REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fondul de salvare al zonei euro a aprobat eliberarea unei tranșe de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia

Fondul de salvare al zonei euro a aprobat eliberarea unei tranșe de 8,5 miliarde de euro pentru Grecia

Replica API 10 iulie 2017 | 00:00 262

Mecanismul European de Stabilitate (MES), 'zidul de protecție' al finanțelor Europei, a aprobat vineri în mod definitiv eliberarea unei tranșe de 8,5 miliarde de euro din programul de asistență convenit cu Grecia, acest fonduri urmând să permită autorităților de la Atena să își onoreze creanțe în valoare de peste șapte miliarde de euro care ajung la scadență în luna iulie, informează AFP și Reuters, citate de agerpres.ro.

"Consiliul director al Mecanismul European de Stabilitate a aprobat eliberarea celei de a treia tranșe în valoare de 8,5 miliarde de euro din programul de asistență financiară a Greciei", a informat MES într-un comunicat de presă.

Aprobarea venită vineri este ultima formalitate înainte ca banii să poată fi eliberați. Consiliul director al MES a precizat că un prim transfer de 7,7 miliarde de euro va fi realizat în cursul zilei de luni 10 iulie, iar restul după 1 septembrie. Din cele 8,5 miliarde de euro venite de la MES, o sumă de 6,9 miliarde de euro va merge spre serviciul datoriei și 1,6 miliarde de euro pentru plata arieratelor statului grec către producătorii locali.

La o reuniune care a avut loc luna trecută, miniștrii de Finanțe din zona euro au ajuns la un acord politic pentru eliberarea de noi ajutoare financiare pentru Grecia. Însă transferul efectiv al banilor a fost condiționat de îndeplinirea anumitor obligații de către autoritățile de la Atena. Una din aceste obligații se referea la trei experți europeni care au fost implicați în programul de privatizări al statului elen. În 2015, un procuror grec i-a acuzat pe trei experți (din Italia, Spania și Slovacia), care lucrau în calitate de consilieri la Agenția pentru Privatizare din Grecia (Taiped), de delapidare și nereguli în legătură cu vânzarea unui număr de 28 de proprietăți imobiliare. Recent însă autoritățile elene au renunțat la acuzații.

"Decizia de astăzi a consiliului director al MES arată că Grecia a finalizat reformele necesare la acest moment. Guvernul elen trebuie să contribuie pe acest drum de reconstruire a unei economii competitive și redobândire a încrederii investitorilor" a declarat director MES, Klaus Regling.

Grecia are nevoie disperată de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în luna iulie, când are de rambursat creanțe mai vechi în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de euro. Pentru a obține acești bani, Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a trecut prin Parlament noi măsuri de austeritate în valoare de 4,9 miliarde de euro, în pofida grevelor și manifestațiilor de protest.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614