REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fostul premier Petre Roman, audiat la instanţa supremă în dosarul Revoluţiei

Fostul premier Petre Roman, audiat la instanţa supremă în dosarul Revoluţiei

Replica API 2 martie 2017 | 00:11 314

Fostul premier Petre Roman a venit, miercuri, la instanţa supremă, fiind citat pentru a fi audiat în calitate de martor, în dosarul Revoluţiei, în care se fac cercetări pentru infracţiuni contra umanităţii.

Petre Roman a ajuns la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în jurul orei 10.00 şi nu a dorit să facă declaraţii despre citarea sa în dosarul Revoluţiei, arătând că vrea mai întâi să stea de vorbă cu procurorii militari care anchetează cauza.

În dosarul Revoluţiei a fost audiat, în 20 februarie, tot în calitate de martor, europarlamentarul Laszlo Tokes, care le-a spus procurorilor că, după fuga cuplului Ceauşescu, evenimentele s-au derulat în baza unui plan dinainte lucrat şi au avut ca scop principal legitimarea noii conduceri. El a precizat că întrebările procurorilor militari s-au referit la perioada 22-30 decembrie, respectiv formarea şi acţiunile din primele zile ale Frontului Salvării Naţionale (FSN), în această perioadă înregistrându-se un număr mai mare de victime decât în timpul manifestărilor ce au dus la căderea dictaturii.

Şi directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, fost membru al Biroului Executiv al Consiliului Frontului Salvării Naţionale, a dat declaraţii, în 23 februarie, în calitate de martor în dosarul Revoluţiei.

În cadrul anchetei, procurorii militar ai Parchetului instanţei supreme au audiat, în ultima perioadă, mai mulţi foşti membri ai Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi au cerut acte de la mai multe instituţii, care vor fi folosite în ancheta în care se fac cercetări pentru infracţiunii contra umanităţii.

Procurorii militari din Parchetul instanţei supreme au dispus, în 1 noiembrie 2016, extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Din actele dosarului rezultă că, pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, conducerea politică şi militară instaurată după decembrie 1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, „fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii”, a precizat PICCJ, scrie News.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ete pwla, isi spala sostele definitiv, ca a inceput sa intrebe lumea. Concluzia? toti curati ca lacrima, de vina e impuscatu
0
0
Nea petrika ce bine iti statea cu gulerul...zici ca aveai gat bre
0
0
asta ar trebui cu Iliescu si restul sa putrezeasca de vii, sa ii devoreze viermii si cangrenele ... ptr crimele comise
0
0
Un kazar iudaizat ce joaca teatru.
2
0
golanul umbla cu ,,revolutia''in gura.o face pe prostul,nu a auzit de lovitura de stat la care a participat direct si constient.ne ia de prosti.daca ar fi castigat ceausescu,ovreiul era inpuscat pentru tradare...
2
0
nu va grabiti tovarasi,mai lasatii putin si avanseaza in alzheimer,si gata ,s-a rezolvat dosarul
1
0
Sa arate tanar langa parashuta de navasta-sa!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614