REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Forţele Democratice Siriene anunţă eliminarea totală a califatului grupării Stat Islamic în Siria

Forţele Democratice Siriene anunţă eliminarea totală a califatului grupării Stat Islamic în Siria

Replica API 25 martie 2019 | 00:00 423

Forţele Democratice Siriene (SDF), alianţă militară condusă de kurzi, a anunţat sâmbătă înfrângerea califatului autoproclamat al grupării Stat Islamic (SI) în Siria, după cucerirea ultimului teritoriu deţinut de jihadişti în această ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Purtătorul de cuvânt al SDF, Mustafa Bali, a anunţat pe contul său de Twitter "eliminarea totală a califatului autoproclamat" de Stat Islamic pe 29 iunie 2014 în oraşul irakian Mosul.

"Forţele Democratice Siriene declară eliminarea totală a autoproclamatului califat şi o înfrângere teritorială de 100% a Statului Islamic. În această zi unică, comemorăm mii de martiri ale căror eforturi au făcut posibilă această victorie", a declarat purtătorul de cuvânt citat de EFE.

După luni de lupte, SDF a reuşit vineri noaptea să preia controlul asupra ultimelor poziţii jihadiste din Baghouz, un sat din estul Siriei, aproape de graniţa cu Irakul. Lupta a fost acerbă împotriva ultimelor poziţii ale SI, a declarat purtătorul de cuvânt.

Pierderea totală a localităţii Baghouz semnalează sfârşitul ocupaţiei teritoriale a SI în Siria, după ce gruparea a fost înfrântă şi în Irakul vecin în 2017, scrie AFP.

SDF, grup militar condus de kurzi şi alcătuit din arabi, susţinut de Statele Unite, a expulzat SI din mare parte din nord-estul Siriei, inclusiv din Raqa, capitala de facto a "califatului", care a fost cucerită în octombrie 2017 după patru luni de lupte.

Ultimul asalt al SDF asupra ultimului bastion al SI, la Baghouz, lansat la începutul lunii februarie, este ultima fază a unei operaţiuni lansate în septembrie 2018 pentru a elimina gruparea din ultimele zone aflate sub controlul său din Siria. De atunci, operaţiunile au fost încetinite, mai ales în ultima lună, din cauza prezenţei a mii de civili în Baghouz, dintre care majoritatea au fost evacuaţi înainte de asaltul final.

De la reluarea campaniei militare a forţelor antijihadiste în septembrie trecut, peste 750 de combatanţi SDF au murit în lupte şi un număr aproape dublu de jihadişti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Bombardamentele au continuat până târziu în noapte înainte de proclamarea victoriei de către SDF. Vineri seara, Casa Albă a anunţat prompt eliminarea califatului teritorial al SI în Siria, dar SDF a subliniat apoi că luptele continuă.

Cu câteva ore înainte de înfrângerea sa, într-o înregistrare video difuzată pe conturile sale de pe reţelele sociale, SI a respins declaraţiile despre sfârşitul iminent al "califatului" şi a chemat susţinătorii săi să lanseze atacuri asupra "duşmanilor" din Occident.

În pofida înfrângerii la Baghouz, SI continuă să aibă o prezenţă "reziduală" în regiuni vaste din Irak şi în zonele deşertice din Siria, potrivit unei hărţi prezentate public în această săptămână de preşedintele american, Donald Trump, elaborată de o agenţie de informaţii a SUA, scrie EFE.

Stat Islamic a proclamat în iunie 2014 un "califat" pe suprafeţe întinse cucerite în Siria şi Irak, un teritoriu la fel de vast ca Marea Britanie. În ultimii doi ani, acest teritoriu s-a redus odată cu multiplicarea atacurilor asupra organizaţiei jihadiste care a impus o domnie a terorii şi este responsabilă de atrocităţi şi atacuri ucigaşe, inclusiv în Europa.

În pofida înfrângerilor, SI pare să fi început deja să se transforme într-o organizaţie clandestină şi încă reuşeşte să comită atacuri sângeroase, scrie AFP.

Lupta împotriva SI a fost principalul front al războiului din Siria, care a făcut mai mult de 370.000 de victime din martie 2011. Regimul sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia şi Iran, a recucerit aproape două treimi din teritoriul ţarii.

Războiul din Siria, declanşat de suprimarea demonstraţiilor pro-democratice, a devenit mai complex pe parcursul anilor, cu implicarea unor puteri străine şi grupări jihadiste.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte greu dar daca au reusit, ii felicitam !
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614