REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II

Fostul deputat Ion Dumitru, condamnat la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Romsilva II

Replica API 8 iunie 2013 | 00:00 734

Ion Dumitru, fost deputat PSD şi fost manager-director general al RNP - Romsilva, a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de şase ani, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dosarul Romsilva II.

În acelaşi dosar, Dumitru Bunea, fost director al Direcţiei Investiţii, şi Elena Dumitru, fost director al Direcţiei Economice, ambii membri în Consiliul de Administraţie al RNP Romsilva, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

De asemenea, Bogdan Florin Stanciu, administrator la SC Eufrat SRL Târgu Jiu, a primit tot trei ani de închisoare cu suspendare.

În schimb, instanţa i-a achitat pe Mihai Liviu Daia, fost director al Direcţiei Tehnice şi membru în CA al Romsilva, Constantin Corduneanu, fost director fond forestier şi membru în CA al Romsilva, Sorin Mirel Vintilă, consilier juridic în cadrul RNP, Mirel Dumitrache, fost şef Serviciu Investiţii Dezvoltare din RNP.

Curtea supremă a mai dispus ca Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru şi Stanciu Bogdan Florin să plătească în solidar suma de 614.322,74 lei cu titlu de despăgubiri către Romsilva, primii trei având de achitat alţi 1.071.320 lei cu titlu de despăgubiri către regie.

Decizia instanţei este definitivă.

Iniţial, în septembrie 2011, toţi inculpaţii din acest dosar au fost achitaţi de instanţa supremă, însă un complet de cinci judecători a decis în aprilie 2012 rejudecarea dosarului, terminat acum cu condamnarea a patru persoane.

Potrivit DNA, în cursul lunii iulie 2003, SC Severom Trans SRL, societate fantomă, a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulică pe şenile la o valoare în vamă de 6.250 de dolari.

"În fapt, aşa cum a reieşit din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un şasiu de tanc tip T34, care avea în faţă montată o lamă reglabilă în "V", iar în partea din spate un braţ hidraulic dotat la capăt cu gheare. Aşa cum a fost stabilit pe parcursul urmăririi penale, vehiculul era destinat îndepărtării, respectiv aşezării de obstacole, de către trupele de geniu. Utilajul consuma în jur de 80 de litri de motorină pe oră, neîncadrându-se sub nicio formă în normele europene privind poluarea şi consumul", se arăta într-un comunicat al DNA.

Din iulie 2003 şi până în anul 2004, utilajul nu a fost utilizat în niciun fel.

Conform DNA, în 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, a acceptat discutarea în consiliul de administraţie a unei propuneri de achiziţionare prin licitaţie a utilajului respectiv, după ce firma care deţinea în realitate utilajul - Eufrat SRL - făcuse o ofertă de vânzare Romsilva şi după ce Direcţia silvică Târgu Jiu testase utilajul constatând că este necorespunzător activităţilor din domeniul forestier.

"La întocmirea notei de fundamentare şi a caietului de sarcini nu numai că au fost ignorate aspectele de natură tehnico-economică, mai mult, au fost trecute caracteristici menite să alunge firmele concurente, iar preţul de achiziţie propus era identic cu cel din ofertă. Acest lucru a dus la cumpărarea unui produs inutil şi necorespunzător calitativ, cu un adaos de 1.744%, pagubă în dauna RNP ridicându-se la 868.569,576 lei, sumă cu care regia s-a constituit parte civilă în cauză", a susţinut DNA.

Utilajul a fost introdus în ţară la preţul de 6.250 de dolari, în urma unei aşa-zise licitaţii, însă RNP Romsilva a plătit pentru el suma de 294.330 de dolari. Suma de 868.569,576 de lei reprezintă, potrivit sursei citate, avantaj patrimonial în folosul S.C. EUFRAT SRL din Târgu Jiu, societate administrată de Bogdan Florin Stanciu.

Utilajului nu i s-a găsit nicio utilitate, a fost testat atât la Direcţia Silvică din Călăraşi şi Dâmboviţa, constatându-se că prezenta serioase deficienţe tehnice, dificultăţi în manipulare şi exploatare, deficienţe care au fost constatate atât înainte de efectuarea plăţii, cât şi după aceea.

sursa: agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218