REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Fosta firmă de salubrizare din Mangalia e bine mersi: a ieşit din faliment şi i-a umplut de bani pe Tusac şi mafia italiană

Fosta firmă de salubrizare din Mangalia e bine mersi: a ieşit din faliment şi i-a umplut de bani pe Tusac şi mafia italiană

Replica API 28 octombrie 2013 | 00:00 1323

Din prag de desfiinţare, la profit

Din prag de desfiinţare, la profit

Salubrizarea Mangaliei a generat primul mare scandal din mandatul fostului primar, Mihai Claudiu Tusac, acuzat că a falimentat cu premeditare firma Uranus, cea care opera de ani de zile aceste servicii în municipiul din sudul litoralului. Interese economice, mai mult sau mai puţin transparente, de ambele părţi, acuzaţii de corupţie, dezvăluiri care introduceau pe pestriţa scenă mangaliotă până şi mafia italiană, toate au întreţinut un scandal monstruos, care s-a stins, în cele din urmă, fără ca nimeni să aibă ceva de suferit. Timpul a trecut, iar cine s-ar aştepta acum ca Uranus SA să fi devenit istorie va avea o mare surpriză. Nu numai că fosta firmă de salubrizare a Mangaliei nu a dispărut, dar a ieşit cu brio din procesul de faliment, şi-a achitat toate datoriile, ba chiar merge în profit. Soluţia succesului? A subcontractat o parte din serviciile de salubrizare adjudecate de firma adusă de Tusac în toamna lui 2008 şi s-a îndreptat către clienţii privaţi. Iar principalii beneficiari ai nesperatei redresări cunoscute de Uranus sunt o căsuţă poştală din Limassol (de unde-şi cam ridică corespondenţa mafia italiană) şi familia fostului primar Tusac.

Uranus SA Mangalia a intrat oficial în faliment pe 23.02.2009, în urma unei sentinţe a Tribunalului Constanţa, la cererea creditorului Eco Gold Invest SA (administratorul gropii de gunoi de la Albeşti şi deţinător a 11% din acţiunile Uranus SA), firmă la care Monica Tusac, soţia fostului primar, era unul din principalii acţionari, după cum arăta "Replica", în exclusivitate, în septembrie 2011. A urmat o procedură de reorganizare, timp în care Uranus SA a schimbat doi administratori judiciari şi a reuşit să-şi achite datoriile. Potrivit administratorului judiciar Cris Consult SPRL, la nivelul anului 2011, Uranus SA avea datorii totale de 2.406.113,01 lei. Cea mai mare parte (1.133.185,44 lei) reveneau Eco Gold Invest SA, firmă la care soţia edilului Tusac era acţionară, prin intermediul Cindesol Service SRL Bucureşti, dar controlată, în principal, de misteriosul Victor Douglas Dombrovschi, de 60 de ani, partenerul din România al Cosa Nostra, după cum susţin, de mai mulţi ani, procurorii antimafia din Italia. În mai 2012, noul administrator judiciar Dăscălescu & Co SPRL arată că toate creanţele şi cheltuielile de procedură ale Uranus SA au fost acoperite integral, motiv pentru care, în octombrie 2012, Tribunalul Constanţa dispune închiderea procedurii falimentului pentru firma din Mangalia.

Inspiraţie de mafiot: afacerile cu gunoaie, trecute pe numele unei bătrâne de 88 de ani

Nu este însă deloc clar către cine au mers banii plătiţi de Uranus SA pentru a scăpa de faliment, întrucât principalul creditor, Eco Gold Invest SA, preferă să-şi ascundă cu obstinaţie patronii, motiv suficient pentru a bătători din nou cărarea mafiei italiene şi a familiei Tusac, dinspre care vin ultimele informaţii certe. Pentru a vedea cât de complicată e urma banilor din gunoaie, sintetizăm povestea celor implicaţi în aceste afaceri: creditorul care a cerut falimentul Uranus SA (la care acţionar majoritar şi administrator este Camelia Toia) şi care a obţinut peste 11 miliarde din reorganizarea acesteia, Eco Gold Invest SA, are, în prezent, ca acţionar majoritar Extel Limited Limassol, cu 66,66%, (foarte probabil, entitate interpusă a italienilor) Intermediu Ecoservice SRL Bucureşti, cu 13,34% (dizolvată şi radiată între timp, fost acţionar majoritar, deţinută de Victor Dombrovschi), Cindesol Service SRL, cu 9,67% (de asemenea, dizovată şi radiată, la un moment dat cu 30% din Eco Gold Invest, acţiunile fiind trecute ulterior pe numele persoanelor fizice Elena Nicoleta Georgiana Sterian şi Monica Tusac), Primăria Mangalia, cu 1,66%, Uranus SA, cu 3,67% şi RA Gold Mangalia, cu 5%, administrator fiind Dumitru Filip. Intermediu Ecoservice şi Cindesol Service au intrat în faliment în aceeaşi, pe 05.11.2010, fiind radiate, logic, tot în aceeaşi zi, pe 27.05.2011. Pentru a-şi edulcora prezenţa în suveica de firme, Dombrovschi a cedat, la un moment dat, Intermediu Ecoservice către o ţărancă din Gorj, Gheorghiţa Traşcă, care, dacă mai trăieşte, are acum 88 de ani. Aceeaşi vajnică afaceristă a fost cooptată şi în Ecorec SA, firma care administrează groapa de gunoi de la Glina, cea mai mare din Europa. Cvasi-nonagenara Traşcă este, culmea antrepenoriatului, asociată şi cu fostul senator PDL Mircea Florin Andrei, dar şi cu generalul în rezervă Gheorghe Carp. Despre Ecorec SA, procurorii italieni şi români au afirmat, în mai multe rânduri, că reprezintă unul din "punctele de lucru" ale mafiei Cosa Nostra în România. Victor Dombrovschi a fost şi este asociat, în mai multe companii, cu fraţii Sergio şi Giueseppe Pileri, locotenenţii capului mafiot Massimo Ciancimino. Potrivit anchetatorilor, mafia italiană a spălat zeci de milioane de euro prin deşeurile aduse cu vapoarele în Portul Constanţa şi transportate apoi cu autocamioane la groapa de la Glina, dar şi la alte locaţii din ţară. Eco Gold Invest SA Mangalia a raportat pentru 2012 o cifră de afaceri de 732.272 lei şi un profit net de 3.537 lei, cu 0 angajaţi declaraţi. La rândul său, renăscuta Uranus SA a încheiat anul 2012 cu 4.349.300 lei cifră de afaceri, 99 de angajaţi şi un profit net de 19.599 lei, după ce şi-a achitat datoriile de alte câteva milioane.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369