REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Foştii „generali“ ai ISJ, premiaţi de actuala conducere

Foştii „generali“ ai ISJ, premiaţi de actuala conducere

Replica API 16 mai 2015 | 00:00 337

Plăcuţă din marmură cu numele lor

Plăcuţă din marmură cu numele lor

Momente emoţionante au avut loc, vineri, la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, acolo unde „generalii“ care s-au perindat, de-a lungul timpului, la cârma instituţiei, s-au întrunit, laolaltă, au depănat amintiri despre lucrurile bune pe care le-au făcut împreună, le-au continuat şi au contribuit la calitatea educaţiei din judeţul Constanţa.

Întâlnirea a avut loc în cadrul unei eveniment organizat de conducerea instituţiei, şi anume ceremonia de dezvelire a plachetei cu numele celor care au condus instituţia din anul 1968 până în prezent şi anul numirii în funcţie. “Acest eveniment este un gest firesc de recunoştinţă pentru cei care au contribuit la dezvoltarea învăţământului constănţean”, a spus inspectorul şcolar genral, Răducu Popescu.

Printre foştii şefi care au răspuns invitaţiei s-au numărat Marian Sârbu, Narciz Amza, Elena Buhaiev, Aliss Andreescu sau Paloma Petrescu. Doar patru aflaţi pe listă nu au făcut act de prezenţă, întrucât doi au decedat, iar ceilalţi - din cauza unor probleme de sănătate.

În semn de consideraţie şi recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată în funcţia de inspector şcolar general, 16 foști „generali“ se regăsesc, începând de vineri, pe placuța amplasată la intrarea în sediul ISJ Constanța. Astfel, toți cei care vor călca pragul instituției, de acum încolo, vor știi cine și-a adus aportul în învățământul constănțean, dar și anulnumirii în funcție.

„Sunt și am fost mereu preocupat de a recunoaște și de a respecta munca celor care au fost înaintași, profesori, celor care au fost inspectori școlari generali. Din discuțiile pe care le-am avut cu colegii, acum doi ani, am ajuns la mai multe idei, printre care și construcția acesti plăci și montarea ei pe sediul ISJ, o placă ce poartă numele tuturor inspectorilor școlari generali, de la înfiinațrea instituției, o idee ce aparține întregului colectiv de inspectori.

E un gest normal de recunoșință, pentru efortul care l-au depus, pentru strădania care și-au dat-o. Este un gest firesc de recunoştinţă pentru cei care au contribuit la dezvoltarea învăţământului constănţean“, a declarat generalul Răducu Popescu. Primul care a condus instituția a fost Sever Baltac și s-a preocupat de calitatea învățământului constănțean timp de 6 ani, urmat fiind de Florea Leonida, în 1974, care a stat la cârma ISJ timp de cinci ani. Cel mai longeviv inspectoral școlar general a fost Olga Duțu, care a condus instituția timp de 10 ani, maie xact în perioada 1979-1989.

„Sunt foarte emoționată de inițiativa ISJ. Am contribuit personal la conservarea memoriei învățământului dobrogean. Inscripționarea unui nume pe o marmură are și semnificația bucuriei că nu te uită urmașii. Secretul longevității este echipa, am avut norocul să am colegi extraordinari cu care să realizăm activități masive, foarte multe, diferite manifestări“, a spus fostul „general“. Narciz Amza se află și ea pe lista celor care s-au aflat la cârma instituției. Ea a fost numită inspectoral școlar general în anul 2006.

„Intrând în această clădire, mi-am amintit că mi-am ratat vocația de constructor, pentru că eu tot construiesc, trecerea sediului ISJ în acestastă clădire s-a întâmplat cu ajutorul colegilor de la Liceul Mircea cel Bătrân care, presupun că și-au dorit foarte mult, și ne-au transmis că e nevoie să ne mutăm la casa noastră“, a spus Amza. Toți inspectorii au primit de la directorii școlilor de învățământ din Constanța câte o placă, cu mesajul:

"În semn de consideraţie şi recunoştinţă pentru activitatea desfăşurată în funcţia de inspector şcolar general". Placă a primit și actualul șef al ISJ, Răducu Popescu, care a fost plăcut surprins de ai săi colegi. Și, pentru că bucuria de a-i reîntâlni pe generali laolată l-a cuprins la maxim, acesta le-a făcut o propunere, și anume să înființeze un „club al generalilor“.

„M-am emoționat, surprins fiind că am primit această placă din partea colegilor. Vreau să propun să constituiți un club al generalilor, o resursă pentru cei care urmează să vină, s-o preia și să administreze această instituție mai departe“, a conchis Popescu.

Placa montată pe peretele interior al instituției, exact la intrare, conține următoarele nume și anul numirii în funcție: Sever Baltac (1968)- decedat, Florea Leonida (1974), Olga Duțu (1979), Mariana Doicescu (1989), Andrei Gheorghe (1990), Gheorghe Vernic (1993), Mirela Ștefănescu (1997), Monica Niciporuc (1999), Gheorghe Caruțiu (2000), Paloma Petrescu (2001), Petrică Miu (2004), Dima Zainea (2005)-decedat, Narciz Amza (2006), Marian Sârbu (2007), Petrică Miu (2009), Elena Buhaiev (2009), Aliss Andreescu (2010) și Răducu Popescu (2012-prezent). Până în anul 1968, atunci când a fost preluată de Sever Baltac, instituția a fost condusă de Secțiunea Învățământ și Cultură din cadrul Sfatului Popular Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218