REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

FMI va avea 'un rol critic' în tranziţia către banii digitali

FMI va avea 'un rol critic' în tranziţia către banii digitali

Replica API 31 iulie 2021 | 00:00 472

Fondul Monetar Internaţional trebuie să-şi sporească resursele deoarece caută "să monitorizeze, să consilieze şi să ajute la gestionarea acestei tranziţii complexe" spre banii digitali, conform unui document publicat joi de FMI, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Banii digitali pot face plăţile mai accesibile, mai rapide şi mai ieftine. Dar pentru ca asta să se întâmple, autorităţile trebuie să-şi intensifice eforturile în vederea rezolvării dificultăţilor cheie: numerarul digital trebuie să fie sigur, trebuie să protejeze economia internă şi stabilitatea financiară, şi trebuie menţinută stabilitatea sistemului monetar internaţional, apreciază instituţia financiară.

"FMI are un rol critic - trebuie să-i ajute pe membrii săi să valorifice beneficiile şi să gestioneze riscurile legate de banii digitali. Şi mai important, "banii digitali trebuie reglementaţi şi furnizaţi astfel încât ţările să menţină controlul asupra politicii monetare, a condiţiilor financiar şi a regimurilor de curs de schimb", se arată în documentul FMI.

Aici FMI face distincţia între monedele digitale bancare centrale (CBDC), monedele stabile (stablecoins) şi moneda electronică (e-Money), pe care se concentrează, şi criptoactivele, inclusiv bitcoin.

Documentul, care a fost discutat la Board-ul FMI în aprilie şi publicat joi, oferă o viziune a evoluţiei FMI, şi modului în care încearcă să colaboreze cu alte organizaţii, cum ar fi băncile centrale, autorităţi de reglementare şi Banca Mondială.

"Şi Fondul Monetar Internaţional trebuie să-şi intensifice eforturile şi să-şi sporească resursele alocate acestui domeniu. FMI trebuie să-şi întărească rapid şi să adâncească activitatea sa legată de banii digitali, în coordonare şi în cooperare strânsă cu alte instituţii", se arată în document.

Şi BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor, într-o încercare de a stopa concurenţa din partea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Diem şi Tether.

Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, apreciază analiştii, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.

Un echivalent electronic al bancnotelor şi monedelor, un euro digital cel mai probabil va fi un portofel electronic pe care cetăţenii din zona euro îl pot păstra la BCE mai degrabă decât la o bancă comercială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367