REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Fostul şef SRI Giurgiu se reprofilează de la contrabanda cu motorină, la energia verde, în asociere cu fiul unui alt şef SRI

Fostul şef SRI Giurgiu se reprofilează de la contrabanda cu motorină, la energia verde, în asociere cu fiul unui alt şef SRI

Replica API 8 decembrie 2011 | 00:00 2447

Colonelul Garagancea face afaceri cu băiatul generalului Bădescu

Colonelul Garagancea face afaceri cu băiatul generalului Bădescu

Fostul şef al SRI Giurgiu, reţinut în iunie 2011 de către DIICOT într-un dosar de contrabandă cu motorină, cu un prejudiciu de peste 7 milioane de euro, îşi continuă nestingherit afacerile în domeniul energiei. Ion Garagancea pare din ce în ce mai interesat de energia verde, ultimele sale investiţii având loc practic în paralel cu descinderile mascaţilor din dosarul DIICOT, de unde putem deduce cam cât de mult îl afectează pe colonelul (r) SRI zbaterile procurorilor. Capul reţelei care făcea contrabandă cu motorină cu vaporul, inclusiv prin Constanţa, deţine acum 100% din SC Gespro Green Energy SRL Giurgiu, după ce a preluat şi pachetul de 67%, deţinut de principalul său complice din dosarul DIICOT, omul de afaceri sătmărean Ioan Sas. O coincidenţă incredibilă face ca tranzacţia dintre cei doi să fi avut pe 29.06.2011, cu doar o zi înainte de a fi săltaţi de mascaţi. Într-o altă firmă specializată în producerea de energie regenerabilă, sereistul Garagancea, în vârstă de 50 de ani, este asociat cu băiatul unui coleg din cadrul SRI, celebrul general Dumitru Bădescu, dar şi cu vechi parteneri de afaceri, tot în domeniul energiei, ai lui Gabriel Ştefan, fiul liderului PDL Gheorghe Ştefan.

Gespro Green Energy SRL a fost înfiinţată de Garagancea şi Sas pe 26.11.2010 şi are ca domeniu de activitate producţia de energie electrică. Acelaşi Garagancea deţine şi 10% dintr-o firmă cu asociaţi extrem de interesanţi ca sonoritate a numelor şi cu planuri mari, care dezvoltă deja un proiect de panouri fotovoltaice în Giurgiu, informaţie prezentată în exclusivitate de "Replica". Este vorba despre SC Power Live One SRL, firmă în care fostul şef SRI Giurgiu este asociat, coincidenţă sau nu, inclusiv cu fiul unui coleg de-al său, mult mai cunoscutul general (r) din SRI, Dumitru Bădescu. Şi pentru că tot vorbim despre "coincidenţe", sesizăm faptul că atât Garagancea (fostul şef SRI Giurgiu), cât şi Bădescu (fostul şef al Diviziunii de Contrainformaţii Economice a SRI) au fost trecuţi pe linie moartă în acelaşi timp, în anul 2006.

Foşti şefi SRI şi băiatul lui "Pinalti", conectaţi la turbinele eoliene

În Power Live One SRL, colonelul Gargancea deţine 10%, în timp ce Adrian Bădescu, de 33 de ani, are 2,5%; pe lângă componenta SRI din SRL-ul producător de energie verde, descoperim şi mai vechii parteneri de afaceri ai lui Gabriel Ştefan, fiul prim vicepreşedintelui PDL Gheorge Ştefan: Eduard Marius Ciucu (cu 5% în Power Live One SRL, prezent şi pe piaţa constănţeană a producătorilor de energie eoliană), Alexandru Ioan Teodorescu (5%) şi Ioana Claudia Finna (5%). Cei amintiţi, împreună cu fiul lui Gheorghe Ştefan, au făcut milioane de euro din vânzarea unor proiecte eoliene, inclusiv din Constanţa (Global Logistics Services SRL, Green Energy SRL, Renovatio Trading SRL etc), către mari producători occidentali, făcând parte din pionierii acestei industrii în România. De asemenea, trebuie menţionat faptul că Adrian Bădescu apare ca administrator şi la Ice Blink Consulting SRL, firmă specializată tot în energia eoliană, la care Lucian Bădescu, de 37 de ani, fiul mai mare al generalului SRI (r) Dumitru Bădescu, este asociat majoritar. Revenind la Power Live One SRL, iată cine sunt şi ceilalţi asociaţi, alături de componenta SRI şi anturajul lui Gheorghe "Pinalti" Ştefan: Fănică Vatră, unul dintre cei mai cunoscuţi ingineri energeticieni din România, aflat la conducerea SIER (5%), Denisa Marina Ion (5%), Fănel Stanciu (5%), Sorin George Sora (5%), Valentin Volentiru (2,5%), Ştefan Eugen Constantinescu (5%), Marius Dragoş Constantinescu (5%) şi Valentin Dan Stan (10%).

Potrivit DIICOT, colonelul SRI Ion Garagancea a furat de la stat peste 7 milioane de euro

Reamintim că DIICOT anunţa, pe 30 iunie a.c., că a destructurat gruparea infracţională condusă de colonelul SRI (r) Ion Garagancea şi Ioan Sas, care a introdus în mod ilegal în România importante cantităţi de motorină, prin eludarea plăţii taxelor vamale. "Astfel, în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, membrii grupării au transportat, în repetate rânduri, de pe teritoriul Ucrainei spre România, cantitatea de peste 15.000 tone motorină. Combustibilul era încărcat pe nave sub pavilion străin, aparţinând învinuiţilor şi era introdus pe teritoriul României prin PTF Galaţi Port, unde era declarat ca fiind în tranzit către Serbia. Ulterior, navele acostau la km fluvial 503, în apropierea municipiului Giurgiu, unde învinuiţii rupeau sigiliile vamale şi descărcau motorina în diferite barje sau nave autopropulsate. Combustibilul era apoi comercializat prin intermediul unor firme controlate de către membrii grupării. Prejudiciul estimat ca fiind cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 7.000.000 de Euro. Procurorii D.I.I.C.O.T. au procedat la indisponibilizarea navei Jasmine, sub pavilion sârbesc, depistată cu o încărcătură de 1000 de tone de motorină Euro 5, destinată comercializării pe teritoriul României, fără plata taxelor aferente", se arăta într-un comunicat DIICOT.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218