REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Fostul decan de la Teologie, trimis în judecată de DNA! Complicele lui, Chiriluţă, şi-a recunoscut vina!

Fostul decan de la Teologie, trimis în judecată de DNA! Complicele lui, Chiriluţă, şi-a recunoscut vina!

Replica API 1 noiembrie 2017 | 00:00 502

Bogdan Florin Chiriluță (foto youtube.com)

Procurorii din cadrul DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului decan de la Teologie, din cadrul Universității Ovidius Constanța, Bogdan Moise, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii și fals intelectual,

Anterior, procurorii anticorupție au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Bogdan Florin Chiriluță, cercetat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în declarații în formă continuată, uz de fals (2 fapte) și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma participației improprii.

În rechizitoriul și în acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite în cauză, procurorii au reținut că, în perioada 2013 – 2015, Chiriluță, în calitate de candidat la posturile didactice scoase la concurs de Universitatea Ovidius Constanța – Facultatea de Teologie, a întocmit în fals un număr de 6 declarații pe propria răspundere pe care le-a depus la dosarul personal în scopul menționat mai sus. Ulterior, conducerea Universității Ovidius Constanța, acționând fără vinovăție, i-a acordat inculpatului titlurile de lector respectiv conferențiar universitar și l-a numit pe aceste posturi, concomitent cu efectuarea, în perioada februarie 2014 – iunie 2017, a unor plăți ilegale (salarii brute) în sumă totală de aproximativ 118.570 lei.

În același context, în cursul lunii aprilie 2017, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin a prezentat Comisiei de verificare a activității științifice și de cercetare a candidaților înscriși la concursul pentru ocuparea posturilor didactice de conferențiar și profesor în cadrul Universității Ovidius din Constanța, în fotocopie, o revistă, susținând că în cuprinsul ei ar fi publicat un articol de specialitate. În realitate, inculpatul a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său.

La data de 13 septembrie 2017, cu ocazia audierii, inculpatul a depus la dosarul cauzei, din proprie inițiativă, un exemplar al aceleiași reviste fotocopiate, în care și de această dată a înlocuit prin alterarea grafică a machetei articolul original cu al său. În demersurile sale infracționale, în anul 2013, inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin a beneficiat de ajutorul inculpatului Moise Bogdan, în calitate de decan al Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidius Constanța.

Concret, inculpatul Moise Bogdan având și calitatea de persoană însărcinată de către Senatul Universității Constanța cu verificarea criteriilor de promovare a candidaților, a declarat pe proprie răspundere că inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin îndeplinește condițiile respective, ceea ce a condus la consecințele prezentate mai sus. Universitatea Ovidius Constanța s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 118.570 lei, prejudiciu care a fost achitat în întregime de inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin.

Chiriluță și-a recunoscut vina și a acceptat pedeapsa de 2 ani și 3 luni închisoare

În prezența avocatului, inculpatul Chiriluță Bogdan Florin a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție publică.

Inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă cuprinsă între 60 și 120 de zile, în condițiile stabilite de instanță. Dosarul de urmărire penală și acordul de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpatul Chiriluță Bogdan-Florin au fost trimise la Tribunalul Constanța. ”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au precizat procurorii anticorupție.

Liliana CHIRU

Citește și: https://www.replicaonline.ro/dosarul-de-la-teologie-un-preot-din-constanta-si-a-recunoscut-vina-in-fata-procurorilor-dna-332523/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
jegosi in fuste negre, se oftica ca i-a prins dna-ul , futuvan gat de obraznici poponauti, dupa ce ca ati furat de ati rupt mai aveti tupeu sa faceti si gura , futuva muman cur ce bataie meritati
3
0
cand te prind aia de la dns cu sri si toate serviciile securiste spune omul price numai sa scape de acolo. e teroare. In ceea ce priveste promovarea, exista comisie de verificare a dosarelor pe facultate, decanul semneaza si apoi merge la o alta comisie de scientologie si apoi la comisia senatului...hehe dragii mosului si ai babei..
2
0
Astia de mai jos, asta a facut o prostie, justitia i-a stabilit pedeapsa, s-a recuperat prejudiciul. Voi ce rahat mancati, jidanitilor? Vedeti ca incepe meciul. Comentati acolo.
0
2
Ratatii astia de la Teologie , au facut exact asa cum le-a spus berbecul Spagoveanul , secondat de berbecul Tanasescul . Penali notorii ! Lighioane mizerabile ... La bulau , bai parazitilor !
3
0
Ce rusine, mare rusine....foloase necuvenite, obtinute de catre cine !? Luati-l si pe Teodosie, un alt mincinos si spagar.....!!
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102