REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fosta primăriţă Mariana Mircea, invitată să cânte la Parchet într-un dosar de corupţie

Fosta primăriţă Mariana Mircea, invitată să cânte la Parchet într-un dosar de corupţie

Replica API 19 februarie 2013 | 00:00 271

"La pachet" cu 9 angajaţi din Primăria Cernavodă

"La pachet" cu 9 angajaţi din Primăria Cernavodă

Fostul primar al oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, este cercetată pentru o serie de contracte atribuite în mandatul său din 2008-2012. În cursul zilei de ieri, au fost chemaţi la Parchetul Medgidia atât Mariana Mircea, dar şi 9 angajaţi ai Primăriei Cernavodă. "Este o anchetă penală, în curs, faţă de dânsa (Mariana Mircea -n.r.) şi de alte persoane din cadrul Primăriei Cernavodă, cu privire la acte de abuz în serviciu contra intereselor publice", a precizat procurorul de caz.

Conform unor surse, Mircea ar fi atrbuit, în mandatul său de primar, o serie de contracte "cu dedicaţie", fapte ce s-ar încadra la categoria "corupţie". Între cei care au beneficiat de "generozitatea" primăriţei se numără Adrian Iofcea, prin firma Ad Power. Este acelaşi Iofcea care în aprilie 2011 se certa cu Mircea, iar câteva luni mai târziu primea încă un contract din banii Primăriei Cernavodă. Însă, nu doar Iofcea s-a bucurat de banii publici atribuiţi în mandatul PSD-istei Mariana Mircea. Un alt client s-a dovedit a fi - e drept, la mâna a doua - fostul consilier PDL Ionel Soare (în mandatul 2008-2012) şi fost candidat la primărie. Cum a fost posibilă minunea? Probabil că Mircea a vrut să-şi asigure liniştea, prin urmare, din "felia" câştigată de firma Ad Power, pentru executarea unei lucrări, a primit 10% şi societatea lui Ionel Soare, în calitate de subcontractor. În afară de aceste aspecte, care, desigur, sunt în cercetare, gurile rele spun că se verifică şi posibile falsuri în documentele din primărie.

Hânsă zice că nu ştie, Mircea - că a primit NUP de fiecare dată

Actualul primar al oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a confirmat faptul că anumiţi subalterni de la Compartimentul Contabilitate şi Achiziţii Publice au fost audiaţi, luni, dar a ţinut să precizeze că nu cunoaşte motivele. Nici Mariana Mircea nu a dorit să ofere prea multe amănunte legate de acest caz. "La acest moment nu sunt acuzată de nimic. Nici măcar nu am calitate de învinuit, de inculpat. Deocamdată se face o expertiză. Nu ştiu dacă se va ajunge la faza de instanţă. În activitatea mea de primar m-am ales cu 30 de plângeri penale şi toate s-au lăsat cu NUP. Şi în acest caz cred că lucrurile vor decurge, legal, în mod corect. Nu am nici o reţinere, pentru că nici eu şi nici colegii mei, 9 la număr, nu am făcut ceva intenţionat. Politic, noi, însă am deranjat, dar în acest caz se va pronunţa Parchetul. Suntem victimele celor care au făcut plângerile. Bănuim cine ar fi făcut plângerile, dar nu vreau să acuz pe nimeni pe nedrept. Noi avem voie să vedem dosarul abia când se finalizează. Au existat audieri, însă, cel puţin din ce ştiu eu, nu a fost găsit cineva vinovat", a declarat, pentru "Replica", Mariana Mircea, fostul primar al oraşului Cernavodă. Mircea a ţinut să mai precizeze, fără legătură cu speţa în care a fost audiată ieri, că, urmare a sesizărilor făcute de către un grup de consilieri din Cernavodă, a primit răspuns de la Agenţia Naţională Anticorupţie abia pe 18 februarie a.c. "Am mai avut procese cu ANI, pe care le-am câştigat, şi azi (luni -n.r.) am primit răspuns la ultima plângere, care a fost făcută de către un grup de consilieri. Verificările s-au finalizat acum şi nu s-au confirmat cele reclamate", a declarat Mircea. Tot aceasta a precizat că urmează să se consulte cu un avocat pentru a decide ce demersuri va face împotriva celor care au "hărţuit-o" în toată această perioadă. "Din cele 30 de plângeri penale, finalizate cu NUP, 20 sunt făcute de aceeaşi persoană. Ce ar trebui să fac în acest caz? Motivele au fost diverse şi extrem de penibile. Mă voi consulta cu un avocat pentru a deschide un proces civil împotriva respectivei persoane, care a abuzat de un drept. Prima sesizare a fost făcută la câteva luni după ce am devenit primar şi a continuat să mă reclame inclusiv după ce am terminat mandatul de primar", a conchis Mariana Mircea.

Pedelistul Soare nu vede nici o problemă că a "păpat" din banii primăriei

Întrucât, în legătură cu cercetările demarate ieri, a fost pomenit numele lui Ionel Soare, ca subcontractor al unei firme care a câştigat un contract pentru executarea unor lucrări, iată ce a avut de spus fostul consilier PDL: "Nu ştiu nimic despre un dosar la Parchet. Eu nu am avut, direct, nici un contract cu primăria. A avut Adi Iofcea, de la SC Ad Power. A fost o lucrare de 4 miliarde de lei vechi, din care o porţiune mică am realizat-o eu", a comentat consilierul. Întrebat dacă i se pare normal ca un consilier (aşa cum era el, la acea dată) să execute o lucrare din banii primăriei, chiar şi din postura de subcontractor, Ionel Soare a spus: "Chiar nu văd unde este problema". Vom reveni.

Alexandra ANTON, Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da la utilitati publice e o moda sa puna toti retardatii in functii de conducere: gen Genghiz care ia darul de la oamenii si intervine la director pt cresterea salariilor, dumitra radu care ii dadea limbi in pasarica lu fata directorului ..si fisa lu' cadiu care acorda ajutoare de somaj cui vroia , fara o baza legala si fara anchete semnate! Si sa nu uitam de oaia barsana "croitorasul cel viteaz al santurilor" cu maxim 8 clase si cu 3500 lei net lunar! Rusineee!!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367