REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
12.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fondul de Garantare a Creditului Rural, refugiul băieţilor şi fetelor deştepte din Ministerul Agriculturii

Fondul de Garantare a Creditului Rural, refugiul băieţilor şi fetelor deştepte din Ministerul Agriculturii

Replica API 24 februarie 2014 | 00:00 3137

Salarii de demnitari, din banii fermierilor

Salarii de demnitari, din banii fermierilor

Fondul de Garantare a Creditului Agricol (FGCR) IFN SA este o societate comercială privată, deţinută de trei bănci, înfiinţată în 1994 cu scopul de a stimula producătorii agricoli privaţi, dar şi instituţiile publice din România, prin garantarea de către stat a creditelor pentru investiţii în agricultură. Fiind vorba despre bani garantaţi de stat, conducerea FGCR este asigurată, în cea mai mare parte, de funcţionari numiţi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), proprietarul unui pachet de acţiuni sub 1%. Pachetul majoritar, de 99,993% din FGCR, este împărţit în mod egal de Raiffeisen Bank, BCR şi BRD. Potrivit ultimelor raportări, din aprilie 2013, fondul a raportat pentru 2012 un profit net de 11.692.033 lei, din care 5.320.000 lei au fost repartizaţi ca dividende, ministerului revenindu-i în acest caz frumoasa sumă de 373 lei. Pentru o firmă cu asemenea profit, şi salariile administratorilor sunt pe măsură. Din puţinele informaţii strecurate pe piaţă în acest sens (de regulă, în câteva declaraţii de avere ale funcţionarilor publici), reiese că un membru al CA de la FGCR încasează lunar cel puţin 6.000 de lei net. În aceste condiţii, este de la sine înţeles că posturile sunt rezervate exclusiv băieţilor şi fetelor deştepte din Ministerul Agriculturii.

Conform unei hotărâri AGA a FGCR, din aprilie 2013, Consiliul de Administraţie este alcătuit din 11 membri: Veronica Toncea (director general), Ileana Bratu (director), Daniela Zachi (din partea acţionarului BCR), Stelian Stângă (din partea acţionarului Raiffeisen Bank), Adrian Lisandru (din partea acţionarului BRD), Alina Mihaela Toma (angajată a Ministerului de Finanţe, numită de Ministerul Agriculturii), Sorin Sergiu Chelmu, Mihaela Maria Ciuciureanu, Anda Elvira Ene, Cristina Alexandra Darie şi Geanina Loredana Tomescu, toţi consilieri, directori etc în Ministerul Agriculturii. Nu ştim care au fost criteriile de selecţie ale celor de mai sus, dar, cu 2-3 excepţii, putem vorbi de personaje controversate, cu dosare penale la activ sau, pur şi simplu, paraşutate pe un post bine plătit, după buna tradiţie a clientelismului politic.

Personaje cheie din "dosarul bancherilor", la conducerea FGCR

În vârstă de 65 de ani, directorul general Veronica Toncea este un nume cunoscut şi apreciat în domeniu, prin prisma funcţiei sale la FGCR. Fost administrator şi la Dobrogea Grup SA Constanţa, una din cele mai mari firme de panificaţie din România, Veronica Toncea apare, însă, în ipostaze nu tocmai măgulitoare în celebrul dosar al bancherilor, soldat cu fraude bancare de 22 milioane de euro, făcut public de DIICOT în 2013. Potrivit mărturiilor unuia din capii reţelei, Mihai Stan, şefa FGCR, Veronica Toncea, s-a oferit să-l sprijine pentru obţinerea unor credite agricole garantate de stat, învinuitul specificând clar că nu credea că putea obţine respectivele credite fără ajutorul directoarei fondului. La fel de binevoitor s-a arătat cu membrii grupării infracţionale destructurate de DIICOT şi Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial, fost secretar de stat la Agricultură, dar şi coleg cu Veronica Toncea, ca membru al CA la FGCR în perioada vizată de dosarul DIICOT. În fine, al treilea personaj din conducerea FGCR cercetat în dosarul bancherilor este actualul administrator din partea BRD, Adrian Lisandru. Un alt administrator controversat al FGCR este Sorin Sergiu Chelmu, de 46 de ani, considerat una din eminenţele cenuşii ale Ministerului Agriculturii. Chelmu a fost secretar la MADR din 2005, când a fost adus de fostul ministru Gheorghe Flutur, după care a driblat, cu lejeritate, guvernări diferite şi zeci de de miniştri şi secretari de stat. Foarte interesant, în Monitorul Oficial din 03.02.2014, se arată că Sorin Sergiu Chelmu a fost trecut de pe funcţia de secretar general adjunct al MADR pe cea de secretar general la Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, la solicitarea expresă a ministrului Maria Grapini.

O milionară din mezeluri şi o însoţitoare de bord, bune şi ele pentru FGCR

Cea care l-a înlocuit pe Sorin Sergiu Chelmu în funcţia de la MADR este consilieră în minister din 2012 şi una din cele mai bogate funcţionare, de asemenea membră a CA de la FGCR. Este vorba despre Mihaela Maria Ciuciureanu, de 40 de ani, din Băicoi, multimilionară cu proprietăţi şi afaceri inclusiv în SUA şi Canada. În 2005, Ciuciureanu obţinea 10 milioane de euro din vânzarea mărcii de mezeluri Principal către patronii Murfatlar, celebrii fraţi Ion şi Emanuel Dobronăuţeanu, care au îngropat apoi firma cu datorii la stat de peste 30 milioane de euro. O altă prezenţă interesantă în CA-ul FGCR este Anda Elvira Ene, de 40 de ani, consilieră a ministrului Agriculturii cu o evoluţie profesională spectaculoasă. "Academia Caţavencu" scria despre Anda Ene că a fost însoţitoare de bord pe avioanele Tarom, între 1994 şi 2003, o meserie exclusivistă care cerea recomandări cu totul şi cu totul speciale. De aici, Anda Ene ajunge direct consilieră a ministrului Agriculturii din 2004, Ilie Sârbu, pentru ca, între 2005 şi 2006, să fie consilieră la Cancelaria primului ministru. Din 2006 până în 2012 a fost consilier la AVAS, iar din 2012 activează în MADR. Soţul său, Radu Mihnea Ene, de 46 de ani, a fost administrator la Zirom SA Giurgiu şi CEZ Servicii SA Piteşti, în prezent fiind director Turism la Societatea Naţională a Sării Salrom SA. În fine, administratora FGCR Geanina Loredana Tomescu, de 33 de ani, consilieră în MADR, este sora Anei Nicoleta Silvia Tomescu, de 36 de ani, de asemenea, director la cabinetul ministrului Agriculturii, dar şi, atenţie, manager al Casei Naţionale de Pensii Publice, manager la Primăria Sectorului 3 Bucureşti, director la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, consilier juridic la Sindicatul Naţional Petrom- Energie şi consilier juridic la Asociaţia Manufuture, fără a mai pune la socoteală câteva alte firme mai mici şi afacerile de familie.

Cum a dispărut din schema MADR asociata mafioţilor libanezi din Portul Constanţa

Şi nu puteam încheia episodul dedicat consilierelor din Ministerul Agriculturii fără a remarca un amănut bizar. Leliana Mirela Jurconi, consiliera ministrului Agriculturii parteneră de afaceri cu libanezii cercetaţi în mega-dosarul de evaziune fiscală cu cereale prin Portul Constanţa, a dispărut complet de pe site-ul instituţiei, imediat după ce "Replica" dezvăluia, pe 9 decembrie 2013, asocierea acesteia cu mafia acuzată de prejudicierea statului cu peste 30 milioane de euro, numai în intervalul 2010-2011. Mai mult, oficialii MADR au primit instrucţiuni clare de a nu oferi nici un fel de informaţii despre (fosta) colegă, care a intrat parcă în pământ. Leliana Mirela Jurconi, de 41 de ani, care este şi soţia lui Alexandru Jurconi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe din România Pro Agro, mai poate fi admirată (deocamdată) alături de sus menţionata Anda Elvira Ene, în pozele postate de fosta însoţitoare de bord referitoare la un eveniment organizat în străinătate de MADR, în februarie 2013. Anda Ene şi Leliana Jurconi au făcut echipă atunci pentru buna derulare a proiectului MADR, după cum sună explicaţiile foto ale actualei administratore a FGCR.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ciocoii vechi - ciocoii noi cititi si articolui: http:www.badpolitics.ro schnautzerul-lui-felix-domnul-daniel-constantin-are-un-consilier-stewardesa-si-o-sefa-de-cabinet-fosta-secretara-parapantele-si-chelneritele-ministrului-agriculturii
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218