REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări: Există foarte mult interes din partea investitorilor americani

Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări: Există foarte mult interes din partea investitorilor americani

Replica API 29 noiembrie 2019 | 00:00 269

Pawel Nierada

Investitorii din Statele Unite arată foarte mult interes pentru Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), a declarat, joi, pentru AGERPRES, Pawel Nierada, membru al Consiliului de Supraveghere al fondului din partea băncii poloneze BGK - una din cele două iniţiatoare ale acestuia.

"Există foarte mult interes din partea investitorilor din SUA. A existat o mare neînţelegere la început, legată de anumite persoane de la Bruxelles, şi ele au văzut această iniţiativă ca o acţiune majoritar americană, ceea ce nu este cazul. Este o iniţiativă naţională, iar noi vom vorbi cu investitori la nivel global. În ceea ce priveşte investitorii americani, este foarte complicat din cauza cadrului de reglementare din Statele Unite. Trebuie să fim foarte atenţi la modul în care abordăm investitori americani, trebuie să fie organisme autorizate, dar în mod cert vom atrage toate sursele reputabile de bani din SUA, din Canada, Australia, Norvegia, Israel, Coreea de Sud şi aşa mai departe", a afirmat reprezentantul Consiliului de Supraveghere al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări.

Acesta a respins posibilitatea colaborării, pentru moment, cu finanţatori din China.

"Cu China e puţin mai greu, noi avem discuţii cu această ţară de multă vreme, iar ei prezintă o idee de 16 plus 1 sau 17 plus 1 care este aproape acelaşi lucru cu schema noastră, cu excepţia faptului că nu am mai fi noi la conducere, ci chinezii, şi ei ar fi cei care ar decide şi ar menţine proprietatea investiţiilor din acest fond, şi în mod istoric noi am avut experienţe nefericite de fiecare dacă când au fost implicate fonduri chinezeşti. Deci este mai mult decât suficient capitalul disponibil în alte ţări şi poate ulterior ne vom gândi şi la investiţii din China", a menţionat Pawel Nierada.

Reprezentantul Consiliului de Supraveghere al fondului a explicat că societatea va invita fonduri de pensii din Canada şi din Asia să investească în Fondul Iniţiativei celor Trei Mări.

"Fondul este deschis şi celorlalte ţări, tuturor instituţiilor de dezvoltare din celelalte ţări, ele se pot alătura când vor fi pregătite să face acest lucru. Astăzi avem Polonia, România, Republica Cehă şi Letonia cu reprezentanţi în Consiliul de Supraveghere, şi pot spune că această echipă se va extinde în curând cu alte ţări, care se vor alătura formal, oficial, proiectului. (...) Vom aduce şi mai mulţi bani în regiune invitând în fond investitori din exterior, cum ar fi fondurile de pensii din Canada, din Coreea de Sud, din Japonia şi din alte ţări, care în momentul de faţă nu sunt implicate în ţările noastre. Acest fond este unul tradiţional, înfiinţat în Luxemburg, pentru că acolo procedurile de înfiinţare pentru un astfel de fond sunt foarte simple şi astfel am evitat şi discuţii contradictorii între membri. Fondul este gestionat de compania Fox Asset Management, care asigură şi supravegherea generală a serviciilor de administrare de active şi fondul are doi manageri de portofoliu, Credit Suisse şi Amber Infrastructure Group", a precizat Pawel Nierada.

Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări a fost creat în luna mai 2019 de Guvernele Poloniei şi României, prin banca poloneză BGK şi prin banca românească EximBank, cele două instituţii aducând o contribuţie totală de peste 500 de milioane de euro. Fondul îşi propune să finanţeze proiecte în domeniile infrastructură, energie şi digitalizare în spaţiul format de I3M - România, Polonia, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218