Fostul primar din Cernavodă, Gheorghe Hânsă a contestat decizia de condamnare
Fostul primar din Cernavodă, Gheorghe Hânsă a contestat decizia de condamnare
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin Pinterest4 ani și 10 luni
4 ani și 10 luni
Gheorghe Hânsă, fostul primar din Cernavodă, și fostul viceprimar Suliman Ecrem au contestat decizia Judecătoriei Medgidia din decembrie 2018, prin intermediul căreia au bifat ani buni de închisoare. În timp ce fiul lui Hânsă, Tiberiu, a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, tatăl pe Gheorghe Hânsă a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, dar cum el mai avea o condamnare din 2014, pedepsele i-au fost contopite, rezultând cea de 4 ani și 10 luni, în regim de detenție. Fostul vice a luat și el 3 ani și 6 luni, tot în detenție, pentru pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit) în formă continuată (faptă săvârșită în perioada noiembrie 2012-octombrie 2013). În continuare, Nicolae Cristache a primir 3 ani și 6 luni în regim de detenție, Mihai Adam – 3 ani și 4 luni în regim de detenție (mai avea o condamnare), Rodica Cojocaru – 1 an și 6 luni cu suspendare, iar Liliana Carmen Pricop – 3 ani cu suspendare. Decizia nu a fost definitivă, așa că inculpații condamnați au formulat apel, acesta fiind înregistrat la Curtea de Apel Constanța joi, 14 februarie a.c. Prim termen de jduecată a fost stabilit pentru 28 martie.
Menționăm că Gheorghe Hânsă a fost trimis în judecată alături de Suliman Ecrem, Nicolae Cristache, administrator al SC NKC Magnetism Construct, Mihai Adam, din Cernavodă, asociat al Stelmi Structuri, Marius Tiberiu Hânsă, din Cernavodă, fără calitate specială, recidivist, cercetat sub control judiciar, Rodica Cojocaru, din Cernavodă, funcţionar în cadrul Primăriei Cernavodă, fără antecedente penale, cercetată în stare de libertate şi Liliana Carmen Pricop, din Medgidia, funcţionar în cadrul Primăriei Cernavodă, fără antecedente penale, cercetată în stare de libertate. Din mijloacele de probă, procurorii au stabilit că este vorba, în primul rând, de lucrarea de amenajare şi protejare a Tumulului nr. 1 Cernavodă, acordată fraudulos către SC NKC Magnetism Construct SRL. Apoi, în perioada noiembrie 2012 - august 2013, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, precum şi la data de 14 ianuarie 2013, primarul şi viceprimarul şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, prin acţiuni concertate, pentru ca societăţile prezentate mai sus să obţină foloase necuvenite, obţinerea contractelor frauduloasă fiind intermediată de inculpatul Marius Tiberiu Hânsă, cu largul concurs al angajaţilor Primăriei Cernavodă, au mai spus procurorii.
Mirela PASCAL
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.