REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Forumul Regional al Apei: Trei miliarde euro, bani europeni pentru apă şi canalizare

Forumul Regional al Apei: Trei miliarde euro, bani europeni pentru apă şi canalizare

Replica API 18 mai 2016 | 00:00 478

EXPOAPA

EXPOAPA

RAJA Constanţa a participat la cea de-a 18-a ediţie a evenimentului Expo Apa! În fiecare an, evenimentul reuşeşte să adune peste 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, autorităţilor centrale şi locale, institutelor de învăţământ superior şi de cercetare, organizaţiilor internaţionale de profil, celor mai mari companii producătoare de tehnologii şi echipamente de profil. Și anul acesta, evenimentul a strâns laolaltă peste o sută de companii de apă, producători, reprezentanţi ai autorităţilor centrale.

Reciclarea nămolului, lipsa apei la sate şi urgentarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene au fost subiectele „fierbinţi“ la Expoapa 2016. Departe de a fi o simplă expoziţie de profil, participanţii Expoapa au atras atenţia asupra unor probleme stringente cu care se confruntă sectorul de apă şi canalizare. De asemenea, problema fondurilor europene a fost susţinută chiar de ministrul Cristian Ghinea. „Avem un exemplu de stabilitate şi continuitate în România cu acest eveniment. Ministerul Fondurilor este de fapt ministerul dezvoltării României.

Poate cea mai importantă şi cea mai consistentă sursă din România. Trei miliarde de euro se alocă pentru zona de apă. În România, administraţia nu ratează nicio şansă să coopereze. Mă bucur să văd că în sectorul apei oamenii cooperează”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene. Ministrul Adjunct al Mediului, Simona Negru, dar şi preşedintele Asociaţiei Române a Apei, Felix Stroe, au atras atenţia asupra necesităţii rezolvării unor probleme deosebit de importante în domeniul apei: staţiile de epurare şi reutilizarea nămolului.

„Ministerul Mediului coordonează politicile în domeniu. Acest domeniu de activitate este unul dintre cele mai importante, dar şi cel mai dificil. Este necesară amplificarea eforturilor pentru realizarea, extinderea şi modernizarea staţiilor de epurare. Reprezintă o prioritate pentru guvernul Romaniei”, a declarat Simona Negru.

„În sectorul alimentării cu apă, unul dintre cele mai importante aspecte pentru dezvoltarea durabilă este asigurarea canalizării şi epurarii apelor uzate, pentru care localităţile, dar şi companiile de apă fac eforturi. Creşterea cantităţii de apă epurată face ca şi cantitatea de nămol să crească. Conferinţa tehnico-ştiinţifică internaţională < Managementul Nămolului 2016> propune soluţii privind reutilizarea nămolului“, a precizat, la rândul său, Felix Stroe.

Cum se cheltuiesc eficient banii europeni

Expoapa este un bun prilej pentru toate părţile implicate în acest domeniu să se perfecţioneze în accesarea fondurilor structurale. Pe perioada expoziţiei, pe lângă seminarul dedicat managementului nămolului, se derulează alte trei manifestări de gen. Seminarele privind Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014- 2020 şi Evoluţia Reglementărilor în România, la nivel regional şi European sunt dedicate problemelor pe care le au companiile de apă în accesarea fondurilor UE, iar workshopul regional „Tarife pentru serviciile de apă şi Suportabilitatea” este specializat pe problemele economice şi de statistică din domeniu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102