentru mărirea pensiilor au fost prevăzuţi în buget,...229

23 ian 00:00PoliticăTăriceanu, despre calitatea de suspect într-un nou dosar: Are o legătură evidentă cu campania electorală

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, susţine că noua sa convocare la Parchet în calitate de suspect într-un alt...231

23 ian 20:59PoliticăMeleşcanu, despre evenimentele din decembrie 1989: Am văzut în presa străină că au fost ciocniri între armată şi manifestanţi

Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că în decembrie 1989, când se afla la Viena, nu a...239

23 ian 00:00PoliticăOrban, despre eliminarea pensiilor speciale: Noi nu suntem de acord cu amendamentele lui Adrian Solomon

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că liberalii nu sunt de acord cu amendamentele propuse de deputatul PSD...329

23 ian 00:00PoliticăTurcan: Guvernul va adopta un set de OUG care să pregătească baza legislativă pentru cheltuirea judicioasă a fondurilor europene

Guvernul va adopta un set de ordonanţe de urgenţă care să pregătească baza legislativă pentru "cheltuirea...199

23 ian 00:00PoliticăOrban: Guvernul va stabili condiţiile, pe anul în curs, pentru programul „Prima Casă“

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că Guvernul urmează să emită o hotărâre prin care sunt stabilite...208

23 ian 00:00PoliticăUSR-PLUS se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care au viză de flotant

Alianţa USR-PLUS susţine modificarea legislaţiei pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin,...202

23 ian 00:00PoliticăIohannis: Este importantă dezvoltarea relaţiei cu Israelul, inclusiv prin organizarea unei şedinţe comune de Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, în marja Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării...207

Monden
23 ian 00:00MondenSmiley a anunțat că se mută temporar în SUA. Care este motivul

Smiley va deveni „străin” și își va mută parte din echipa și proiecte la Los Angeles pentru următoarele două...501

23 ian 00:00MondenAlexandru Comerzan dispus să plătească 400 de dolari pentru o porţie de sushi. Unde va cheltui premiul de la „Chefi la cuţite“

Alexandru Comerzan, în vârstă de 31 de ani, este câştigătorul sezonului 7 al emisiunii Chefi la cuţite şi...255

23 ian 00:00MondenAugustin Viziru se însoară, iar iubita lui va naște o fetiță

Augustin Viziru, actorul din producțiile „Umbre” şi „Faci sau taci”, s-a hotărât să se facă băiat de...356

23 ian 00:00MondenChef Florin Dumitrescu, pe patul de spital. Motivul pentru care bucătarul a ajuns pe mâinile medicilor

Chef Florin Dumitrescu, în vârstă de 32 de ani, unul dintre cei trei bucătari ai emisiunii Chefi la Cuţite, a ajuns...547

23 ian 00:00MondenPamela Anderson s-a căsătorit în secret cu un mogul de la Hollywood. Cei doi au mai avut o relaţie acum 30 de ani

Pamela Anderson şi mogulul de la Hollywood Jon Peters s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii private, la Malibu,...316

23 ian 00:00MondenMedicul care i-a prescris analgezice lui Prince a scăpat de acuzaţiile de omor

Viaţa unui muzician foarte cunoscut nu este una întotdeauna uşoară. De cele mai multe ori, celebrităţile se...197

23 ian 20:25MondenBradley Cooper iubeşte din nou după despărţirea de Irina Shayk? O actriţă cu 14 ani mai mică i-a furat inima

Bradley Cooper (45 de ani) şi Irina Shayk şi-au spus adio anul trecut, după o relaţie de patru ani şi mai multe...296

23 ian 20:25MondenPaolo Sorrentino prezintă noul sezon al serialului "The new pope" difuzat de HBO

De la Berlusconi la Vatican, regizorul italian Paolo Sorrentino şi-a prezentat propria versiune ludică şi ironică...202

23 ian 00:00MondenTrupa sud-coreeană de K-pop BTS va susţine un nou turneu mondial

Trupa sud-coreeană de K-pop BTS a anunţat miercuri că va susţine un nou turneu mondial, "Map of the Soul", care va...202

23 ian 17:36MondenCântăreaţa Adele a ţinut un regim strict care a ajutat-o să slăbească peste 45 de kilograme

Cântăreaţa britanică Adele a ţinut o dietă strictă însoţită de exerciţii, sub supravegherea antrenoarei sale...336

Mapamond
23 ian 00:00MapamondUrsula von der Leyen estimează că un acord comercial UE-SUA ar putea fi convenit în câteva săptămâni

Finalizarea unui acord comercial între SUA şi UE este posibilă în ''câteva săptămâni'', a declarat miercuri la...199

23 ian 00:00MapamondInterdicţie de călătorie în SUA: Trump anunţă că vor fi adăugate alte „câteva ţări“ pe lista statelor vizate de restricţii

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că administraţia sa se pregăteşte să adauge 'câteva...255

23 ian 00:00MapamondIerusalim: Incident între paza lui Emmanuel Macron şi securitatea israeliană

Un incident minor a avut loc miercuri în zona Bisericii Sfânta Ana din Ierusalim între un membru al forţelor de...266

23 ian 00:00MapamondEkaterini Sakellaropoulou, prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Greciei

Parlamentul de la Atena a ales-o miercuri pe Ekaterini Sakellaropoulou în funcţia de preşedinte al Greciei, prima...213

23 ian 00:00MapamondItalia: Luigi di Maio va demisiona din funcţia de lider al Mişcării 5 Stele

Politicianul Luigi di Maio va demisiona miercuri din postul de lider al Mişcării 5 Stele (M5S), partid aflat la...181

23 ian 00:00MapamondCamera Lorzilor a modificat acordul pentru Brexit înaintat de premierul britanic Boris Johnson

Camera Lorzilor din Parlamentul Regatului Unit a adus marţi noi amendamente legii pentru retragerea din Uniunea...212

23 ian 00:00MapamondCoreea de Nord avertizează că ar putea căuta o ''nouă cale'' în faţa ostilităţii americane

Coreea de Nord a avertizat marţi că ar putea căuta o ''nouă cale'' pentru a-şi apăra interesele şi a accelera...186

23 ian 00:00MapamondLibanul are un nou guvern

Libanul are de marţi seară un nou guvern, condus de Hassan Diab, la aproape trei luni de la demisia sub presiunea...186

23 ian 00:00MapamondBirourile liderului opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, au fost percheziţionate

Agenţi ai serviciilor de informaţii venezuelene (SEBIN) au percheziţionat marţi, la Caracas, birourile opozantului...189

23 ian 00:00MapamondProteste în insulele greceşti din Marea Egee împotriva taberelor de migranţi

Insulele greceşti unde se află importante tabere de migranţi organizează miercuri o zi de protest pentru a obţine...228

Sănătate
23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...201

23 ian 00:00SănătateNouă plante care purifică aerul din casă

Unele specii de plante, cum ar fi iedera sau crizantema, îmbunătățesc calitatea aerului prin absorbția anumitor...241

23 ian 07:18SănătateȘcolile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei

Școlile și grădinițele din Constanța au primit dezinfectanți și covorașe pentru prevenirea gripei. Cadrele...151

23 ian 00:00SănătateCoronavirusului din China: Seamănă foarte mult cu gripa, iar medicii spun că, dacă vor exista cazuri în România, bolnavii pot fi tratați în țară

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 9 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele...212

22 ian 00:00SănătateAmeliorarea prognosticului în melanomul malign

Melanomul malign reprezintă o formă de cancer dezvoltat în țesuturile pigmentate, precum piele, ochi, intestine,...378

22 ian 00:00SănătateCum să renunți la fumat fără să iei în greutate

Pentru mulți dintre fumători, faptul că există riscul să se îngrașe, îî împiedică să renunțe la acest...402

22 ian 00:00SănătateRanitidina, interzisă în farmacii: pacienții trebuie să caute tratamente alternative

Agenția Națională a Medicamentului anunță blocarea la vânzare în farmacii a medicamentelor pe bază de...397

21 ian 00:00SănătateEvali, noua afecţiune indusă de ţigara electronică. Care sunt simptomele

O nouă afecţiune indusă de ţigara electronică şi o nouă consecinţă a fumatului este Evali, o boală care în...559

21 ian 00:00SănătateȘapte obiceiuri matinale care te îngrașă

Ești atentă la alegerile alimentare pe care le faci, obișnuiești să faci sport, însă kilogramele în plus nu vor...701

21 ian 00:00SănătateCăderea părului: alimentele care previn, dar și care tratează această problemă

Calviția afectează femeile și bărbații de orice vârstă, din diverse motive. Alimentația are un rol important în...568