Fostul șef al Autorității Navale Române, Cosmin Dumitrache, este asociat într-o firmă cu un subaltern
Fostul șef al Autorității Navale Române, Cosmin Dumitrache, este asociat într-o firmă cu un subaltern
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestA fost cutremur la conducerea Autorității Navale Române! Ministrul Sorin Grindeanu l-a schimbat pe Cosmin Dumitrache, după mai bine de patru ani la cârma companiei. A fost un cadou de Crăciun pentru mulți angajați ai ANR și, cel mai probabil, niciunul nu se îngrămădește să-i ridice statuie, dat fiind faptul că, de-a lungul timpului au existat numeroase acuzații la adresa sa. Încă de la numirea pe funcție, în 2020, angajații atrăgeau atenția că Dumitrache ar putea aduce instituția în colaps și vorbeam de interese meschine ale unor băieți deștepți. Totuși, cineva sigur îl regretă pe Cosmin Dumitrache: partenerul său de afaceri, Sorin Buga, inspector de specialitate în ANR, ajuns în companie la scurt timp după numirea lui Dumitrache. Deși au o firmă împreună, Buga ține la secret, în declarația de avere, acest aspect. De ce oare?
După 4 ani la conducerea ANR, timp în care a dat dovadă de o ignoranță incredibilă, în special în relația cu presa, Cosmin Dumitrache a primit un „cadou“ neașteptat de la șefii săi: i s-a făcut vânt de la conducerea instituției. Era chestiune de timp ca demisia să vină, în contextul scandalului în care compania a fost implicată și după „mârșăvia“ făcută de ANR în ceea ce privește absolvenții UMC de la IFR, care nu mai pot intra la examene pentru a-și lua brevetul, pentru că programul nu mai este acreditat. Mai mult, potrivit informațiilor noastre, scandalul este de sfera penalului, iar procurorii ar fi intrat pe fir.
În 2023, Corpul de Control al premierului (CCP) a făcut o vizită companiei condusă de Dumitrache, unde au fost găsite o multitudine de nereguli, printre care și eliberarea, fără drept, a unui număr de 1.779 de certificate de „Gas free” pentru nave tanc care au tranzitat canalele navigabile, încasând contravaloarea tarifelor stabilite pentru aceste operațiuni. La scurt timp, Dumitrache căuta vinovații. Inițial, a dat ordin pentru a se face cercetări administrative din care avea să rezulte cine era responsabil cu verificarea activității de emitere certificate GF a persoanelor fizice și juridice private.
decizia de numire a comisiei de cercetare disciplinară care să verifice modul de emitere a autorizațiilor
Apoi a renunțat la această idee și a luat decizia realizării unui audit ad hoc, misiune determinată de rezultatul Corpului de Control.
Dumitrache nu a fost primit cu brațele deschise la conducerea ANR, în 2020
Când a fost numit directorul companiei, în 2020, nu era străin de ANR, el fiind, anterior numirii, Inspector Specialitate Gr. I A – Serviciul Port State Control / Flag State Control în cadrul acestei instituţii. De asemenea, el ocupă, încă din 2017, postul de Şef de Lucrări - Catedra Navigaţie şi Transport Maritim din cadrul Facultăţii Navigaţie şi Transport Naval a Universităţii Maritime Constanţa, fiind coleg de muncă cu soția sa, Ramona. În perioada 2016 – 2017, Dumitrache a fost angajat al CERONAV și, anterior, a fost comandant pentru nave cu TB 3000 tone sau mai mare. Imediat după ce a fost pus pe funcție de PNL, au curs și nemulțumirile.
„Activitatea paralelă de șef de lucrări la CNTM din cadrul UMC Constanța ridică multe semne de întrebare având în vedere că respectivul ar fi trebuit să se găsească pe navă în cea mai mare parte a timpului. Pentru a ajunge comandant de navă necesită un mare număr de ani petrecuți pe mare fapt ce intră în conflict cu cariera universitară, care de asemenea necesită un număr de ani pentru a ajunge șef de lucrări.
Evident că fără ajutor nu se poate ocupa o funcție managerială, ceea ce pune sub semnul întrebării toate realizările profesionale ale individului. Acest plurivalent personaj intenționează ca, la doar 6 luni de la ungere, să revoluționeze o instituție fără să prezinte măcar o strategie instituțională pe termen scurt/mediu/lung“, mai arată același surse din cadrul ANR.
Asociatul angajat la ANR ține la secret legătura cu Dumitrache
N-a interesat pe nimeni semnalele de alarmă trase de angajații ANR, așa că Dumitrache și-a văzut mai departe, liniștit, de treabă. Între timp, a adus suflu nou în companie... un anume Sorin Buga, care îi este asociat.
Cei doi dețin, împreună cu Daniel Cepăreanu, firma Fun Selfie SRL, înființată în 2017, care se ocupă cu activități fotografice. Societatea apare în declarația de avere a lui Cosmin Dumitrache, însă nu și în declarația lui Buga.
Firma cu sediul pe strada Trandafirului, într-o clădire impunătoare, administrată de însuși Cosmin Laurențiu Dumitrache, încă este activă, deși asociații țin la secret veniturile obținute și situația economică.
Potrivit legii, Sorin Buga este obligat să-și declare toate veniturile obținute anul anterior completării declarației... să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie.
Revenind, n-ar fi rău ca noul director, Alexandru Mezei, care s-a mai aflat la cârma instituției și în urmă cu câțiva ani, să ia la puricat toată activitatea întreprinsă de Cosmin Dumitrache... dar să-și arunce privirea și spre personalul angajat în ultimii ani în ANR. Nu de alta, dar s-ar putea să aibă multe surprize!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News