REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fostul preşedinte al CA de la Canale Navigabile, din afacerile cu viceguvernatorul BNR şi Lulache, la conducerea Nuclearelectrica

Fostul preşedinte al CA de la Canale Navigabile, din afacerile cu viceguvernatorul BNR şi Lulache, la conducerea Nuclearelectrica

Replica API 3 martie 2014 | 00:00 737

Fondul Proprietatea a preluat conducerea companiei energetice

Fondul Proprietatea a preluat conducerea companiei energetice

Un interesant concurs de împrejurări a făcut ca Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la Nuclearelectrica, să preia practic conducerea societăţii de stat prin numirile din ultimele luni. Astfel, fondul care deţine 9,72% din acţiunile Nuclearelectrica are în acest moment foşti şi actuali angajaţi atât în Consiliul de Administraţie, cât şi în directoratul companiei energetice care operează Centrala Nucleară de la Cernavodă. Aşa s-a ajuns în situaţia ca foştii colegi din conducerea Fondului Proprietatea până în 2009, directorul general Daniela Lulache şi directorul economic Mihai Darie, să fie acum director general, respectiv director financiar la Nuclearelectrica. În plus, cei doi au fost şi parteneri de afaceri, înfiinţând în martie 2010, alături de o altă colegă din conducerea fondului, Laura Constantin, firma de consultanţă Eqvon Finance. În fine, al treilea reprezentant al Fondului Proprietatea în conducerea Nuclearelectrica este Sebastian Tcaciuc, membru al Consiliului de Administraţie. Şi, chiar dacă Daniela Lulache a capitalizat până acum întreaga atenţie publică prin prisma renumelui său, noul director financiar de la compania energetică, vă garantăm că Mihai Darie, numit în funcţie la începutul lunii februarie, este un personaj cu mult mai interesant.

În vârstă de 37 de ani, economistul Mihai Darie vine la conducerea Nuclearelectrica din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile SA Constanţa, pe care o ocupa din 2012. Trebuie precizat că Darie era oricum angajat al societăţii naţionale care operează centrala nucleară, pe un post de expert financiar. Pe lângă relaţia colegială şi de afaceri pe care o are cu fosta şi actuala sa şefă, Daniela Lulache, tânărul Mihai Darie se mai poate lăuda cu alte câteva asocieri foarte sonore în business-ul românesc. Primul pe listă este Alexandru Petrişor Drăgoiu, de 36 de ani, producătorul tabletelor româneşti E-Boda. Darie şi Drăgoiu au deţinut E-Boda Buildings SRL, fosta Rosal Industrial SRL, precum şi Rosal Import Export SRL, ambele preluate de la Honorius Adrian Prigoană, fiul fostului deputat PDL, celebrul Silviu Prigoană, în anul 2011. În aprilie 2012, actualul director financiar de la Nuclearelectrica şi partenerul său îl cooptează în E-Boda Buildings pe Bogdan Olteanu (finul lui Călin Popescu Tăriceanu, fost lider PNL), nimeni altul decât viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). În acelaşi an, Mihai Darie se retrage atât din E-Boda, cât şi din Rosal, primind de la asociaţii săi Drăgoiu şi Olteanu câte 20.000 de euro. În paralel, Darie era partener şi cu Daniela Lulache în Eqvon Finance, firmă din care s-a retras tot în anul 2012. Trebuie să recunoaştem, să faci într-un interval atât de scurt afaceri, în paralel, cu fosta şefă de la Fondul Proprietatea, Daniela Lulache, cu fondatorul E-Boda, Alexandru Drăgoiu (în treacăt fie spus, acesta apare şi în acţionariatul celebrei Green Energy, dezvoltatoarea de proiecte eoliene în Constanţa condusă de Gabriel Ştefan, fiul primarului Gheorghe Ştefan, şi Lucian Bădescu, fiul lui Dumitru Bădescu, fostul şef al Contraspionajului economic din SRI), cu celebra beizadea Honorius Prigoană şi cu ditamai viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu nu e chiar la îndemâna oricui. O ironie politică a sorţii face ca una din puţinele referinţe negative la adresa lui Mihai Darie să vină din partea unui lider PNL, adică tocmai partidul care a susţinut-o în 2013 pe Daniela Lulache şi, în ultimele sale zile de guvernare din 2014, chiar pe el, pentru şefia Nuclearelectrica. Este vorba despre deputatul constănţean Gheorghe Dragomir care, într-o declaraţie politică susţinută în plenul Camerei Deputaţilor pe 16 februarie 2010, dădea de pământ cu primul ministru de atunci, Emil Boc, spunând despre acesta că nu are nici un pic de bun simţ din moment ce a oferit protejaţilor săi de la Fondul Proprietatea, Daniela Lulache şi adjunctul Mihai Darie, salarii şi bonusuri nesimţite, de sute de mii de euro.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614