REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Forumul Judecătorilor: Peste 80% dintre magistraţi susţin desfiinţarea Secţiei speciale

Forumul Judecătorilor: Peste 80% dintre magistraţi susţin desfiinţarea Secţiei speciale

Replica API 5 decembrie 2019 | 03:18 438

Peste 80 la sută dintre judecătorii şi procurorii care şi-au exprimat punctele de vedere în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor din ţară susţin desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), potrivit datelor parţiale centralizate de Forumul Judecătorilor din România.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invită să îşi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni, printre care şi situaţia Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor.

Potrivit unui comunicat postat miercuri pe site-ul FJR, în urma centralizării parţiale a voturilor magistraţilor din adunările generale, 80,80% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7,76% pentru menţinerea sa, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea acestei structuri.

Forumul Judecătorilor din România a centralizat parţial procesele-verbale cu voturile din adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, organizate zilele trecute, ca urmare a solicitării Ministerului Justiţiei de consultare a judecătorilor şi procurorilor români cu privire la oportunitatea unor proiecte de acte normative referitoare la următoarele subiecte: schema de pensionare anticipată a magistraţilor (înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în funcţiile prevăzute de judecător, procuror şi magistrat-asistent de la ÎCCJ, judecător şi magistrat-asistent de la CCR); trecerea la completuri de 3 judecători în apel; noul ciclu temporal de 4 ani de formare iniţială la Institutul Naţional al Magistraturii; Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie - modificările prevăzute la art. 88 indice 1 şi următoarele din Legea nr. 304/2004, precum şi ordonanţele de urgenţă corespunzătoare.

În urma centralizării a 1.172 de voturi de la instanţe şi parchete de pe toate nivelurile, 75,25% dintre judecătorii care au votat (respectiv din 687 de voturi) s-au pronunţat pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ şi revenirea la competenţele partajate ale structurilor de parchet existente anterior modificărilor legislative prin care a fost creată; 10,63% dintre judecătorii care au votat au optat pentru menţinerea Secţiei speciale, iar 14,12% dintre judecători au votat pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea acestei structuri.

De asemenea, 88,66% dintre voturile centralizate de la parchete (485 de voturi) sunt pentru abrogarea totală a normelor juridice care reglementează activitatea SIIJ; 3,71% dintre procurori au votat pentru menţinerea SIIJ, iar 7,63% au optat pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea Secţiei.

"Cumulat, din 1.172 de magistraţi (judecători şi procurori) care au votat, 80,80% s-au pronunţat pentru desfiinţarea SIIJ, 7,76% pentru menţinerea SIIJ, iar 11,43% pentru amendarea (abrogarea parţială, modificarea sau completarea) normelor juridice care reglementează activitatea structurii de parchet menţionate", spune Forumul Judecătorilor din România.

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România precizează că va continua centralizarea voturilor, urmând a publica rezultatele definitive în zilele care vin.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis magistraţilor din România, procurori şi judecători, o scrisoare în care îi invită să îşi exprime punctele de vedere asupra a patru chestiuni:

* schema de pensionare anticipată a magistraţilor - se impune menţinerea, prorogarea intrării în vigoare sau abrogarea acesteia?

* trecerea la completurile de 3 judecători în apel - menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor

* durata cursurilor de formare la INML să fie de 4 ani - menţinere, prorogare sau abrogarea dispoziţiilor

* Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie - se impune amendarea prevederilor prin care a fost înfiinţată SIIJ, se impune desfiinţarea Secţiei sau menţinerea actualelor dispoziţii?

Săptămâna trecută, Cătălin Predoiu a declarat că Guvernul nu poate desfiinţa "peste noapte" Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, discuţiile urmând să înceapă anul viitor în Parlament.

"Guvernul nu îşi poate asuma o desfiinţare peste noapte a Secţiei speciale, în primul rând din cauza acestui considerent de ordin formal, dar şi pentru că, după părerea mea, e nevoie de o dezbatere prealabilă mai largă în cadrul sistemului judiciar şi apoi, dacă e posibil, obţinerea unui consens politic în Parlament. (...) Discuţiile asupra Secţiei speciale vor începe anul viitor în Parlament", a spus Predoiu. El a susţinut că nu este mulţumit de activitatea SIIJ, dar că nu a dorit să "interacţioneze" cu Secţia specială pentru a nu lăsa impresia unei presiuni. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stat in stat.Vor sa-si faca de cap in continuare.Pe aceeasi speta hotarari diferite,nimeni nu raspunde!
2
0
Reduceti numarul de bugetari. Anulati pensiile speciale. Reduceti salariile si pensiile nesimtite. Eliminati pensionarii din sistemul bugetar. Reduceti salariile celor din justitie pentru injustitia manifestata fata de cetateni.
7
2
Oricum nu vor vota ca tocmai ei magistratii sa fie controlati pentru abuzurile pe cale le pot face. Deci sectia trebuie sa dispara pentru ca ei sa faca ce vor. Daca ar fi dupa unii dintre ei si CEDO ar trebui desfiintat. Ii intrebam pe lupi daca vor sa desfiinteze paza oilor...
9
0
80% din cei xare au votat. Au votat pentru 1172. In Romania sunt peste 7000 de magistrati. 1172 din 7000 reprezinta un procent de 16.84% care au votat pentru desfiintare. Deci titlu manipulatoriu ca si articolul. Sa va fie rusine ca participati la aceasta grosolanie.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102