REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Fostul procuror Balaican, pus sub control judiciar pe cauţiune

Fostul procuror Balaican, pus sub control judiciar pe cauţiune

Replica API 16 aprilie 2016 | 14:04 206

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au pus în mişcare acţiunea penală şi au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe cauţiune, pentru o perioadă de 60 de zile, respectiv de la data de 15.04.2016, faţă de inculpatul Vasile Balaican, la data faptei procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Din ordonanța de dispunere a controlului judiciar întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În a doua jumătate a anului 2011, inculpatul Balaican Vasile, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) suma de 5.000 euro.

În schimbul acestei sume de bani, inculpatul a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților din cadrul Parchetului Curții de Apel Constanța, învestiți cu soluționarea dosarelor penale în care era cercetat denunțătorul și a promis că-i va determina pe aceștia să dispună, față de acesta din urmă, o soluție favorabilă.

În acest context, pe durata unui an, la diferite intervale de timp, denunțătorul i-a remis inculpatului Balaican Vasile, în tranșe, întreaga sumă pretinsă de 5.000 euro. Remiterea unei tranșe în valoare de 200 de euro a fost înregistrată de către denunțător, audio video, prin mijloace proprii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Balaican Vasile trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat,

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,

c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,

d) să nu depășească limita teritorială a județului Constanța, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,

e) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului Balaican Vasile i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

“Inculpatului Balaican Vasile i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se mai arată în comunicatul DNA.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102