REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fondatorul firmei Vardar Turizm, arestat pentru contrabandă cu aur

Fondatorul firmei Vardar Turizm, arestat pentru contrabandă cu aur

Replica API 13 decembrie 2013 | 00:00 559

Metal preţios, ascuns în autocare. Sediul general al infractorilor: Ferma 6 Martie din Valu

Metal preţios, ascuns în autocare. Sediul general al infractorilor: Ferma 6 Martie din Valu

Un adevărat "nucleu" al contrabandei cu bijuterii din aur a fost descoperit la Constanţa. Mai multe percheziţii au avut loc în data de 10 decembrie, coordonate de procurorii DIICOT Alba Iulia, atât în ţară cât şi în Constanţa. Însă, gruparea infracţională fusese organizată la malul mării, capul fiind chiar Balkan Sedat, membrul fondator şi administratorul SC Vardar Turizm srl. Din câte se pare, "cuibul" era situat chiar pe DN3, drumul care leagă Constanţa de Valu lui Traian, în locul numit Ferma 6 Martie. Acesta a fost arestat, alături de alte 14 persoane.

Pe DN3, la Ferma 6 Martie, în permanenţă se află autocare şi microbuze, fiind vorba de nişte garaje. Descinderile au avut loc şi acolo, tot în cursul zilei de 10 decembrie. În total, s-au efectuat 225 de percheziţii, urmărirea penală începând faţă de 91 de învinuiţi. Revenind la Balkan Sedat, gruparea infracţională fiind constituită la iniţiativa lui, acesta primise cereri din partea unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor la negru, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur, care erau astfel nedeclarate şi vândute ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi alte ţări din Europa. Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere. Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând învinuitului Balkan Sedat, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi, care folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii şi colectau sumele de bani aferente comenzilor. Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, nu numai pe teritoriul României, ci şi pe teritoriul altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania, ş.a.).

Lista persoanelor urmărite penal

Procurorii DIICOT Alba Iulia au propus spre arestare mai multe persoane, însă Tribunalul a admis cererea doar în cazul a 15 persoane, la data de 11 decembrie. Acestea sunt: Sedat Balkan, chiar fondatorul firmei de transport persoane Vardar Turizm srl, Ciobanu Dumitru, Olteanu Victoraş, Costea Gheorghe, Petrache Ion Daniel, Ciobanu Marian, Sagcan Abdul Kadir, Birol Fakic, Jugăraru Marius, Senel Sertac, Niazi Mert, Dull Gabriel, Marcu Lăcrămioara Simona, Străuneanu Ioan şi Marcu Ioan. Celelalte nume din dosar au primit interdicţia de a părăsi ţara. Menţionăm că Sedat Balkan a fost unul din fondatorii Vardar, alături de alţi 2 bărbaţi, însă în anul 2009 cei doi au cedat acţiunile deţinute către Balkan Cevdet.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367