REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Fostul broker Cristian Sima, dezvăluiri despre tunul dat de Tăriceanu și Roșca Stănescu în dosarul Rompetrol

Fostul broker Cristian Sima, dezvăluiri despre tunul dat de Tăriceanu și Roșca Stănescu în dosarul Rompetrol

Replica API 9 octombrie 2014 | 08:18 247

Cristian Sima, sursa foto: libertatea.ro

Dezvăluiri uluitoare despre încrengăturile dosarului Rompetrol făcute de fostul broker Cristian Sima. Acesta a povestit pe contul său de Facebook despre intervenţiile făcute de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu pentru a cumpăra acţiuni la firma lui Patriciu şi despre cum a manipulat miliardarul piaţa de capital. Brokerul Cristian Sima a devenit celebru după ce a fugit din ţară ca urmare a pierderii mai multor milioane de euro din portofoliile pe care le administra, potrivit b1.ro.

Fostul broker Cristian Sima a povestit că a avut o întâlnire cu Călin Popescu Tăriceanu. Liberalul i-a transferat agentului 2 miliarde de lei vechi şi i-a cerut acestuia să cumpere acţiuni la Rompetrol şi să le vândă apoi imediat. Asta în condiţiile în care Tăriceanu ştia cum va fluctua preţul acestor acţiuni, susţine Sima.

„Cu câteva săptămâni înainte de listare a venit să-mi dea simultan, un ordin şi un pont. Să cumpăr acţiuni Rompetrol, pentru el de toţi banii pe care îi avea la mine, ba chiar şi de mai mulţi bani, şi să cumpăr şi pentru mine. Mi-a dat şi pretul: 116 lei. Mi-a sugerat că la sfârşitul zilei le vom vinde cu 480. Exact aşa s-a petrecut în prima zi de tranzacţionare Rompetrol. (...) I-am explicat domnului Tăriceanu ca a şti preţul de pornire şi a şti şi până unde creşte acţiunea, se numeşte inside trading şi e ilegal. Mi-a replicat ca în România nu e prea bine specificat acest delict şi că nu e niciun risc. Am refuzat să-i fac tranzacţia, şi-a retras banii şi a facut-o prin Eastern Securities, firma de brokeraj a lui Vereştoy Atilla”, a scris brokerul Sima pe Facebook.

Acesta a explicat şi mecanismul prin care Dinu Patriciu i-a ajutat pe Tăriceanu, Sorin Roşca Stănescu şi Vereştoy Atilla să câştige sume imense de bani. Pierderile pe care le-a înregistrat fostul miliardar erau de fapt şpăgi mascate pentru preluarea Petromidia.

„Patriciu a vândut sute de milioane de acţiuni Rompetrol de la firma sa Vega şi apoi a început să cumpere până când au ajuns la 480 unde Vega a cumpărat totul înapoi. Patricu a vândut la 116 şi a cumpărat la 480. El a făcut o pierdere intenţionată, legală de fapt, prin care a plătit tot ce datora la multa lume în modul cel mai elegant posibil. Patriciu nu i-a făcut pe Tăriceanu, Vereştoy sau SRS să câştige pentru că era generos, ci pentru că avea de plătit anumite şpăgi de la preluarea Petromidia. (...) SRS plăteşte azi cu libertatea, pentru că el a achiziţionat şi vândut acţiuni în aceeaşi zi, fără niciun ban, ceilalţi măcar au dovedit că aveau ceva bani să cumpere”, a mai scris pe contul personal de facebook Sima.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218