REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ închid târgurile de animale din Constanța și din toată țara!

FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ închid târgurile de animale din Constanța și din toată țara!

Replica API 23 iunie 2018 | 23:00 420

Având în vedere situația epidemiologică în care se află Romania ca urmare a confirmării unor focare de pestă porcină africană în județele Satu – Mare și Tulcea la porcii domestici și mistreți , dar și a posibilității de răspândire a virusului în întreaga țară, se interzice total organizarea târgurilor – aglomerarilor de animale care funcționează în locații improvizate, neautorizate. Măsura este luată în scopul prevenirii introducerii pe teritoriul judeţului Constanța a pestei porcine africane.

Ca urmare a acestui fapt, medicii veterinari constănțeni aduc la cunoștință: „Pesta porcină africană este o boală infecțioasă virală, specifică porcinelor, foarte contagioasă, caracterizată prin: febră, tulburări generale grave și leziuni de septicemie. NU ESTE O ZOONOZĂ – NU SE TRANSMITE LA OAMENI.

Boala are o gravitate deosebită ca urmare a difuzibilității și letalității, cât și a faptului că nu există mijloace specifice de profilaxie și combatere. Poate produce mortalitate foarte mare şi omoară porcii de toate vârstele, porci domestici și porci mistreți indiferent de rasă sau vârstă.

Sursele de infecție sunt reprezentate de porcii domestici și mistreții bolnavi sau trecuți prin boală care rămân purtători și eliminatori de virus timp de peste 400 zile.

Primul semn al bolii este hipertermia care persistă timp de 3-5 zile. Primele semne vizibile ale bolii sunt roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge). Moartea este rapidă, intervenită într-un timp extreme de scurt. Prognosticul este întotdeauna grav. Nu există vaccinuri şi vaccinare pentru pesta porcină africană. Nu există tratament eficient pentru pesta porcină africană”, au precizat medicii veterinari, reprezentanți ai Direcției Sanitar Veterinare Constanța.

Pentru a proteja porcii de această boală, se recomandă crescătorilor de porcine să respecte următoarele sfaturi: nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne; nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi; identificaţi de urgenţă prin crotaliere toţi porcii din gospodărie pentru a putea fi despăgubiţi în caz de apariţie a bolii.

Având în vedere că profilaxia specifică nu este posibilă (inexistenţa unui vaccin, datorită particularităţii biologiei virale), măsurile aplicate în cazul acestei boli se orientează spre instruirea tuturor factorilor cheie implicaţi în industria suinelor: a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică concesionari, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor, a vânătorilor şi pădurarilor şi a publicului general, privind pericolul pe care îl reprezintă boala, în vederea notificarii cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite PPA şi a aplicării măsurilor specifice de control.

În cazul apariției și diagnosticării bolii, se aplică măsurile din Planul de Contingență al României pentru Pesta Porcină Africană și din Manualul Operațional pentru Pesta Porcină Africană.

Proprietarii de animale care suspicionează că un porc este bolnav de pestă porcină africană trebuie să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Constanţa.

Toate animalele suspecte se vor ucide şi neutraliza, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

Vă reamintim că proprietarii a căror porci nu sunt identificaţi prin crotaliere, în caz de apariţie a bolii, nu vor fi despăgubiţi.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cel din foto ii Palat cu ai lui prieteni.Am depus cum era sa ma insel
1
0
Cipanii transmit pesta la oameni.
2
0
Totul se trage de la porcii din PSD-ALDE ! Cat de mult se aseamna ...
2
1
de la porcii de machidoni vine...
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920