REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° ConstanÈ›a Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° ConstanÈ›a Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fondul clasei există şi nu prea la Lumina: scandal între părinţi şi directorul Şcolii nr. 1, de la încălzire

Fondul clasei există şi nu prea la Lumina: scandal între părinţi şi directorul Şcolii nr. 1, de la încălzire

Replica API 11 decembrie 2013 | 00:00 253

Inspectoratul Şcolar zice că e bine şi la vară cald...

Inspectoratul Şcolar zice că e bine şi la vară cald...

Povestea fondului clasei sau al şcolii escaladează şi în judeţ, unde părinţii şi conducerea unei unităţi de învăţământ oferă declaraţii contradictorii privind situaţia elevilor. Clasa zero de la Şcoala Gimnazială numărul 1, cunoscută şi ca "şcoala veche", din localitatea Lumina, studiază într-o sală de curs friguroasă. Cum a devenit un obicei printre noi să nu ne rezolvăm problemele fără "tămbălău", un conflict nu s-a lăsat aşteptat nici în această situaţie. Un părinte a contactat redacţia "Replica" de Constanţa pentru a semnala o practică, până la urmă, des întâlnită în unităţile de învăţământ: direcţiunea solicită de la părinţi bani pentru fonduri de reparaţii.

Iată ce a declarat G.M.: "Locuiesc în Lumina şi am fetiţa la şcoala din sat, la grupa zero. Clasa unde învaţă acum este foarte friguroasă şi directoarea vrea să îi mute în altă clasă, dar cu condiţia să zugrăvim şi să facem curat, pentru că dânşii nu au fonduri să plătească pe cineva în măsură". De partea cealaltă, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa (ISJ) invocă ideea unui "parteneriat şcoală - părinte", în contextul necesităţii încălzirii sălii de curs. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Constanţa, Cristina Ivan, a fost achiziţionat un radiator, din fondurile şcolii: "Sala respectivă de curs este una mai răcoroasă decât celelalte, pentru că este la sfârşit de coloană, iar doamna director Tatiana Pintilie a declarat că a fost achiziţionat un radiator din fondurile şcolii, nu ale părinţilor", a declarat Ivan. Contactată de "Replica", directorul şcolii gimnaziale din localitatea Lumina, Tatiana Pintilie, susţine că părinţii au fost înştiinţaţi cu privire la demers şi a fost stupefiată să constate că acum este criticată. Pintilie a explicat situaţia, la început pe un ton ironic, susţinând că este vorba doar de un supliment de căldură şi nici vorbă de mutare a copiilor din clasă: "Da, nişte oameni binevoitori, care doresc binele copiilor. Ce să zic? Ca orice om normal, m-am gândit să iau un radiator, o aerotermă, pentru ca aceşti copii să stea mai bine decât până acum. Este vorba de un supliment de căldură, iar aceşti copii, de mâine (miercuri - n.r.), vor sta într-o sală mai caldă. Ce să vă spun mai mult de atât? Cred că un profesor trebuie să discute cu părinţii şi părinţii să spună sincer părerea. Erau foarte binevoitori. Am rămas, ştiţi cum? Mută. Dar, dacă aşa e firea. Nu ştiu... Deci, eu am rămas mută. Copiii nu sunt schimbaţi, vor primi un supliment de căldură şi atât", a declarat Pintilie, pentru "Replica". Însă, nu mai reprezintă pentru nimeni o noutate faptul că, atât în Constanţa, cât şi la nivel naţional, legile Educaţiei există numai pe hârtie. Deşi, de la cel mai înalt nivel ministerial, se trâmbiţează gratuitatea accesului la educaţie, realitatea din teren este alta: elevii vin de acasă cu bani pentru a asigura, în "ordinea de pe tricouri", plata pentru: pază, markere, coli de hârtie, bureţi, crete, detergent, prosoape, fursecuri, sucuri şi orice înseamnă cheltuială în cadrul unei şcoli. În prag de sărbători, instituţia percepută ca fiind una respectabilă în oraşul Constanţa, Liceul Teoretic "Traian", a înmânat elevilor săi o "obligaţie convenită", de 100 de lei, din care reiese şi o dată exactă pentru "rezolvarea situaţiei". Astfel, până la data de 15 decembrie, elevii de la Traian trebuie să predea suma solicitată, care se împarte "frăţeşte" - 15 lei, igienizarea; 40 de lei, paza şi 45 de lei, fondul şcolii, casierelor claselor instituţiei.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614