REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Forza Rossa, dealer-ul Ferrari în România, a intrat în insolvenţă. Firma fostului ministru Bazac are datorii de 34 milioane lei

Forza Rossa, dealer-ul Ferrari în România, a intrat în insolvenţă. Firma fostului ministru Bazac are datorii de 34 milioane lei

Replica API 17 martie 2016 | 00:08 1643

Problemele au fost cauzate de contractele de leasing cu Iveco

Problemele au fost cauzate de contractele de leasing cu Iveco

Ion Bazac, sursa foto: prosport.ro

Problemele unicului dealer Ferrari pentru România, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova sunt cât se poate de reale, în ciuda asigurărilor date ieri de compania Forza Rossa, potrivit căreia afacerea merge mai departe, iar în curând va fi redeschis un showroom. Situaţia este una complicată, în condiţiile în care producătorul italian refuză să comenteze situaţia, iar firma a intrat încă din luna februarie în insolvenţă, la cerere. Mai mult, Forza Rossa, devenit deja un brand major în regiune, care trebuia să aibă până şi echipă de Formula 1, în guvernarea Victor Ponta, şi-a schimbat numele în decembrie 2015. Firma deţinută de Ion Bazac, fostul ministru PSD al Sănătăţii, se numeşte acum Vintage & Sport Garage SRL şi a intrat în insolvenţă pe 02.02.2016, prin pronunţarea Tribunalului Bucureşti, cu datorii de aproape 34 milioane lei.

Debitoarea Vintage & Sport Garage SRL a cerut intrarea în insolvenţă întrucât „înregistrează datorii mari faţă de instituţiile bugetare şi furnizori datorită încheierii unor contracte de leasing cu Iveco Capital Leasing IFN SA şi că fondurile sunt insuficiente pentru acoperirea acestor crenţe certe, lichide şi eligibile. Totodată, menţionează că activitatea societăţii va putea fi redresată înturcât există intenşia propunerii unui plan de reorganizare viabil care să ducă la achitarea tuturor creanţelor”, se arată în dosarul aflat la Tribunalul Bucureşti. La rândul său, judecătorul sindic constată „societatea debitoare se află în stare de insolvenţă prezumată, întrucât fondurile băneşti disponibile sunt insuficiente pentru plata datoriilor exigibile în sumă de 15.494.786,59 lei”, iar pe 02.02.2016 a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva Vintage & Sport Garage SRL, desemnează ca administrator judiciar provizoriu pe Fast Insolv SPRL şi stabileşte prima şedinţă a adunării generale a creditorilor pe data de 15.04.2016. Firma fostului ministru PSD al Sănătăţii Ion Bazac a cunoscut o veritabilă prăbuşire a afacerilor în ultimii doi ani, se arată în raportul administratorului judiciar privind cauzele insolvenţei, depus la dosar în martie 2016. Aşa se face că, dacă în 2013 dealer-ul Ferrari din această zonă a Europei raporta o cifră de afaceri de 33,5 milioane lei, în 2014 aceasta scădea la 11,9 milioane lei, iar în 2015 la 8,9 milioane lei. Concomitent, profitul net al fostei Forza Rossa a scăzut de la 450.000 lei în 2013 la 186.000 lei în 2014, pentru ca în 2015 să treacă la pierderi uriaşe, de aproape 4,2 milioane lei. De asemenea, datoriile dealer-ului Ferrari au crescut de la 29,6 milioane lei în 2014, până la 33,9 milioane lei. În paralel, activele de 33,9 milioane lei ale companiei au „înregistrat modificări substanţiale ca urmare a rezilierii mai multor contracte de leasing financiar; debitoarea a fost deposedată de cea mai mare parte a activelor imobilizate ca şi valoare (contrucţii, terenuri) fiind în curs de executare”.

Firma fostului ministru Bazac, lăsată fără sediu şi maşinile de lux din stoc

Insolvenţa business-ului lui Bazac a fost cauzată de contractele derulate de Forza Rossa, actuala Vintage & Sport Garage, cu Iveco, după cum explică administratorul judiciar: „În derularea contractelor de leasing încheiate de debitoare cu societatea IVECO CAPITAL LEASING IFN SA au fost initiate o serie de negocieri în cursul anilor 2014/2015. În urma acestor negocieri IVECO CAPITAL LEASING IFN SA a transmis în 25.07.2014 o ofertă fermă de vânzare a tuturor drepturilor deţinute în contracte încheiate cu societăţi în care debitoarea deţine participaţii, la o valoare mai mică cu aproximativ 25% decât valoarea capitalului datorat. Încheierea tranzacţiei nu s-a finalizat la acel moment, dar negocierile au continuat, întrucât IVECO CAPITAL LEASING IFN SA a dorit menţinerea unor clauze ilicite - abuzive, clauze care se regăsesc în toate contractele de leasing reziliate, respectiv condiţionarea transferului dreptului de proprietate de plata oricăror altor rate datorate de societăţi cu asociaţi comuni. Ulterior la data de 03 august 2015, acţionarul majoritar al debitoarei se angajează la stingerea integrală a debitului conform tranzacţiei propuse până la data de 15 august 2015 aşa cum reiese din propunerea finală. IVECO CAPITAL LEASING IFN SA a refuzat propunerea sub pretextul menţinerii abuzive chiar şi după stingerea debitului, a garanţiilor, motivaţia fiind achitarea anticipată a tuturor contractelor de leasing aparţinând altor societăţi cu asociaţi comuni, dar fără legătură cu suscrisa şi cu obiectul ei de activitate. Pe parcursul negocierilor, plăţile către societatea de leasing au fost sistate motivat de existenţa convingerii încheierii tranzacţiei la finalizarea negocierilor, tranzacţie care nu s-a mai încheiat din vina exclusivă a societăţii finanţatoare. Ca urmare a eşecului negocierilor, mai multe contracte de leasing încheiate între părti au fost reziliate, fiind executate silit bunurile debitoarei (deţinute în baza acestor contracte de leasing), ulterior deschiderii procedurii de insolvenţă”. La lansarea ultimului model de Ferrari, Camelia Bazac, soţia fostului ministru PSD, estima afaceri pentru 2015 de 12 milioane de euro. În realitatea, aceasta a fost de 6 ori mai mică. Fosta Forza Rossa, actuala Vintage & Sport Garage SRL, declara în 2014 un număr de 11 angajaţi, iar numărul maşinilor Ferrari vândute în cele patru ţări pe care le acoperă variază de la 15 la 40 pe an. Medicul Ion Bazac, de 47 de ani, a fost ministru PSD al Sănătăţii în primul guvern Boc, în perioada decembrie 2008- octombrie 2009. Milionarul Bazac este un apropiat al fostului premier şi preşedinte PSD Victor Ponta, alături de care a fost la un pas de a înregista în circuitul Formulei 1, cu sprijin guvernamental, echipa românească Forza Rossa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218