REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Fostul preot Picu nu s-a cerut înapoi la Biserică, zice Arhiepiscopia

Fostul preot Picu nu s-a cerut înapoi la Biserică, zice Arhiepiscopia

Replica API 5 aprilie 2013 | 00:00 1960

Anchetat de Poliţie

Anchetat de Poliţie

Ce şanse credeţi că ar mai avea preotul Nicolae Picu să slujească la Biserica Sfântul Mina, situata pe malul Lacului Tăbăcărie? Cel mai la îndemână răspuns l-am primit de la reprezentanţii Arhiepicopiei Tomisului. Din punct de vedere canonic, slujitorul Domnului ar fi trebuit să facă recurs la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, o etapă necesară, parcursă în termen de 15 zile de la emiterea deciziei Consistoriului Eparhial Bisericesc.

Dacă Sfântul Sinod i-ar fi acceptat recursul, s-ar fi rejudecat procesul, iar preotul Picu ar fi aflat dacă "verdictul" îi era favorabil sau nu. Numai că acesta nu ar fi mai făcut acest pas, dar nici la judecata bisericească nu ar fi dat curs, spun apropiaţii acestuia. De altfel, jazzmanul Harry Tavitian, cetăţean de onoare al Constanţei, a anunţat pe reteţeau de socializare Facebook că sprijină demersul Asociaţiei Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina, proprietar al Centrului Arca pentru persoane cu handicap, de a continua protestele paşnice împotriva măsurii Arhiepiscopiei Tomisului.

Judecat în lipsă

Numai că Tavitian susţine protestele paşnice, dar nu l-ar fi îndemnat pe preotul Picu să se prezinte în faţa forurilor bisericeşti, pentru a-şi susţine cauza, aşa cum ar fi fost firesc, ne-au spus reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului. "Preotul Picu trebuia să se supună, să fi venit şi să dea explicaţii atunci când i-au fost solicitate, să fi venit în faţa Consistoriului Eparhial, pentru a se apăra atunci când a fost judecat. Ar fi putut să-şi trimită un avocat, care să-l fi reprezentat, dar nu a făcut nici acest lucru", a declarat, pentru "Replica", Călin Gavrilaş, consilierul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Enoriaşii vor înţelege

Preotul Picu a fost caterisit pentru încălcarea legilor Bisericii Ortodoxe Române. Pentru că nu s-a prezentat la judecata bisericească, unsul Domnului a fost oprit definitiv de la slujire. El a trecut lăcaşul de cult în proprietatea asociaţiei sale. De ce? Pentru că biserica din Parcul Tăbăcărie din Constanţa a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Picu, în anii '90. Conform Statului Bisericii Ortodoxe Române, o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece în proprietatea şi în folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei. "Preotul Picu nu se mai poate întoarce la Biserica Sfântul Mina, atâta timp cât în Consistoriul Eparhial a fost caterisit. A fost exclus din preoţie. Dacă nu a făcut recurs la Sfântul Sinod de la Bucureşti, şi termenul de 15 zile a trecut, nu se mai poate face nimic. Nici el nu şi-a dorit să se apere. Credincioşii vor înţelege situaţia. acum se aduce în discuţie copiiI de la Asociaţie, numai că Parohia plăteşte în continuare utilităţile. Asociaţia trebuie să vină la Departamentul Social şi să ne spună în ce constă ajutorul, iar noi suntem deschişi", a mai explicat Călin Gavrilaş, consilierul de cuminicare al Arhiepiscopiei Tomisului.

Scandal fatal

Scandalul de la Biserica Sfântul Mina a fost fatal pentru preotul Remus Dumbravă. Aflat la Slujba Sfântului Maslu, oficiată în aer liber, în faţa Bisericii închisă de Aciciaţa Sfântul Mina, preotul Remus Dumbravă s-a prăbuşit la pământ, suferind un atacat cerebral. Un alt preot a încercat să-l resusciteze, fără succes, suferindul pierzându-şi cunoştinţa. Acesta a fost dus miercuri, 13 martie a.c., la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa de către un echipaj SMURD, însă eforturile medicilor au fost în zadar. Preotul a decedat sâmbătă, 16 martie, la o zi după ce fusese declarat în moarte cerebrală.

Inventar neimputabil

Din inventarul obiectelor bisericeşti, efectuat în prezenţa reprezentanţilor Parchetului, la deschiderea Bisericii Sfântului Mina, nu reiese lipsuri imputabile preotului Picu. "Nu s-au constatat lipsuri la inventarierea bunurilor din biserică", a spus Gavrilaş.

Biserică deschisă credincioşilor

Arhiepiscopia Tomisului asigură enoriaşii că în prezent Biserica Sfântul Mina a fost redeschisă, slujbele putând fi efectuate fără nici o piedică din partea Asociaţiei Aşezămintele Sfântului Mare Mucenic Mina. "Acolo slujesc mai mulţi preoţi, printre care şi Viorel Picu, fratele preotului caterisit Nicolae Picu", ne-a explicat oficialul Arhiepiscopiei Tomisului.

Anchetele Poliţiei, în derulare

Dacă în cazul inventarului obiectelelor bisericeşti concluziile sunt cât se poate de clare, în cazul anchetelor demarate până la acest moment de poliţişti nu există şi un rezultat oficial. "Pe măsură ce se vor soluţiona anchetele poliţiei vom intensifica activitatea socială. Sunt două anchete în paralel: una la Secţia 1 Poliţie, pentru închiderea Bisericii Sfântul Mina, una la Poliţia Judeţeană, o plângere penală pentru înstrăinarea Băsericii Sfântul Mina. Sunt plângerile noastre iniţiale", a conchis Gavrilaş. Reamintim faptul că Asociaţia Sfântul Mina anunţa marţi, 12 martie, printr-un comunicat de presă, că Biserica din Parcul Tăbăcăriei a fost închisă ca urmare a unei dispute inter-instituţionale cu Arhiepiscopia Tomisului. Atunci au fost schimbate încuietorile, pentru ca în biserică să nu se mai oficieze slujbe, iar accesul preoţilor a fost restricţionat. Astfel, Arhiepiscopia Tomisului a făcut plângere la Poliţie.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218