REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Focarul de toxiinfecţie alimentară de la Liceul Lucian Blaga, declarat închis. Laptele, depozitat şi transportat în mod necorespunzător

Focarul de toxiinfecţie alimentară de la Liceul Lucian Blaga, declarat închis. Laptele, depozitat şi transportat în mod necorespunzător

Replica API 23 mai 2014 | 00:00 123

Focarul de toxiinfecţie alimentară de la Liceul "Lucian Blaga" din Constanţa a fost declarat închis în data de 22 mai. Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, prin Departamentul de Sănătate Publică şi Serviciul de Control în Sănătate Publică, a terminat ancheta epidemiologică, concluzionand că o parte din produsele lactate au fost depozitate şi transportate în mod necorespunzător, iar 10 copii au ajuns la spital cu simprome digestive. În urma anelizelor de laborator, medicii spun că discutăm despre un "germene neidentificat".

"Având în vedere cele constatate în cursul acţiunilor de control, efectuate la unitatea de învăţământ şi la producătorul/distribuitorul de lapte-corn din Programul Guvernamental şi conform rezultatelor examenului bacteriologic la care din cele 5 probe de lapte recoltate în data de 15.05.2014, o singură probă prezintă depăşiri ale limitelor la Enterobacteriaceae, iar cornurile şi bomboanele sunt în limitele normale, precum şi faptul că din numărul total de consumatori din şcoală din ziua respectivă ( 892 elevi ) numai 10 elevi au prezentat acuze digestive, toţi din aceeaşi clasă, rezultă ca evenimentul epidemiologic a apărut ca urmare a unei posibile discontinuităţi în asigurarea lanţului frig pentru o parte din produsele lactate", se arată într-un comunicat al DSP.

Unitatea şcolară a scăpat doar cu o amendă de 1.000 de lei

Inspectorii sanitari au verificat la faţa locului dacă se respectă temperatura de deţinere a produselor, dar şi alte aspecte, iar în final au aplicat o sancţiune de 1.000 de lei conducerii Liceului Lician Blaga. Asta pentru că reprezentanţii unităţii de învăţământ nu au putut să prezinte fişele de aptitudini şi examenele de coprocultură ale personalului care manipula în cadrul unităţii şcolare aceste produse. "Este greu de depistat unde s-a produs sincopa pe lanţul frig. Rămâne doar amenda dată iniţial. Vorbim de plecarea produselor de la depozit, transportul, preluarea la unitatea de învăţământ. Am strâns documente, dar nu s-a putut stabili exact unde s-a produs acea secvenţă. Undeva pe lanţul depozitare-transport nu s-a asigurat temperatura optimă la câteva produse. Aşa presupunem noi. În judeţul Constanţa s-au adus 66.000 de cutii de lapte, însă numai 10 copii au acuzat dureri digestive. Laptele dacă îl ţi pe masă, la cald, după ce îl fierbi, se brânzeşte şi dă tulburări de tranzit, scaune diareice. Copiii nu au mai avut scaune diareice la spital. Ei au plecat acasă a doua zi", susţine dr. Mihaela Dinisov, directorul adjunc al DSP.

Vezi şi:

LINK

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614