REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

FOCAR de GRIPĂ AVIARĂ?! Alte două păsări, găsite MOARTE!

FOCAR de GRIPĂ AVIARĂ?! Alte două păsări, găsite MOARTE!

Replica API 26 ianuarie 2017 | 08:21 240

Descoperire macabră pe o plajă din Mangalia! Un bărbat care se plimba prin zona unui hotel din orașa observat două cadavre de păsări! Imediat, acesta a făcut un apel pe facebookși a alertatși autoritățile. Mai mult decât atât, reprezentanții DSV au prezentat o statistică destul de îngrijorătoare privind numărul cazurilor de gripă aviară confirmate în județ: nu mai puțin de 17 lebede au murit din cauza virusului!

“Apel către responsabilii veterinari din Mangalia! Pe plaja din dreptul falezei dintre hotelul Paradiso şi Saturn, lângă restaurantul Puiu's Cazemata, se află o lebădă moartă, iar mai sus puțin, pe digul din dreptul spitalui, un pescăruş mort.Ținând cont de pericolul gripei aviare, fiind identificată de curând, la Mamaia, o lebădă infestată cu H5N1, am încercat să iau legătura cu cei de la Direcția Sanitar Veterinară Mangalia, dar nu răspunde nimeni la telefon. În cazul în care ştiți vreo cale prin care pot fi anunțate autoritățile ce răspund de asemenea cazuri, vă rog să le comunicați cât mai urgent sau să mă contactați şi o voi face eu. Vă mulțumesc!", a fost mesajul unui mangaliot publicat pe Facebook. Ulterior, s-a luat legătura cu autoritățile abilitate, iar o echipă a Direcției Sanitar Veterinare s-a prezentat la fața locului pentru preluarea păsărilor moarte. "Probele au fost ridicateși trimise spre laborator în vederea efectuării analizelor (privind gripa aviară - n.r.). Încă nu avem rezultatul", a precizat pentru Replica Cristina Linte, purtătorul de cuvânt al DSV Constanța. Amintim că la data de 28 noiembrie, Prefectura Constanța a fost înștiințată de DSV că se confirmă tulpina de gripă aviară la o lebăda găsită moartă în port. Ulterior, mai exact pe data de 5 decembrie, de la laboratorul de la București a fost primită confirmarea căși un cormoran găsit în aceeași zonă cu lebăda a murit tot din cauza gripei aviare.

Statistică îngrijorătoare a cazurilor de gripă aviară confirmate!

În cursul lunilor noiembrie, decembrie 2016 şi respectiv ianuarie 2017, Institutul de Diagnosticși Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un număr de 17 cadavre de lebede recoltate din diferite zone de pe raza judeţului Constanţa, respectiv : Dana 0, port Constanţa – 8 cadavre de lebădă; Dana 12, port Constanţa – 1 cadavru de cormorant; Zona port turistic Tomis Constanţa – 4 cadavre de lebădă; Zona Port Mangalia - 2 cadavre de lebădă; Zona Dig Eforie Sud - 2 cadavre de lebădă. De asemenea, în data de 24.01.2017, au fost prelevate un număr total de 38 probe cadavre, din care 30 probe cadavre provenite de la lebede, 2 probe cadavre provenite de la pescăruşi, 1 probă cadavru provenit de la cormoran, 5 probe cadavre provenite de la lişiţe recoltate din zonele Port Turistic Tomis Constanţa, Eforie Sud, Mangalia şi Costineşti şi trimise la LSVSA Constanţa în vederea efectuării determinărilor de laborator. Din toate aceste probe, au fost proprii investigaţiilor de laborator un număr de 16 probe cadavre provenite de la lebede, 1 probă cadavru provenit de la cormoran şi 1 probă cadavru provenit de la pescăruş din zonele Port Turistic Tomis Constanţa, Eforie Sud şi Mangalia. Ca măsură suplimentară se vor efectua controale oficiale în toate exploataţiile comerciale de păsări de pe raza judeţului Constanţa. Ca urmare, se mențin măsurile dispuseși întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influență aviară, din data de 28.11.2016.Diana NEAȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mor de frig si de foame. autoritatile trebuiau sa aplice programe de protectie, bietele pasari. nu mai sariti cu gripa voastra cu tot e o prostie
2
0
Aviara lui maica ta papagalilor
2
0
sunt o gramada de pasari moarte pe langa blocuri de saptamani intregi. nimeni nu le ridica lesurile
2
1
In fata portii docului nr 3 din cadrul DMHI este o lebada moarta!
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102