REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

FOCAR DE INFECŢIE şi pepinieră infracţională! Cartier de la INTRARE în municipiu, DESPRINS din VESTUL SĂLBATIC!

FOCAR DE INFECŢIE şi pepinieră infracţională! Cartier de la INTRARE în municipiu, DESPRINS din VESTUL SĂLBATIC!

Replica API 26 august 2019 | 00:00 393

Zona de la intrarea oraşului Constanţa, ce cuprinde şi cartierul Palas, are o faţă pestriţă, denivelată, uitată de vreme şi lasată în bătaia vântului. La capătul de linie al autobuzului 48 începe călătoria printre gunoaie, favele, câini vagabonzi. Lipită de Stadionul CFR Constanţa, o clădire abandonată ce pare să fie un mic depozit de marfă se remarcă la faţadă cu semnături date cu sprayul sau taguri - în termeni urbani, rugină pe uşi şi pe gratiile geamurilor şi boscheţi ce par să fie netăiaţi de la prima atestare documentară a oraşului (657 î.Hr.). O imagine hidoasă! La o distanţă foarte mică de stadion este o zonă în care sunt construite căsuţe din chirpici şi tablă, similare cu favelele, păzite de câini vagabonzi şi protejate de un "scut" puturos al unei gropi de gunoi. Cei din zonă s-au obişnuit cu un astfel de trai. "Este mai simplu!", spune o doamnă de 40 ani, de etnie romă, în timp ce atârna hainele spălate pe gardul de sârmă al unui vecin, timp în care toate zoaiele ajutau iarba să crească printre ce-a mai rămas din borduri. Din păcate, aceasta este una dintre feţele orașului de la malul mării!

Constanţa este un oraş-port şi totodată un oraş turistic, ceea ce înseamnă că imaginea acestuia trebuie să fie una de pus în ramă, însă dacă faci o mică plimbare de la intrarea din oraş până în zona Cora-Big, vei vedea o altă faţă a Constanţei, o ramă ce trebuie recondiţionată. Grămezi de gunoi care nu au ce căuta la intrarea unui câmp sunt acoperite de buruieni şi boscheţi şi asta nu împiedică pe nimeni să se oprească din aruncat, mai ales când gunoaiele sunt la tot pasul pe străzile din zona Palas. Această duhoare capătă mai degrabă nuanţa unui obicei al locului, fiindcă seară de seară unii dintre locuitorii zonei se adună în grupuri de câte 8-10 persoane şi sparg seminţe, aruncă pe jos cojile, dozele de bere tot pe jos, ambalajele produselor şi resturile de mâncare pe bordură sau pe mijlocul străzi, "Nu contează, pentru că o doamnă de 40 ani le adună în fiecare dimineaţă!", spune un locuitor din cartierul Palas, ca şi cum ar fi normal.

O femeie strânge gunoaiele după puștanii care stau la băute!

"Doamna vine în fiecare dimineaţă şi adună gunoaiele după puştanii care stau seara la băute. Face toată strada, o ştie tot cartierul", a mai spus locuitorul din cartierul Palas. Aproape fiecare colţ de stradă din această zonă este murdar şi acoperit de gunoaie. Chiar şi în faţa unui mini-market, lângă tulpina unui copac, este o grămadă de doze de suc, de bere şi de ambalaje de plastic, care dăunează solului, copacului şi implicit imaginii oraşului, iar aici nu există o doamnă care să le adune în fiecare dimineaţă, şi nici pe celelalte străzi, deşi pe aici trec destui care vor să cumpere de la mini-market. Nici unul nu le vede, poate pentru că fac parte din decor. Unii locuitori sunt atât de indolenţi încât aruncă piesele din lemn mucegăite chiar la poarta casei, deşi există destul spaţiu în curte. Cine ştie... poate că se aplică lozinca "Gunoiul unora, comoara altora" şi nu mai plăteşti amendă.

FOCAR de INFECŢIE lângă ŞCOALA Generală nr. 20

Pe strada Munţii Tatra sediul fostului Spital Universitar CF Constanţa este în continuare o clădire care stă să cadă din 2003, de când a fost cedat de către Ministerul Transporturilor Ministerului Sănătăţii, şi mutat în sediul de pe Bulevardul 1 Mai. Imaginea seamănă cu un cadru dintr-un film apocaliptic, iar în interiorul clădirii este plin de gunoaie şi resturi lăsate de cei care vin uneori seara şi fac focuri în clădire. Din păcate, unii copii din zonă se aventurează prin ruinele clădirii, riscând să se îmbolnăvească din cauza focarului care, printre gunoaie şi dărăpănături, adăposteşte şi grupuri de câini vagabonzi şi animale moarte. Clădirea a fost curăţată de angajaţii firmei de salubrizare Polaris, în aprilie 2018, în cadrul campaniei "Curăţăm Constanţa noastră", însă obiceiurile nu s-au schimbat, aşa că a ramas tot un loc pentru aruncat gunoaie.

Gunoaie lângă gradiniţă, mobilă în stradă!

Un pic mai în miezul cartierului se află anumite instituţii de învăţământ, printre care şi o grădiniţă, iar alături de aceasta o casă abandonată şi o bucată dintr-o canapea cu o jumatate de fotoliu vechi, aruncate ca la o groapă de gunoi, fix lângă grădiniţă. Dar dacă aşa arată bordura de lângă o grădiniţă, nu este de mirare faptul că lângă casele oamenilor sunt grămezi de gunoaie. La marginea cartierului Palas este un câmp ce a fost confundat cu o zonă de aruncat corpuri de wc, haine, sticle, cărţi, resturi din materiale de construcţie, deşi aceste fapte sunt interzise prin lege.

Groapă de gunoi ieftin, amenzi uriaşe

Potrivit legii, este interzisă aruncarea sau abandonarea de orice deșeuri pe domeniul public, aceasta constituind contravenție, însă oamenii de aici nu sunt conştienţi de gravitatea acestor fapte şi de cât de mari sunt amenzile. De la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 20.000 lei la 40.000 lei, pentru persoanele juridice.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In spatele bisericii Adormirea 1 s-au montat cosuri metalice de gunoi marunt dar masinile si unii cetateni adu saci cu gunoi pe care pescarusii il imprastie in jur -__-Desfiintati aceste cosuri
1
0
Probabil vor sa filmeze urmatoarea serie din Game of Thrones pe acolo... " Apocalipsa"
1
0
veniti pe strada viorelelor langa statia de epurare,,e acelasi fenomen,,mizerie si tigani desprinsi din filmele medievale cu mizeria si cu tot
2
0
Constantenii NU erau asa , acum 24-27 de ani in urma !! Orasu asta , parca este invadat de lene , lejeritate , nesimtire , rautate si aroganta !!! Au pus cosuri de gunoi stradale , pe strada Suceava , in Tomis Nord . Isi pasa pungile cu gunoi , langa aceste cosuri . Cata lene sa ai frate ? Imaginea generala , este fara cuvinte . Asta tine si de noi . Unde sunt constantenii de acum 27 de ani ?? Plus invaziile venite din judetele vecine Constantei . La Oradea am primit amenda 500 de lei , fiindca am pus o roata , pe marginea borduri , unde era spatiu verde cu flori . Mi-am cerut scuze .
11
0
plin de tigani cersetori rai in Palas. umbla jegosi cu tiganci in salvari imputite, ti se intoarce stomacul pe dos. droguri prostituate talharii etc traiesc ca animalele niste mizerabili...
9
0
.... nu frate, nu sint constanteni, sint adunatura din toata tara care au fost adusi de Ceausescu sa munceasca in port si la canal.
9
1
Tot bolovanii la conducere de 30 de ani,astia care ati condus,v ati pisat pe tot ce inseamna civilizatie dar voua va place la Venezia si la Portofino!Cum sa arate asa in 2019?Sunteti niste putreziti cu aere de fanarioti parveniti ati furat ca vitele va plimbati in AMG uri si Bugatti printre cacati si gunoaie,nu vedeti mizeria?Ati paralizat o tara si iertare pt voi doar de la Dumnezeu ca pentru ce faceti meritati spanzurati in Piata Ovidiu la Statuie LIVE!Noroc ca suntem oameni si avem bun simt fortat sub vraja indusa"capul plecat..." sau aia cu "mai berbece..." de cine oare?Transf in proverbe?
6
0
Cartierul este al rromilor care nu respecta nicio regula. Cartierul este ca si omul care-l populeaza.
10
0
Pentru minori, acasa la parinti si pentru adulti, pe loc amenzi de cel putin 500 RON altfel nu se invata minte. Unii concetateni de pe Dezrobirii sufera de o boala grea dar vindecabila numita lene. Isi arunca gunoiul menajer de acasa direct in cosul de gunoi pietonal sau il lasa langa el pentru ca a merge 50 m mai incolo pana la ghena e greu. 200 dolari este in New York amenda pentru aruncarea gunoiului domestic in cosurile pentru pietoni dar in Constanta nu se ia nici o masura. Adevarul doare dar multi constanteni sunt nesimtiti si necivilizati.
18
0
Lozinci pentru Fraieri ... doar paratii la mine ... restul este Can-Can...
5
1
asta e orasul smart al copacului de fagadau!
10
0
solutia simpla : sa-i mute fagabou la H Coanda, langa fratii lor. Evident apoi sa le dea un scaparici la toti....
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367