REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fonduri europene pentru modernizarea satelor

Fonduri europene pentru modernizarea satelor

Replica API 4 iunie 2016 | 00:00 283

Investiții în infrastructură

Investiții în infrastructură

foto capital

Din data de 25 mai, administrațiile locale, asociațiile sau ONG-urile pot obține fonduri europene 100% nerambursabile pentru îmbunătățirea infrastructurii din zona rurală. Alocările financiare sunt de sute de milioane de euro. Săptămâna trecută, au fost lansate trei submăsuri prin intermediul cărora se pot obține fonduri 100% nerambursabile pentru îmbunătățirea infrastructurii rurale, agricole sau forestiere, dar și pentru protejarea patrimonului cultural.

Dacă la deschiderea sesiunii era disponibilă în total suma de 453 de milioane de euro, acum au mai rămas fonduri în valoare de 282 de milioane de euro. A existat un interes ridicat pentru drumurile agricole deoarece proiectele de acest fel sunt cel mai ușor de realizat. Primăriile au depus 25 de proiecte, în valoare de 24,4 milioane de euro, prin submăsura 4.3.A - Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice - Infrastructura de acces agricolă. Astfel, fiind depășit plafonul alocat acestei submăsuri de 20 de milioane de euro, în primele șase minute de la deschiderea sesiunii.

Dar mai există suficiente fonduri pentru cei interesați. Până pe data 30 octombrie 2016 mai pot fi depuse proiecte prin submăsura 7.2 - Investiţii în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică. Suma disponibilă este de 209 milioane de euro ce are ca scop modernizarea infrastructurii rutiere locale și a sistemelor de alimentare cu apă/apă uzată, care constituie elemente de bază pentru comunitatea rurală. Totodată, beneficiarii submăsurii vor contribui la crearea și modernizarea infrastructurii educaționale preșcolare și a infrastructurii de învățământ secundar superior, cu profil resurse naturale și protecția mediului, dar și a școlilor profesionale în domeniul agricol. Cei care pot depune proiecte prin această submăsură sunt comunele, asociațiile acestora sau ONG-urile.

Totodată, la mijlocul săptămânii trecute a mai fost deschisă și submăsura 7.6 - Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, cu o alocare pentru această sesiune de 55 milioane euro. Scopul investițiilor este acela de a conservarea moștenirii de interes local, a așezămintelor monahale inclusiv a modernizării așezămintelor culturale. De asemenea, fondurile alocate vor fi folosite pentru punerea în valoare a moștenirii culturale locale, la promovarea turismului rural, conducând astfel la creșterea nivelului de trai în zonele rurale. Beneficiari ai submăsurii sunt ONG-uri, unități de cult, persoane fizice autorizate sau societăți comerciale care dețin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică şi comunele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367