REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Fostul director general al CFR rămâne în Penitenciarul Poarta Albă

Fostul director general al CFR rămâne în Penitenciarul Poarta Albă

Replica API 29 ianuarie 2018 | 00:00 296

Tribunalul Constanţa a decis în cazul lui Necolaiciuc:

Tribunalul Constanţa a decis în cazul lui Necolaiciuc:

Mihai Necolaiciuc (foto Mediafax)

Fostul director general al CFR SA, Mihai Necolaiciuc, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, rămâne în închisoare. Decizia aparţine Tribunalului Constanţa, care a admis contestaţia procurorilor DNA, îndreptată împotriva hotărârii Judecătoriei Medgidia, care a dispus, pe fond, eliberarea condiţionată a fostului manager al Căilor Ferate Române. De această dată, hotărârea este definitivă.

Toamna trecută, Judecătoria Medgidia a admis cererea de eliberare condiţionată a lui Mihai Necolaiciuc, însă procurorii au contestat decizia, pe considerentul că, în acest moment, nu există dovezi de îndreptare a inculpatului, potrivit celor spuse de procurori pe data de 12 ianuarie, când a fost judecată contestaţia DNA.

„Instanţa de fond (Judecătoria Medgidia n.r.) nu a apreciat corect, iar în acest moment nu sunt destule dovezi de îndreptare a condamnatului şi nici nu a achitat prejudiciul, care este destul de mare”, a precizat procurorul, în sala de judecată, care a mai punctat şi faptul că inculpatul-condamnat a început executarea propriu-zisă a pedepsei începând din luna noiembrie 2016, subliniind că nu a trecut prea mult timp. Nu de aceeaşi părere a fost şi avocatul său.

„De fapt, executarea pedepsei a început în august 2009, iar pedeapsa a fost deja depăşită, cu 2 ani şi 6 luni. Condamnatul a participat la acţiuni culturale, educative şi sportive în cadrul Penitenciarului Poarta Albă, fapte care dovedesc o bună conduită şi faptul că s-a îndreptat”, a precizat, printre altele, apărătorul, care a invocat şi motive de sănătate. În finalul şedinţei, Mihai Necolaiciuc a depus, la rândul lui, câteva înscrisuri medicale şi a solicitat să fie eliberat. „Vă rog să ţineţi cont şi de vârsta mea. Am totuşi 66 de ani”, a spus acesta. Numai că judecătorii nu au fost impresionaţi nici de pledoaria avocatului, nici de vârsta înaintată a fostului şef al CFR. În cele din urmă, instanţa s-a pronunţat în defavoarea lui Necolaiciuc şi a admis definitiv contestaţia procurorilor. Astfel, acesta va mai putea formula o altă cerere peste două luni. De remarcat că aceasta a fost cea de-a treia solicitare de acest gen.

Cercetat în patru dosare penale

Mihai Necolaiciuc, alături de alte nouă persoane, a fost acuzat că, în calitate de director general al CFR SA, în perioada 2001-2003, a angajat compania într-o serie de relaţii contractuale nelegale, în urma cărora au fost plătite din bugetul CFR , în mod ilegal, produse, bunuri şi servicii care, fie nu au fost deloc livrate, fie s-au dovedit a fi necorespunzătoare calitativ şi nefolositoare companiei. Potrivit procurorilor, între 17 iulie 2000 şi 21 octombrie 2003, Necolaiciuc, ajutat de Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru, a traficat resursele financiare şi activele companiei în folosul unor societăţi comerciale private.

Toate produsele de care vorbesc anchetatorii au fost vândute în octombrie 2003 către trei firme, vânzare făcută cu condiţia ca marfa să fie achitată de către cumpărători la momentul revânzării de către aceştia. În realitate, aceste bunuri nu au fost revândute şi astfel nu au fost achitate de către cumpărători. Mai mult, CFR a cumpărat în acea perioadă trandafiri în valoare de 50.000 lei, la preţuri supraevaluate.

"De asemenea, în perioada 2002 - 2004, inculpatul Necolaiciuc Mihai a scos nelegal din funcţiune şi a valorificat prin vânzare 23.000 de vagoane şi 1.059 locomotive necasate şi neevaluate, care au fost vândute către diverse firme la preţ de fier vechi. În acest mod patrimoniul companiei a fost prejudiciat cu suma de 17.659.042,4 de lei", potrivit DNA.

Conform materialelor care au ajuns în instanţă, Mihai Necolaiciuc s-a specializat în achiziţii publice nelegale, motiv ce i-a adus un al treilea dosar penal, instrumentat tot de Direcţia Naţională Anticorupţie. Astfel, la un an distanţă de la prima trimitere în judecată, în 16 februarie 2009, un al treilea rechizitoriu a ajuns pe masa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1.

Procurorii spun că în acest caz Mihai Necolaiciuc ar fi prejudiciat compania cu alte 2,9 milioane de euro. Şi în acest caz, Necolaiciuc ar fi fost ajutat de subalternii săi, Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Dragoş Vasile Vlăduţ, Ilie Vlăduţ şi Nicolae Alexandru, care ar fi făcut activităţi nelegale. Conform DNA, în perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către firma General Comelectrica. Aceste comenzi au fost semnate prin încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei.

De asemenea, procurorii vorbesc în rechizitoriu despre faptul că între 2002 şi 2003, Mihai Necolaiciuc a semnat alte patru comenzi către firma Nurelo Prest Com, încălcând din nou legea şi fără a avea documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei. Ambele comenzi au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute în mod obligatoriu de lege.

Mihai Necolaiciuc fusese eliberat din închisoare în iulie 2015 după ce a fost condamnat într-un al patrulea dosar, cel care a ajuns şi cel mai târziu la instanţă. Curtea de Apel Bucureştri l-a condamnat în 2014 pe Mihai Necolaiciuc la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, în dosarul privind o fraudă de 2,7 milioane de euro produsă prin achiziţionarea de bunuri într-un proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. În acelaşi dosar, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice din CN CFR SA, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, pentru aceeaşi infracţiune.

Curtea de Apel Bucureşti a schimbat pedeapsa dată de prima instanţă, Judecătoria Sectorului 1, care hotărâse, pe 7 ianuarie 2014, că Mihai Necolaiciuc şi Viorica Olăeru nu sunt vinovaţi de faptele de care au fost acuzaţi de procurori, motiv pentru care i-a achitat.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cand a furat nu s-a gandit cati ani are ??????
6
0
La acest imens prejudiciu nerecuperat ar fi culmea ca acest infractor sa fie eliberat.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369