REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Forţele Terestre şi cele Aeriene s-au dezlănţuit în cadrul aplicaţiei Tomis - 14

Forţele Terestre şi cele Aeriene s-au dezlănţuit în cadrul aplicaţiei Tomis - 14

Replica API 24 iulie 2014 | 00:00 177

Peste 500 de militari mobilizaţi

Peste 500 de militari mobilizaţi

Dezvoltarea capacităţii de planificare şi conducere a exerciţiilor militare sunt cuvintele de ordine în cadrul Forţelor Terestre Române, în această perioadă. Astfel, Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", în colaborare cu forţele aeriene, desfăşoară în perioada 18 - 27 iulie tabăra de instrucţie, în tabăra militară de la poligonul Babadag. Miercuri, exerciţiiile au atins climaxul. Peste 500 de militari sunt angrenaţi în cadrul acestei ample operaţiuni, care implică diverse unităţi din dotarea Armatei Române, de la tancuri la TAB-uri sau de la elicoptere la bateriile antiaeriene. În cadrul taberei, intitulată "Tomis - 14", instrucţia are ca scop evaluarea nivelului de conducere al comandamentului brigăzii prin dislocarea unui punct de comandă înaintat, pentru conducerea forţelor care exercită tactici de tip battlegroup (sistem integrat - n.r.). , numit şi "White Sharks".

Peste 500 de militari au executat, miercuri, trageri reale, cu armament, de pe tancuri, TAB-uri, tunuri sau obuziere. La exerciţiu, Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti" a participat cu vehiculele din dotare, precum maşina de luptă a infanteriei, "Jderul", şenilate blindate, Medevac sau tancurile Gepard, mândria unităţii. Toate acestea au colaborat, conform planului stabilit, cu escadrila 862, a Forţelor Aeriene. "Este vorba de un exerciţiu, foarte bine pregătit şi care a probat faptul că structurile Brigăzii 9 Mecanizată sunt în măsură să planifice şi să conducă exerciţii de tip întrunit. Au participat şi structuri de la Forţele Aeriene şi mă folosesc de acest prilej pentru a le mulţumi pentru toate activităţile la care am participat împreună. Pentru mine, a fost cât se poate de evident faptul că există un nivel de pregătire foarte bine conturat la nivelul echipei de comandă, la nivelul de execuţie. De asemenea, s-au putut evidenţia capabilităţile de care Brigada 9 Mecanizată dispune. Sunt în măsură să manevreze foarte bine în teren şi să utilizeze caracteristicile tehnicii din dotare. De asemenea, sunt în măsură să planifice şi să conducă focul, în conformitate cu tacticile şi procedurile partenerilor noştri. Există o evidenţă clară asupra nivelului de coeziune de la nivelul cel mai mic al subunităţilor. Pot avea oricând încredere în capacitatea lor de a planifica, de a conduce, de a executa misiuni, în orice condiţii de mediu şi de vreme", a precizat Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior dr.Nicolae Ionel Ciucă, după încheierea exerciţiului, evident mulţumit de desfăşurarea evenimentelor şi de implicarea militarilor. Pe de altă parte, comandantul Brigăzii 9 Mecanizată, colonelul Adrian Soci, susţine că cele două scopuri fixate pentru exerciţiul de miercuri au fost, în general, atinse, însă va urma şi o perioadă de analiză în detaliu. "Am executat în poligonul Babadag exerciţiul nostru de instruire, desfăşurat de la începutul anului şi până în prezent, care a avut drept finalitate două scopuri: evaluarea nivelului de instrucţie al subunităţilor noastre şi demonstrarea capacităţilor de manevră şi de lovire, de care dispun structurile din Brigada 9. La nivelul evaluator, concluziile sunt pozitive până la acest moment. Urmează să facem analiza detaliată pe fiecare secvenţă. Am venit în poligon luni şi azi am avut exerciţiuul. Deci, ne-am pregătit de luni până miercuri", a precizat col. Soci.

Afganistan sau Irak nu se compară cu un exerciţiu

După exerciţiu, gr. Ciucă a inspectat trupa şi a socializat cu câţiva dintre militari. Printre ei, s-a regăsit şi un veteran cu experienţă. Servantul pe TAB, din cadrul plutonului 3, grupa 1, Silviu Muha, are o experienţă de invidiat printre cei care îşi servesc ţara. Muha a participat în trei misiuni internaţionale, toate implicând operaţiuni în zonele cele mai conflictuale ale globului. "Misiunea mea a fost nimicirea vehiculelor mici ale inamicului şi nimicirea forţei vii a inamicului. Am fost în Kosovo, Irak şi Afganistan. În 2004, a fost prima misiune, iar ultima a fost în 2009, m-am întors în ţară din Afghanistan", a menţionat servantul, care a adăugat faptul că lupta reală nu se poate compara cu un exerciţiu, zona de conflict fiind cea care relevă adevărata faţă a războiului, cu toate ororile sale. "Diferenţa este foarte mare, dar acolo viaţa e grea din alte puncte de vedere. Sunt pericole cu adevărat reale. Dacă nu eşti atent, într-un minut se pot întâmpla... să îţi vezi colegii fără... E greu... Echipajul meu a fost implicat într-un incident şi doi dintre colegii mei au fost răniţi, în Afganistan. Colegii făceau explorarea zonei şi a explodat un dispozitiv improvizat. Doi dintre colegi au fost răniţi şi am fost nevoiţi să ne retragem imediat, pentru asistenţă medicală", a precizat Muha.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614