REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fostul inspector şcolar Purcărea şi-a aflat verdictul în dosarul în care DNA l-a acuzat de complicitate la dare şi luare de mită!

Fostul inspector şcolar Purcărea şi-a aflat verdictul în dosarul în care DNA l-a acuzat de complicitate la dare şi luare de mită!

Replica API 21 mai 2018 | 09:31 970

Fostul inspector şcolar constănţean Petre Purcărea a fost trimis în judecată, în 2015, pentru complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu. În urmă cu câteva zile, a venit şi verdictul: condamnare cu suspendare! În paralel, Purcărea a avut în instanţă şi un alt proces: litigiu de muncă, pârât fiind de data aceasta Inspectoratul Judeţean Constanţa. Purcărea a pierdut procesul pentru drepturi băneşti cu ISJ Constanţa. Revenind la dosarul penal, cel din 2015, amintim că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi au trimis în judecată inspectori şcolari şi profesori, dar şi un fost consilier din Ministerul Educaţiei, acuzaţi că au luat mită sau au instigat la abuz în serviciu, în sesiunea de Bacalaureat din august - septembrie 2014. Printre cei trimişi în judecată se numără şi Petre Purcărea, fost inspector şcolar la disciplina istorie, în cadrul Inspectoratului Judeţean Şcolar Constanţa, în prezent pensionar.

Au fost trimişi în judecată, la acea dată: Adrian Simion, inspector şcolar de limba română, în cadrul ISJ Brăila, pentru instigare la abuz în serviciu, abuz în serviciu şi luare de mită, Iulian Danielescu, inspector şcolar general al ISJ Brăila, Ştefania Mădălina Mocanu, Ciprian Constantin Mândreanu, Veronica Picuş, Petrică Plopeanu şi Carmen Lăcrămioara Aldea, toţi profesori membri ai comisiei de corectare a contestaţiilor, Dragoş Mircea Dumitru, la data respectivă consilier în Ministerul Educaţiei, Andrada Bianca Baciu, elevă, şi fostul inspector şcolar constănţean Petre Purcărea. Acesta din urmă este acuzat de complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Conform rechizitoriului DNA, „în 3 septembrie 2014, în contextul desfăşurării sesiunii de bacalaureat, inculpatul Adrian Simion a determinat cu intenţie pe inculpaţii Petrică Plopeanu şi Carmen Lăcrămioara Aldea să corecteze în mod intenţionat favorabil, contestaţia unui elev, formulată în legătură cu nota obţinută la proba scrisă la disciplina limba şi literatura română, în sesiunea august - septembrie 2014, determinând astfel obţinerea unei note superioare şi implicit, a unei medii de promovare a examenului de bacalaureat. De menţionat este faptul că teza elevului a fost iniţial notată cu 4,30, iar la reco-rectarea făcută de cele două inculpate, teza a fost notată cu 5,30 exact aşa cum îi solicitase inculpatul Petre Purcărea inspectorului şcolar Adrian Simion Adrian, astfel încât nota să fie peste 5, minimul necesar promovării examenului la o disciplină de examen”. Ulterior, tot prin intermediul lui Petre Purcărea, inspectorul şcolar din Brăila a primit şi suma de 800 de lei de la părinţii elevei, au mai susţinut, în rechizitoriu, procurorii DNA.

Însă, după 2 ani de proces, Adrian Simion de la ISJ Brăila a scăpat de acuzaţiile de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu, dar a primit 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, iar Petre Purcărea a primit 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare. În cazul elevei Andrada Bianca B., judecătorii au aplicat doar un avertisment. Restul persoanelor din dosar au fost achitate! Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de 10 zile.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta a fost inspector scolar? Cu mecla aia de 'telectual consumator de licori bahice nu l-as fi angajat nici macar sa-mi spele WC-ul.
1
0
io don petrica purcareas am spaguit si am luat cu suspendare fraierilor.am aranjat posturi la concurs am aranjat in toti anii bac-ul si am scapat.
1
0
Porcul asta de Purcarea s-a folosit de functie pana n-a mai putut si a luat mita pe posturile de la istorie trebuia inchisoare cu executare,este implicat in urmarirea unei fete.A spus ca nu are ce cauta o tiganca la catedra.Ca inspectoratul scolar n-o vrea.Vai ce tolerant este inspectoratul scolar.
2
0
cam mica pedeapsa pentru asa ceva
2
0
parca sunt de aceiasi mama ,,,ce moaca de interlop are.
2
0
Purcarea e din CERNAVODA!!!
2
0
Cata spaga a luat asta... Ar trebui sa moara de rusine ca e porc
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367