REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fondurile europene pentru România ar putea fi condiționate de respectarea statului de drept: Avertisment DUR din Comisia Europeană

Fondurile europene pentru România ar putea fi condiționate de respectarea statului de drept: Avertisment DUR din Comisia Europeană

Replica API 21 mai 2019 | 00:00 157

Comisarul European pe Buget, Günther Oettinger, a declarat, marți, că în cazul în care un stat membru UE încalcă principiul statului de drept, situație în care s-ar putea afla și România, Comisia Europeană ar putea decide să restricționeze accesul la fonduri europene pentru statul respectiv, informează Mediafax, conform stiripesurse.ro.

"Am putea să prevedem, atunci când nu se respectă principiul statului de drept reducerea fondurilor pentru anumite programe sau interzicerea participării la anumite programe și la anumite genuri de finanțare.

Am înțeles că două treimi din majoritatea Parlamentului European susțin acest demers și o să vedem cum continuă dezbaterile și în ce sens se vor îndrepta", a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, comisarul European pe Buget și Resurse Umane, Günther Oettinger.

Acesta a mai spus că Executivul european are obligația să acționeze în acest sens când constată încălcarea statului de drept. Potrivit comisarului, Comisia Europeană este "în strâns contact" cu guvernul român.

"Principiul statului de drept este o valoare foarte importantă a UE și a fost de la bun început. Este de fapt o obligație pentru toate statele membre, o chestiune prevăzută în dreptul primar, în Tratatul de la Lisabona.

Comisia nu are doar dreptul, ci obligația ca, atunci când constată că statul de drept este încălcat sau îngrădit sau acest principiu este restricționat, să acționeze. Asta facem deja în Polonia și, după decizia Parlamentului European, o facem și în Ungaria.

Am discutat despre acest lucru cu reprezentanții Guvernului român. Suntem în strâns contact cu ei. Acum Comisia va trebui să vadă dacă și când se înregistrează progrese în România sau dacă iau acțiuni care încalcă principiul statului de drept”, a spus comisarul.

Günther Oettinger a susținut că această problemă nu are "nicio legătură" cu exercitarea Președinției României la Consiliul UE, care "se desfășoară cu succes" în prima jumătate a anului 2019. "Sunt optimist că aceste condiționalități legate de statul de drept vor fi aplicate în următoarea decadă", a mai afirmat oficialul de la Bruxelles.

Întrebat de presă dacă împărtășește îngrijorările guvernului german privind situația statului de drept din România, comisarul european a declarat că Executivul de la Berlin susține propunerea Comisiei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai dreptate ma PSDistule lasa ca vine TIMMERMANS de la Socialisti Europeni si va apara.Auzi ma, nici populari eurupeni nu ii accepta pe cei de la ALDE nici Socialisti pe PSDisti fug europeni de partidele astea ca de ciuma.
0
0
Ne-am saturat de hotii si coruptii din Europa care pentru o noua realegere sunt in stare sa vorbeasca urat si de mamele lor.
5
3
De la liberalii din ue, oricum mai este comisar doar 2 saptamani, dupa aia vin altii
5
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614