REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Focar de pestă porcină africană în România; două gospodării de la periferia municipiului Satu Mare, afectate

Focar de pestă porcină africană în România; două gospodării de la periferia municipiului Satu Mare, afectate

Replica API 2 august 2017 | 00:00 292

ANSVSA:

ANSVSA:

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior și la o a doua gospodărie, a anunțat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), conform Agerpres.

Focarul a fost înregistrat la porcii din gospodării și nu în fermă comercială, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.

Din primele investigații întreprinse la fața locului de către inspectorii DSVSA Satu Mare reiese că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfășurare, precizează ANSVSA.

"În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie, localizată la periferia municipiului Satu Mare. Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar", se arată în comunicatul ANSVSA.

Potrivit sursei citate, în urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

ANSVSA precizează că în conformitate cu prevederile legislației comunitare și naționale au fost recoltate probe pentru examene de laborator și au fost impuse restricții de mișcare pentru exploatațiile infectate.

De asemenea, au fost ucise animalele din focar și cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare, efectuându-se și dezinfecția în cele două gospodării a spațiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru săparea locului de îngropare și a locului de îngropare.

Nu în ultimul rând, au fost stabilite zona de protecție și de supraveghere în jurul focarului, precum și planul de măsuri pentru instituirea măsurilor specifice de control a bolii, fiind convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor în vederea stabilirii planului de măsuri specifice pentru controlul bolii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614