REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Fondul Proprietatea: Există riscul să apară noi „băieţi deştepţi” în porturi

Fondul Proprietatea: Există riscul să apară noi „băieţi deştepţi” în porturi

Replica API 8 noiembrie 2016 | 00:00 158

Semnal de alarmă

Semnal de alarmă

Fondul Proprietatea S.A. transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, că este „foarte îngrijorat de recentul proiect de lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor propus pentru adoptare de către Camera Deputaţilor în data de 7 noiembrie 2016. Fondul considera că acesta va genera pierderi financiare uriaşe companiilor de administrare a porturilor şi căilor navigabile româneşti”.

„Suntem extrem de îngrijoraţi de modificările din proiectul legislativ aprobat de Comisia pentru Transporturi si Infrastructură din Camera Deputaţilor. Considerăm că este unul din cele mai alarmante proiecte legislative din ultimii ani cu impact asupra activităţii companiilor în care Fondul Proprietatea este acţionar minoritar. Aprobarea acestor modificări legislative de către Parlamentul României este de natură să creeze premisele pentru apariţia unor noi “băieţi deştepţi” în relaţiile comerciale între companiile cu capital de stat şi operatorii privaţi”, a comentat Greg Konieczny, CEO al FTIML şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Potrivit noilor prevederi incluse în propunerea legislativă, nivelul chiriei pentru terenul portuar şi infrastructura concesionate operatorilor va fi stabilit pentru o perioadă de 10 ani la nivelul minim al tarifelor de utilizare a domeniului portuar prevăzute în contractele aflate în vigoare. Având în vedere că în prezent nivelul tarifelor de utilizare a domeniului portuar din anumite contracte pe termen lung este semnificativ mai scăzut comparativ cu valoarea chiriilor la care au fost încheiate recent contracte de închiriere în urma unor licitaţii publice, Fondul estimează că această prevedere din proiectul de lege va conduce la daune de zeci de milioane de euro pentru companiile de stat afectate şi transferul acestor sume in buzunarul operatorilor portuari privaţi.

Conform comunicatului transmis de Fondul Proprietatea, „proiectul de lege include şi alte prevederi favorabile operatorilor porturi, cum ar fi: (i) obligaţia succesorului în drepturi al administraţiei portuare de a încheia un contract de închiriere cu operatorul portuar şi după expirarea contractului de concesiune; (ii) elaborarea studiului de oportunitate în cazul sub-concesiunii de către operatorul portuar şi nu de către administraţia portuară cum ar fi normal; (iii) obligaţia administraţiilor portuare de a se consulta cu operatorii portuari la stabilirea tarifelor; (iv) imposibilitatea administraţiilor portuare de a modifica tarifele în alte perioade decât în ultimul trimestru al anului în curs; (v) instituirea unei obligaţii de a negocia contractul cadru cu asociaţiile patronale şi profesionale; (vi) eliminarea mai multor criterii de încheiere a contractelor între administraţiile portuare şi operatorii portuari; (vii) controlul administraţiilor portuare de către aşa-zişi “specialişti externi” din cadrul asociaţiilor patronale şi profesionale”. În plus, Fondul Proprietatea este puternic îngrijorat de amendamentele privitoare la distribuţia profitului către acţionari, stabilirea unui nivel minim al investiţiilor, precum şi de excepţiile de la Legea 111/2016 privind numirea consiliilor de administraţie şi conducerii executive în companiile de stat”.

Proiectul de lege amintit amendează şi completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi căilor navigabile, fiind inclus pe agenda Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea finală şi vot în data de 7 noiembrie 2016. Fondul Proprietatea speră că Parlamentul României va lua în considerare şi va analiza cu atenţie consecinţele negative ale proiectului de lege asupra bugetului de stat şi activelor României.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102