REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Focar de toxiinfecţie alimentară la Colegiul Pedagogic: 5 elevi au ajuns la spital, 39 au stat acasă

Focar de toxiinfecţie alimentară la Colegiul Pedagogic: 5 elevi au ajuns la spital, 39 au stat acasă

Replica API 1 noiembrie 2013 | 00:00 303

Dureri de burtă, vărsături

Dureri de burtă, vărsături

Cinci elevi din cadrul Colegiului Pedagogic Nicolae Brătescu din Constanţa au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase, cu toxiinfecţie alimentară, după ce au mâncat la cantina unităţii de învăţământ ciorbă de văcuţă, pilaf cu ciuperci, carne de pui, castraveţi muraţi şi napolitane. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că numărul acestora ar putea fi mai mare întrucât 39 de elevi au lipsit, joi, de la ore.

"Părinţii copiilor au sunat învăţătoarele să spună că prezintă simptome specific toxiinfecţiei alimentare: dureri abdominale, vărsături", a declarat dr. Constantin Dina, directorul DSP, care a dispus declanşarea unei anchete epidemiologice. Inspectorii sanitari au prelevat probe din alimentele suspectate că au produs îmbolnăvirea. "În cursul zilei de ieri, 161 de elevi ai Colegiului Pedagogic au servit masa în cantina instituţiei. Câţiva dintre aceştia au acuzat stari de vomă. În dimineaţa aceasta, Colegiul a sesizat Direcţia Sanitar Veterinară pentru prelevarea probelor de mâncare gătită, folosită ieri, precum şi a produselor în stare nepreparată. Până la aflarea rezultatelor, elevii Colegiului nu vor mai servi masa la cantină. Menţionăm că acest eveniment este singular, Colegiul manifestând o grijă deosebită pentru condiţiile igienico-sanitare ale Cantinei. Ieri, reprezentanţi ai Igienei Şcolare din cadrul SANEPID au fost prezenţi, independent de acest eveniment, pentru efectuarea testelor în cantina Colegiului şi a controlului de fond. Din informaţiile pe care le avem în acest moment de la Direcţia de Sănătate Publică, 5 elevi ai Colegiului s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase, nici unul nefiind internat la această oră. Din cei 161 de consumatori, astăzi (joi, 31 octombrie - n.r.) au absentat 39 de elevi, întrucât prezentau vărsături şi dureri de burtă", susţin reprezentanţii Colegiului Pedagogic. Autorităţile sanitare nu exclud însă nici ipoteza ca elevii să-şi fi procurat alimente de lângă unitatea de învăţământ. Astfel, de suspiciuni privind mâncarea alterată nu a scăpat nici fast-food-ul aflat vizavi de Colegiul Pedagogic. Joi, doi inspectori ai DSP au verificat şi fast-food-ul. Vânzătoarea susţine că divergenţele cu conducerea colegiului sunt mai vechi: "De fiecare dată când au probleme, hop, la mine, tot controlul îmi vine mie pe cap", a declarat în faţa inspectorilor. Pe de altă parte, câţiva elevi ai Colegiului Pedagogic susţin că au cumpărat de mai multe ori produse de la fast-food-ul de vizavi şi nu au avut de suferit, amplificând astfel bănuiala asupra cantinei.

Alexandra VASILE, Marius VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369