REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fondul Proprietatea: Continuăm eforturile noastre să convingem Guvernul să listeze Portul Constanţa

Fondul Proprietatea: Continuăm eforturile noastre să convingem Guvernul să listeze Portul Constanţa

Replica API 28 aprilie 2016 | 00:32 194

În timp ce premierul nu mai vrea profit, ci investiţii,

În timp ce premierul nu mai vrea profit, ci investiţii,

Fondul Proprietatea vrea în continuare listarea a patru mari companii de stat la care este acţionar, printre care şi Portul Constanţa. Intenţia FP nu-şi găseşte însă aprobare din partea Guvernului, în condiţiile în care premierul a declarat recent că portul nu trebuie să aibă profit, ci să investească toate câştigurile sale în dezvoltare. Or, listarea la bursă a unei companii care nu vrea profit este un non sens.

„Continuăm eforturile noastre să convingem Guvernul să listeze 4 alte companii din portofoliul nostru. Este vorba de Aeroportul Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Poşta Română. În cazul Salrom a existat o altă întârziere, şi sperăm că este ultima întârziere, amânare”, a declarat ieri Greg Konieczny, vicepreşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea. Cu un acţionariat majoritar de stat prin Ministerul Transporturilor (80%) şi cu acţionariat privat prin Fondul Proprietatea (20%), Portul Constanţa are un profit anual de circa 10 milioane de euro. Brokerii consideră că listarea la bursă a Portului Constanţa va aduce un plus de imagine în rândul investitorilor, lichiditate financiară şi oportunitatea de a atrage finanţări de pe bursă. Pe de altă parte, statul să piardă să nu piardă controlul acestui obiectiv strategic major, de interes naţional şi internaţional, economic şi militar, datorită poziţionării sale la frontiera dintre NATO şi Rusia. „Portul Constanţa nu e doar o companie care trebuie să fie profitabilă şi aşa cum arată, este profitabilă, dar în ciuda profitului pe care îl realizează, se fac foarte puţine investiţii acolo. Sunt lucruri care nu sunt foarte clare, legate de modul cum se fac contractele de alocare a spaţiilor acolo. Deci, vreau să văd în perioada următoare ce măsuri putem lua pentru a eficientiza activitatea portului, care, cum vă spun, nu e doar o companie care trebuie să producă profit, e o infrastructură de care depind o serie de alţi agenţi economici acolo”, declara premierul Dacian Cioloş în februarie.

Laurenţiu RADU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218