REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Fostul prefect Culeţu a făcut presiuni asupra lui Calapod pentru italienii cu groapa de deşeuri?

Fostul prefect Culeţu a făcut presiuni asupra lui Calapod pentru italienii cu groapa de deşeuri?

Replica API 13 septembrie 2011 | 00:00 106

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care Vincentelli este judecat pentru dare de mită,

Potrivit unor surse judiciare, în dosarul în care Vincentelli este judecat pentru dare de mită,

După ce, duminică, procurorii l-au reţinut pe italianul Roberto Vincentelli, depistat în trafic la Cernavodă, el a fost trimis luni în judecată împreună cu concubina sa, Manuela Ştefania Marinescu, societatea SC Ecological Center SA, dar şi cu fostul primar al Năvodariului, Tudorel Calapod, în dosarul gropii de deşeuri din localitate. Potrivit rechizitoriului, italianul este acuzat de dare de mită, concubina acestuia de fals intelectual, în timp ce fostul primar Calapod este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual. Parte civilă în acest dosar se constituie Primăria Năvodari.

După o şedinţă de judecată lungă, care a durat mai multe ore, judecătorii Tribunalului au respins propunerea de arestare preventivă a italianului, formulată de Parchet, în schimb i-au interzis acestuia să părăsească ţara pe toată perioada procesului. Avocata acestuia, Ioana Focşa, a declarat că nu are decât să savureze victoria. "Ne bucurăm de hotărârea instanţei, considerăm că este una justă. Clientului meu i-a fost interzis să părăsească ţara, o măsură legală şi corectă, ne bucurăm pentru decizia judecătorilor. Procurorul deja a atacat-o cu recurs. Alte detalii le vom discuta în cursul procesului", ne-a declarat Ioana Focşa. În rechizitoriul întocmit de procurori, se arată că: "la data de 11 noiembrie 2010, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a fost înregistrat denunţul penal formulat de Nicolae Matei, primar al oraşului Năvodari, împotriva învinuitului Roberto Vincentelli şi al numitei Manuela Marinescu, prin prisma săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi şantaj. (...) În motivare, se arată că prin emiterea/folosirea unor acte administrative, în concret certificate de urbanism invalide, cu toate actele subsecvente aferente, au fost induse în eroare instanţele judecătoreşti, astfel că, în prezent, este iminentă edificarea unui depozit de deşeuri pe raza oraşului Năvodari, în contra legii şi a voinţei autorităţilor locale".

Italianul a încercat să-l mituiască pe Matei

Potrivit procurorilor, faptele cetăţeanului italian, comise pe data de 18 noiembrie 2010, sunt cele de a promite sau oferi primarului Nicolae Matei un beneficiu ilicit, respectiv prin intermediul unei societăţi cu sediul în străinătate, în scopul încheierii unui contract dintre firma respectivă şi cea a lui Vincentelli, beneficiu cuantificat la echivalentul a 4.500 de euro lunar, pe o perioadă nedeterminată. În schimbul acestui beneficiu, primarul Matei trebuia să faciliteze ridicarea depozitului de deşeuri prin emiterea autorizaţiei administrative necesară. Iată un scurt fragment din propunerea pe care italianul i-o făcea lui Matei, chiar în biroul acestuia de la primărie, şi care a fost înregistrată de procuror: "(...) Iei una societate a ta, afară, nu aici, afară, nu? Îi plătim şi facem un contract de consultanţă, nu pentru Ecological, la altă societate, intră un pic de bănuţi şi la noi. Să vrei 2, e 3, propune 3, e 2, ca să măresc şi eu ceva, că sunt aici în buzunar şi nu îi poţi lua aşa. Ai înţeles? Cu 4.500 euro pe lună ..... tu ieşi afară curat, curat...". Astfel, au fost întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de dare de mită. În ceea ce priveşte SC Ecological Center SA, se pare că este a treia persoană juridică din judeţul Constanţa împotriva căreia s-a solicitat începerea urmăririi penale, respectiv a doua trimisă în judecată, după SC Dovi Import Export SRL, a contrabandistului Viorel Done.

Nume sonore în rechizitoriu

În procesul abia început, mai multe persoane cu nume rezonante vor fi citate ca martori, printre ele fiind Nicolae Matei, primarul Năvodariului, Florica Suciu, angajată a societăţii "Fertilchim", aparţinând tot lui Vincentelli, Mircea Suciu, fostul director al TSP Ecoterm, Andrei Cosmin, fostul subprefect al Constanţei şi fost angajat al TSP Ecoterm, Ştefan Gălbău, fostul viceprimar al Năvodariului şi mai mulţi consilieri locali. De precizat că propunerea de arestare preventivă a fost formulată numai pe numele lui Roberto Vincentelli, întrucât pentru infracţiuni de corupţie se impune luarea unei măsuri preventive. Însă, referitor la Tudorel Calapod, împotriva acestuia nu s-a formulat propunere de arestare, dat fiind că a cooperat cu procurorii şi s-a prezentat la Parchet ori de câte ori a fost solicitat pentru audieri. Surse apropiate anchetei au declarat, ca element de maximă surpriză, că probabil cazul ar fi fost şi mai interesant dacă Tudorel Calapod ar fi acceptat să consemneze, în scris, şi o altă declaraţie, făcută în faţa organelor de anchetă doar verbal: şi anume că asupra sa ar fi fost făcute presiuni din partea... fostului prefect al judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu! De cealaltă parte, primarul Năvodariului, Nicolae Matei, acuza că inclusiv ambasadorul Italiei în România că a făcut presiuni asupra reprezentanţilor Prefecturii Constanţa - de data aceasta în mandatul de prefect al lui Claudiu Palaz - pentru ca aceştia să îl convingă să dea o mână de ajutor italianului: "Uită lumea când se făceau presiuni, când a venit ambasadorul Italiei în România la Constanţa şi a stat de vorbă ba cu prefectul, ba cu preşedintele Consiliului Judeţean. Alte persoane care au încercat să facă intervenţii pe lângă mine, din partea italianului, nu vreau să le fac publice. Pot spune însă că suntem nebuni la cap dacă permitem ca 2 mii de tone de deşeuri să ajungă la Năvodari. Asta înseamnă un camion la 6 minute. De unde are România atâtea deşeuri de cianuri? E dublu faţă de ce este estimat la Roşia Montana", a declarat Nicolae Matei.

Matei, despre episodul tentativei de mituire din biroul de la primărie

Tot Matei a explicat şi episodul tentativei de mită: "Eu am lucrat la combinat, încă mai am cunoştinţe acolo, oameni care m-au sunat să îmi spună că italianul se pregăteşte să mă mituiască. Grupul infracţional de la Constanţa, căruia nu-i dau numele, dar se ştie despre cine vorbesc, a decis că nu se mai poate cu mine. Şi l-au pus pe italian să-mi însceneze ceva, o dare de mită sau să îmi dea mită, numai să îi las să-şi facă afacerea. Ceea ce fusesem anunţat, s-a confirmat. Italianul m-a sunat să ne vedem. Chiar i-am zis că nu am timp să ne vedem a doua zi, să mă sune săptămâna viitoare, sau că îl caut eu. Şi ne-am întâlnit până la urmă, la biroul meu din Primăria Năvodari, iar cei care mi-au săpat groapa, au căzut singuri în ea. Nu îi vreau rău italianului, dar să înţeleagă şi el, şi cei de la Constanţa, că trebuie să renunţe la ceea ce vor să facă la Năvodari, să-şi caute altă afacere", a declarat primarul oraşului Năvodari. În continuare, edilul a precizat că italianul mai are o "surpriză": taxe locale neachitate, pentru construcţii nedeclarate. Vom reveni.

Daniel ALBU, Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614