REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Forţele Navale Române participă la curăţarea de mine a Mării Negre

Forţele Navale Române participă la curăţarea de mine a Mării Negre

Replica API 19 iulie 2014 | 00:00 324

Cooperare NATO

Cooperare NATO

Patru nave militare ale NATO, care fac parte din Gruparea Navală de Luptă Împotriva Minelor Marine (Standing NATO Mines Counter Measures Two - SNMCMG-2), au sosit joi după-amiază în Portul Constanţa. Escala de cinci zile presupune desfăşurarea unei forţe multinaţionale, specializată în operaţiuni de minare-deminare, din compunerea Comandamentului NATO Maritim Aliat.

Gruparea navală SNMCMG-2 se află sub comanda comandorului italian Giovanni Piegaja şi este alcătuită din navele ITS Aviere (Italia), ITS Rimini (Italia), TCG Akcay (Turcia) şi HMS Chiddingfold (Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord). Vineri, au avut loc primiri ale delegaţiei oficiale la Comandantul Flotei, precum şi o conferinţă de presă, la bordul ITS Aviere, nava comandant a grupării. În cadrul conferinţei, au participat contraamiralul de flotilă, Dan MacKeigan, Locţiitorul Şefului de Stat Major al comandantului Comandamentului NATO Maritim Aliat, comandorul Giovanni Piegaja şi, din partea României, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, Comandantul Flotei. Conflictul din Ucraina a făcut ca NATO şi Statele Unite în special să-şi întărească prezenţa în Marea Neagră, iar aspectul a fost confirmat şi de commodore D.M. MacKeigan. "Grupul era oricum programat să ajungă în Marea Neagră, de mai mult timp.

Totuşi, odată cu apariţia crizei din Ucraina, NATO a decis ca noi să dezvoltăm aceste exerciţii în zonă, pentru a oferi stabilitate şi încredere pentru ţările din zonă. Ideea este să creştem solidaritatea Alianţei şi să demonstrăm că Alianţa se dedică apărării în comun pentru cele 28 de state. Forţele NATO sunt foarte vizibile în acest context, cu emblema Alianţei în bord şi cu pavilion la pupa", a precizat MacKeigan, care a încercat şi să calmeze spiritele, bătând monedă pe ideea că navele NATO sunt concepute în scop defensiv, aspect cunoscut chiar şi de potenţialii rivali, în cazul de faţă, Federaţia Rusă. "Nu pot să anticipez iniţiativele oricărui stat riveran Mării Negre. Ca un marinar profesionist, pot să spun că acest grup de nave nu pot fi percepute ca provocatoare pentru oricare alt marinar profesionist, din orice ţară. Mai mult, nu este în interesul nimănui escaladarea unor evenimente, fie în Marea Neagră, fie în oriunde altă parte. (...) Cele 28 de state ale Alianţei sunt pe deplin angajate în principiul apărării comune. Convenţiile semnate, trebuie respectate", a menţionat MacKeigan. Potrivit cmd. Giovanni Piegaja, astfel de aplicaţii ar putea creşte în intensitate şi, în septembrie, Constanţa va găzdui din nou un eveniment similar. "Vom organiza exerciţii în comun cu marina militară română, înainte de a pleca către strâmtoare, la sfârşitul perioadei, conform convenţiei. Ca o regulă generală, gruparea noastră va vizita şi alte porturi, pentru a arăta deschiderea către alte naţiuni, alte flote şi pentru a-i convinge pe cetăţeni că NATO înseamnă acţiune în comun pentru apărare. Mai este un grup care va veni în septembrie şi cred că vor fi antrenamente regulate în Marea Neagră, pentru a se acomoda cu aceste ape, care sunt diferite de celelalte", a declarat Piegaja.

În ceea ce priveşte implicarea României, Comandorul Tiberiu Liviu Chodan se arată încântat de exerciţiile întreprinse în comun cu forţele navale ale Alianţei şi a precizat că, în viitor, va creşte şi nivelul de instruire al echipajelor române. "În acest an, s-au împlinit zece ani de când suntem membri NATO şi 20 de ani, de când România a aderat prima la parteneriatul pentru NATO. Din acest punct de vedere, cunoaştem cu toţii poziţia României, hotărâtă să îndeplinească obligaţiile faţă de NATO, iar marinarii români se numără printre cei care îşi asumă aceste responsabilităţi, obligaţii şi le duc la îndeplinire. Drept urmare, în acest an, după ce am desfăşurat o serie de acţiuni pe mare, exerciţii, în comun cu nave ale altor state, SUA, Turcia, Franţa, avem acum ocazia să exersăm împreună cu gruparea NATO, punând în aplicare proceduri comune şi antrenând echipajele navelor dragoare, participante la aceste exerciţii. Am avut participare şi la exerciţiul Breeze 2014, cu trei nave, dintre care dragorul 30, pe care îl pregătim, pentru a-l pune la dispoziţia NATO în viitor şi care vor participa şi la exerciţiul de luni, pe care-l vom desfăşura în comun. Avem în vedere să profităm de această oportunitate, pentru a menţine şi a creşte chiar nivelul de instruire al echipajelor noastre, pentru a creşte nivelul de interoperativitate şi de a avea un schimb de experienţă eficent, care să constituie un plus pentru pregătirea noastră. Intenţionăm să desfăşurăm în cadrul exerciţiului activităţi de dragaj, în comun, astfel încât, la sfârşit, să avem un bilanţ pozitiv, să identificăm punctele pe care putem să abordăm, să le îmbunătăţim, în activităţile comune", a declarat Chodan. Comandorul Tiberiu Liviu Chodan a preluat comanda Flotei în luna ianuarie a.c. A urmat cursurile Liceului Militar de Marină "Alexandru Ioan Cuza", iar în anul 1986 a absolvit Institutul de Marină "Mircea cel Bătrân" - Facultatea de Navigaţie.. De asemenea, a fost comandant de unitate de luptă observare transmisiuni şi radiotehnică, comandant de vedetă torpiloare şi comandant de secţie vedete torpiloare. În perioada 1994 - 2000, a fost şef de stat major al Divizionului 81 Vedete Torpiloare. Din 2006, a fost comandant al Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Navale, iar din 2012 a îndeplinit funcţia de comandant al Componenţei Operaţionale Navale a statului Major al Forţelor Navale. În 2010, a primit distincţia "Omul anului" în Ministerul Apărării Naţionale. Navele grupării SNMCMG-2 vor părăsi Portul Constanţa luni, urmând a desfăşura exerciţii pe mare, împreună cu dragoarele de mine "Locotenent Lupu Dinescu" şi "Sublocotenent Alexandru Axente", fregata "Regina Maria" şi un elicopter Puma Naval.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614