Fost șef ANRE, trimis în judecată. Ar fi prejudiciat statul cu un milion de lei
Fost șef ANRE, trimis în judecată. Ar fi prejudiciat statul cu un milion de lei
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestNiculae Havrileţ, fost preşedinte al ANRE, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA. Acesta ar fi avut funcţii în societăţi din domeniul energetic, înainte de expirarea interdicţiei de cinci ani în acest sens, producând un prejudiciu de peste 1 milion lei.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată a inculpatului HAVRILEȚ NICULAE, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru comiterea infracțiunii prevăzute de art. 11 alin. (1) și (2) din Legea nr. 78/2000, pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie în formă continuată (3 acte materiale), respectiv obținerea de foloase necuvenite de către o persoană cu sarcina de a supraveghea ori a a controla un operator economic privat, dacă îndeplinește pentru acesta vreo însărcinare, în timpul mandatului ori în interval de cinci ani de la încetarea mandatului
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Inculpatul Havrileț Niculae ar fi încălcat prevederile legale prin aceea că, în intervalul de cinci ani de la încetarea funcției de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), ar fi îndeplinit însărcinări pentru trei operatori economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, deși legea stabilește interdicții clare în acest sens.
Astfel, Havrileț Niculae a îndeplinit funcția de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în perioada iunie 2012-octombrie 2017, în virtutea căreia a avut sarcina de a supraveghea și controla operatorii economici din sectorul energiei electrice (art. 9 din OUG nr. 33/2007) și al gazelor naturale (art. 10 din OUG nr. 33/2007).
Prin urmare, timp de 5 ani de la încetarea funcției, acesta nu ar fi avut dreptul să îndeplinească vreo însărcinare pentru operatorii economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale și nici să intermedieze ori să înlesnească efectuarea de către aceștia a unor operațiuni comerciale sau financiare.
Totodată, în perioada 06.12.2019 - 29.03.2021, Havrileț Niculae a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în virtutea căreia a avut atribuții de control şi monitorizare asupra persoanelor fizice sau juridice din domeniul de competență al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, inclusiv asupra operatorilor economici din domeniul energetic şi al resurselor energetice.
În intervalul de 5 ani de la încetarea funcției de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), inculpatul Havrileț Niculae ar fi îndeplinit însărcinări pentru următorii operatori economici din sectorul energiei electrice și al gazelor naturale, care au capital majoritar privat:
- în perioada 07.02.2019-10.12.2019, Havrileț Niculae ar fi îndeplinit funcția de membru în consiliul de administrație la Societatea Energetică Electrica S.A.;
- în perioada 27.09.2021 – 28.03.2022, Havrileț Niculae ar fi îndeplinit funcția de director general la societatea Distribuție Energie Electrică Romania S.A.;
- în perioada 03.03.2020 - 12.02.2024, Havrileț Niculae ar fi îndeplinit funcțiile de membru al Consiliului de Supraveghere (CS), membru al Comitetului de Audit (CA) și membru al Comitetului Prezidențial și de Nominalizare (CPN) la societatea OMV Petrom S.A.
În perioada 07 februarie .2019 – 15 februarie 2024, inculpatul Havrileț Niculae ar fi obținut, de la cele trei societăți comerciale, foloase necuvenite în cuantum de 1.195.599 lei.
În vederea confiscării speciale, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor terenuri și clădiri.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News