REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fostul primar al comunei Agigea, condamnat la 9 ani de puşcărie

Fostul primar al comunei Agigea, condamnat la 9 ani de puşcărie

Replica API 13 martie 2013 | 00:00 197

Ioniţă scapă de o parte din acuzaţii: a intervenit prescripţia

Ioniţă scapă de o parte din acuzaţii: a intervenit prescripţia

După ce fostul primar de la Năvodari, Tudorel Calapod, a fost condamnat la închisoare către magistraţii Tribunalului Constanţa (acesta atacând decizia la Curtea de Apel), iată că i-a venit rândul şi fostului edil de la Agigea, Ion Ioniţă, acuzat de fapte de corupţie. El a primit 9 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri cu consecinţe deosebit de grave. Aceeaşi instanţă a decis încetarea procesului penal pornit împotriva lui Ioniţă Ion pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual în formă continuată, de instigare la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, deoarece a intervenit prescripţia răspunderii penale pentru toate aceste infracţiuni. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa. În acelaşi dosar, contabila primăriei a fost condamnată la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată; pentru alte fapte - a intervenit prescripţia. Un alt funcţionar din cadrul primăriei, Ovidiu Perva a fost condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, şi achitat pentru celelalte fapte, uz de fals în formă continuată, de instigare la fals intelectual în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, întrucât faptele au fost prescrise. Anca Daniela Israte şi Monica Popescu, alţi angajaţi ai primăriei, au fost condamnaţi la o pedeapsă de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. În acelaşi dosar s-a constituit parte civilă şi Consiliul Local Agigea care a fost prejudiciat, alături de SC Selgros Cash & Carry, cu aproximativ 2.100.000 euro. Acţiunea companiei a fost respinsă, în schimb, a fost acceptată cea a Consiliului Local Agigea, instanţa obligând pe Ioniţă Ion şi ceilalţi funcţionari, în solidar, la plata sumei de aproximativ 30 miliarde lei vechi, plus 15.700 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Reamintim faptul că, că Ion Ioniţă a fost trimis în judecată în anul 2009 pentru fapte de corupţie. El este acuzat că, în 2002, a scos din domeniul privat al localităţii o suprafaţă de 31,7944 ha teren, cu ajutorul unor sublaterni, fără a avea o hotărâre de consiliu necesară, pentru ca mai multe persoane revendicau diferite suprafeţe de teren aflate în acea arie. Conform procurorilor, edilul a avut drept scop vânzarea parcelei către Ion Sandu, preţul fiind unul derizoriu. Ulterior, Sandu a vândut acelaşi teren societăţii Selgros Cash & Carry, pentru un profit substanţial. De asemenea, oamenii legii au stabilit că, împreună cu Eugenia Leţu, fost funcţionar în cadrul primăriei Agigea, Ion Ioniţă a intocmit liste cu persoane în vârstă posesoare de terenuri. Primarul le contacta apoi personal şi le convingea că terenurile lor sunt lipsite de valoare, dar, cu ajutorul său, ca reprezentant legal, ele pot deveni profitabile. În acest fel, profitând şi de imaginea sa de edil, Ioniţă a înşelat 9 persoane care au semnat contracte de vânzare-cumpărare cu Ion Sandu, fără să cunoască valoarea reală a terenurilor pe care le-au înstrăinat. Între 2000 şi 2004, Ion Ioniţă a reuşit, de asemenea, să prejudicieze bugetul local cu aproape 800.000 de euro. Edilul este acuzat că nu a organizat licitaţii publice, aşa cum prevede legea, nu a intocmit evaluari şi documentatii şi a semnat în mod direct contracte cu furnizori, nu de puţine ori dispunând achitarea facturilor din alte surse bugetare decât cele prevăzute de lege. Mai mult, conform rechizitoriului, edilul a acceptat şi remis către decontare documente şi facturi falsificate. fostul edil din Agigea se mai face vinovat şi de faptul că a atras dupa el mai mulţi funcţionari din cadrul primăriei.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218