REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Forfetarul a fost adoptat. Cu litoralul ce facem?

Forfetarul a fost adoptat. Cu litoralul ce facem?

Replica API 3 octombrie 2013 | 00:00 127

Bucovală, surprins de decizie

Bucovală, surprins de decizie

Într-unul din rarele sale momente de sinceritate, premierul Victor Ponta se confesa: "Partea frumoasă la opoziţie este că nu ai responsabilităţi şi poţi să critici". Exact asta se poate spune şi despre impozitul forfetar al lui Emil Boc, aprobat şi amânat, îngropat şi dezgropat tocmai de cel mai înverşunat adversar al proiectului: Victor Ponta. Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar a fost aprobat miercuri de Guvern şi transmis Parlamentului. Cu alte cuvinte, administratorii hotelurilor, barurilor, cafenelelor, pensiunilor şi restaurantelor vor simţi din plin efectele creşterii economice constant trâmbiţată în rapoartele de Facebook ale Guvernului. Potrivit proiectului, barurile şi cafenelele amplasate central în Capitală sau în primele şapte mari oraşe vor plăti anual, în funcţie de suprafaţă, între 1.500 şi 3.400 euro, în timp ce în localurile din oraşe care nu sunt municipii vor achita între 310 euro şi 2.000 euro.

De asemenea, proprietarii hotelurilor de 4 şi 5 stele din Capitală vor plăti un impozit forfetar pe loc de cazare între 468 şi 891 de lei, un hotel de trei stele din Cluj va achita între 205 şi 244 lei, iar o unitate de 1-2 stele din Buşteni circa 120 lei, taxa pentru pensiune fiind cu 20% mai mică faţă de hotel. Proprietarul unui restaurant cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi din centrul Capitalei va plăti de la începutul anului viitor un impozit forfetar de 17.136 lei pe an (3.900 de euro), în timp ce pentru o shawormerie de peste 50 metri pătraţi se vor achita cel puţin 12.474 lei (2.835 euro). Ceea ce agravează situaţia, este că impozitul forfetar al lui Ponta, este chiar mai rău decât cel al lui Boc. De exemplu, în cazul unităţilor de cazare, una dintre prevederile noului forfetar se referă la calculul taxei datorate la stat pe loc de cazare, fără să se ţină cont nici de gradul de ocupare, nici de sezonalitate. Potrivit doleanţelor Guvernului, impozitul forfetar va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Ce va fi la anul pe litoral

De "forfecarea" agenţilor economici ne-a relatat şi Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, care susţine că impozitul în cauză are şi părţi bune şi părţi rele: "În multe ţări se plăteşte acest impozit forfetar. Am văzut în Anglia. Şi în Spania se plăteşte". Însă, Bucovală a punctat şi decalajele pe care România le are faţă de ţările occidentale: "Nu există doar diferenţele dintre serviciile turistice oferite de noi şi celelalte ţări din jur. TVA-ul este scăzut în Bulgaria, Grecia de exemplu are 12%, iar noi lucrăm pe TVA diferenţiat: 24% la unele produse sau servicii şi mai scăzut la altele". Bucovală a părut surprins de decizia Guvernului de aprobare a impozitului forfetar: "Sper doar că doamna ministru (Maria Grapini -n.r.) a ţinut cont de doleanţele noastre. Noi am solicitat două derogări privind acest impozit. Pentru că, deşi mi se pare unul de bun simţ, ne vom confrunta cu o serie de situaţii. În primul rând, vor fi loviţi investitorii. Păi, investeşti şi bani şi mai plăteşti şi acest impozit? Iar, în al doilea rând, am mai spus-o şi o repet: este necesară o derogare. Am solicitat să nu se aplice de la 1 ianuarie sau de la 31 martie. Măcar de la 30 iunie, când, practic începe sezonul. În primăvară, au loc renovări, modernizări şi ar fi corect ca impozitul forfetar să se aplice într-o perioadă când există încasări. Mă rog, dacă proiectul va fi supus dezbaterii Parlamentului, cel mai probabil va fi depăşit termenul de 1 ianuarie. Şi mai e ceva, Ministerul Turismului ne-ar fi înţeles, doar că nu el decide, ci Ministerul Finanţelor. Degeaba spune Turismul aşa, pentru că vin Finanţele şi zic că trebuie bani la buget".

Marius VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367