REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Fostul şef al SRI Giurgiu, săltat într-un mega-dosar de contrabandă cu motorină

Fostul şef al SRI Giurgiu, săltat într-un mega-dosar de contrabandă cu motorină

Replica API 1 iulie 2011 | 00:00 556

Statul, prejudiciat cu peste 7 milioane de euro

Statul, prejudiciat cu peste 7 milioane de euro

Fostul şef al SRI Giurgiu, colonelul în rezervă Ioan Garagancea, este acuzat de DIICOT că a prejudiciat statul cu peste 7 milioane de euro, după ce a vândut, la negru, circa 15.000 de tone de motorină adusă pe Dunăre din Ucraina. Potrivit DIICOT Galaţi, reţeaua infracţională era alcătuită din români, ucraineni şi sârbi, pentru destructurarea grupării efectuându-se ieri 18 percheziţii domiciliare în judeţele Galaţi, Giurgiu, Satu Mare, Constanţa şi Bucureşti.

"În fapt, se reţine că învinuiţii, sub coordonarea liderilor Garagancea Ioan, administrator al D.G. Petrol SRL şi Sas Ioan, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii financiare considerabile, prin introducerea în mod ilegal pe teritoriul României a unor importante cantităţi de motorină, prin eludarea plăţii taxelor vamale. Astfel, în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, membrii grupării au transportat, în repetate rânduri, de pe teritoriul Ucrainei spre România, cantitatea de peste 15.000 tone motorină. Combustibilul era încărcat pe nave sub pavilion străin, aparţinând învinuiţilor şi era introdus pe teritoriul României prin P.T.F. Galaţi Port, unde era declarat ca fiind în tranzit către Serbia. Ulterior, navele acostau la km fluvial 503, în apropierea municipiului Giurgiu, unde învinuiţii rupeau sigiliile vamale şi descărcau motorina în diferite barje sau nave autopropulsate. Combustibilul era apoi comercializat prin intermediul unor firme controlate de către membrii grupării. Prejudiciul estimat ca fiind cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 7.000.000 de Euro. Procurorii D.I.I.C.O.T. au procedat la indisponibilizarea navei Jasmine, sub pavilion sârbesc, depistată cu o încărcătură de 1000 de tone de motorină Euro 5, destinată comercializării pe teritoriul României, fără plata taxelor aferente. La sediul D.I.I.C.O.T. urmează a fi conduse în vederea audierii 50 de persoane. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI. Cercetările au fost efectuate împreună cu lucrători de poliţie din cadrul B.C.C.O. Galaţi şi I.J.P.F. Galaţi şi cu sprijinul BSIJ", se arată în comunicatul DIICOT. Trebuie precizat faptul că liderul grupării de contrabandişti cu motorină este colonelul în rezervă Ioan Garagancea, în vârstă de 50 de ani. Acesta a fost şeful SRI Giurgiu până pe 16 martie 2006, când s-a pensionat, la cerere. Garagancea a lucrat şi în structurile Securităţii. Interesant este că Ioan Garagancea este ofiţerul SRI care a lucrat la dosarul celebrului traficant de arme Shimon Naor.

Directorul general al Administraţiei Zonei Libere Giurgiu, partener cu Garagancea

Firma controlată de fostul şef SRI, implicată în acest caz de contrabandă, se numeşte, de fapt BGM Petrol SRL, din Giurgiu, fosta DG Oil SRL, şi nu DG Petrol SRL, cum, dintr-o eroare, arată DIICOT Galaţi. De remarcat că, printre partenerii de afaceri ai contrabandistului Garagancea se află şi şeful unei autorităţi publice, Dan Victor Radu Niţulescu, director general al Administraţiei Zonei Libere Giurgiu, în prezent consilier judeţean şi prim-vicepreşedinte al PDL Giurgiu, dar şi fost prefect de Giurgiu. Şi un alt amănunt interesant, legat de această dată de asociatul pedelist al fostului şef SRI: Niţulescu este ştiut ca fiind unul dintre susţinătorii şi apropiaţii secretarului de stat Marin Anton, liderul PDL Giurgiu.

Vom reveni.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102