REPLICA ONLINE CONSTANTA

2° Constanța Joi, 7 Dec. 2023
Anul XX Nr. 6570
2° Constanța Joi, 7 Decembrie 2023 Anul XX Nr. 6570

Fostul primar din Câmpina scapă de pedeapsă în dosarul de corupţie

Fostul primar din Câmpina scapă de pedeapsă în dosarul de corupţie

Victor ROTARU 2 octombrie 2023 | 16:08 735

Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de pedeapsă prin achitare şi intervenirea prescripţiei în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată în 2017 de procurorii DNA Ploieşti, însă va plăti daune materiale, a decis Tribunalul Prahova.

Fostul primar din Campina scapa de pedeapsa in dosarul de coruptie

Conform deciziei publicată, luni, pe portalul instanţelor de judecată, Tribunalul a dispus încetarea procesului pornit împotriva lui Tiseanu pentru trafic de influenţă şi abuz în serviciu, ca urmare a intervenirii prescripţiei, şi l-a achitat pe inculpat pentru instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare, "întrucât nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea".

De asemenea, tot ca urmare a prescripţiei faptelor, judecătorii instanţei de fond au dispus încetarea procesului penal faţă de alţi doi inculpaţi, respectiv Carmen Gheorghe, fostă şefă a Poliţiei Locale Câmpina, şi Costin Octavian Micu, reprezentant legal al unei societăţi comerciale, ambii deferiţi justiţiei pentru complicitate la abuz în serviciu.

În timpul procesului, Gheorghe Ecatrinescu, la data faptei director economic în cadrul Primăriei Câmpina, a decedat.

Totodată, instanţa îi obligă pe cei trei inculpaţi în solidar, în măsura participării, la plata sumei de 51.978,46 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea dotărilor suplimentare aferentă achiziţionării în mod nelegal a autoturismului marca Opel Insignia), iar fostul primar este obligat şi la plata sumei de 70.450 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând contravaloarea cantităţii de carburant folosite în interesul personal).

De asemenea, magistraţii au dispus confiscarea de la Tiseanu a sumei de 17.000 lei, reprezentând obiect al infracţiunii de corupţie reţinută în sarcina acestuia.

Decizia Tribunalului Prahova nu este definitivă.

Procurorii spun că, în perioada iulie 2014 - iulie 2015, Tiseanu, beneficiind de ajutorul celorlalţi inculpaţi, a dispus în mod nelegal achiziţionarea unei maşini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale şi exclusive.

Maşina care avea dotări de lux a fost cumpărată din fondurile alocate Poliţiei Locale Câmpina, deoarece, potrivit legii, primăria nu avea dreptul de a face o astfel de achiziţie pentru folosinţa proprie, precizează sursa citată.

"Pentru a păstra o aparenţă de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei). Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituţiei publice în conturi separate, cu consecinţa aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziţie în această limită ar fi fost legală (este de menţionat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituţiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziţiona autoturisme)", se menţionează într-un comunicat transmis de DNA la acel moment.

Totodată, procurorii spun că Tiseanu i-a determinat, în perioada iulie 2010 - iulie 2015, pe angajaţii unei unităţi aflată în subordinea Primăriei Câmpina să-i remită din gestiunea unităţii, un număr de 1.409 bonuri valorice carburant a câte 50 lei fiecare, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantităţii de 12.347,4 litri carburanţi, cantitate folosită în interesul personal al acestuia.

Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu Primăriei Câmpina în sumă totală de 122.248,46 lei (compusă din suma de 51.798,46 lei - dotări suplimentare şi cei 70.450 lei reprezentând contravaloarea combustibilului).

De asemenea, Tiseanu este acuzat că, în cursul anului 2014, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (martor în cauză) un procentaj de 10% din valoarea contractelor de execuţie lucrări ce urmau a-i fi încredinţate acestei firme de către două instituţii aflate în subordinea Primăriei Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv de la acesta din urmă suma de 17.000 de lei.

"În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituţii publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societăţii administrată de omul de afaceri sau unei societăţi agreate de acesta", mai arăta DNA, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mi se pare corect: nici rahat n-au mincat, nici gura nu le miroase. probabil au cotizat unde si cit trebuie, de au lungit-o pina la prescriere.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
35462936244
5/49
442464503-12-20234 0 9 1 3 5 7
joker
2719125302