REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

FOTO/VIDEO. Echipamente medicale moderne DONATE Spitalului Județean Constanța

FOTO/VIDEO. Echipamente medicale moderne DONATE Spitalului Județean Constanța

Replica API 7 decembrie 2018 | 14:50 479

Aparatură medicală de ultimă generație a intrat în dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Andrei” Constanța, cu sprijinul a două firme importante din județul Constanța, care au donat unității sanitare echipamentele respective. Valoarea echipamentelor se ridică la aproximativ 122.000 de euro, fiind vorba despre un electroencefalogram, un aparat de radiologie pentru copii și patru aparate de hemodializă.

„Sperăm că se vor consturi alte spitale în Constanța, dar până atunci, acest spital trebuie ținut la un standard corespunzător. Iar zona de paraclinic, adică echipamentele medicale, este esențială pentru un act medical în 2018. Este adevărat, se spune despre medicii români că sunt niște clinicieni buni, dar în egală măsură, dacă vrem să facem performanță, trebuie să o facem cu echipamente pe măsură”, a afirmat dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța, în cursul zilei de vineri, 7 decembrie a.c., cu prilejul prezentării noilor echipamente medicale.

În sprijinul spitalului au venit reprezentanții a două firme importante din județul nostru. Acestea au donat unității un electroencefalogram digital, în valore de 22.000 de euro, un aparat de radiologie pentru copii cu softurile aferente, în valoare de 60.000 de euro, și patru aparate de hemodializă, fiecare în valoare de 10.000 de euro.

„Pentru radiografie a fost o mană cerească, căci a permis achiziționarea unui aparat de radiologie pentru copii, împreună cu un sistem de digitalizare, fapt care permite obținerea de imagini de foarte bună calitate, cu o iradiere minimă a copiilor. Acesta este un pas serios în refacerea clinicii de radiologie a Spitalului Județean, care va continua cu darea în funcțiune a RMN-ului”, a afirmat dr. Radu Baz, coordonatorul Laboratorului de Imagistică a Spitalului Județean Constanța.

Aparatul de radiologie a fost instalat la etajul nouă al spitalului, în Secția de Pediatrie. Acesta are în componență un soft care permite obținerea de imagini de calitate și de la dispozitivele mobile, folosite pentru a realiza radiografii la patul micilor pacienți.

O altă achiziție importantă este electroencefalogramul digital de ultimă generație, în valoare de 22.000 de euro. „Cabinetul de explorare neurologică a făcut un pas uriaș prin achiziționarea unui electroencefalogram digital cu 64 de canale, de ultimă generație. Asemenea aparate se găsesc doar câteva în toată țara. Oferă posibilitatea de a monitoriza activitatea electroencefalografică la toți pacienții de la vârsta de la vârsta de 0 ani, posibilitatea de a folosi manevrele de stimulare, de cartografiere 3D a encefalului și o analiză spectrală de frecvență și amplitudine a frecvențelor cerebrale. Prin achiziționarea acestui aparat venim în spirijinul colegilor noștri clinicieni, neurologi, neurochirurgi, anesteziști, psihiatri, pediatrie”, a afirmat dr. Nurla Ghiulserin, medic șef Secția de Explorări Funcționale. De menționat că mai mult de jumătate dintre pacienții pentru care este folosit respectivul echipament medical sunt copii!

Pentru viitor se dorește și achiziționarea unui soft video și a unui soft de polisomnografie.

„La acest aparat au acces toți pacienții, atât cei internați, cât și din ambulator, vom afișa un număr de telefon pe pagina web a spitalului unde să se facă programările, cu bilet de trimitere, spitalizare de zi. Pe acest aparat lucrează un medic tânăr, nou angajat, cu competență de EEG, care are foarte multe cursuri de specializare, atât în țară cât și în străinătate, în momentul de față este în Londra, la un curs de specializare. Dorește să facă și multă cercetare și astfel putem și noi să fim incluși în programe naționale de cercetare. Acum avem și aparatură și personal

Am avut EEG de la înființarea secției, dar deja era învechit, fiind depășit din punct de vedere tehnic”, a adăugat dr. Nurla Ghiulserin.

Depășite tehnic sunt și aparatele de hemodializă din dotarea Secției de Hemodializă a Spitalului Județean Constanța, astfel că cele patru aparate recent intrate în dotarea unității erau absolut necesare!

„Această achiziție face parte din procesul de retehnologizare a secției. Ultima retehnologizare a fost făcută în 2009, iar aparatele de dializă au o durată de funcționare de aproximativ 30.000 de ore. Ale noastre trecuseră de 40.000 de ore. Ca atare, înțelegeți recunoștința și mulțumirile pe care le adresez oficial, atât conducerii spitalului, cât și sponsorilor care au ajutat la achiziționarea acestor aparate, atât de necesare”, a afirmat dr. Bogdan Cîmpineanu, șeful Secției de Hemodializă.

Cele patru aparate de dializă sunt de ultimă generație. În cadrul secției există 14 aparate, astfel că procesul de retehnologizare va continua. De menționat că fluxul de pacienți care fac dializă în cadrul spitalului este continuu.

Iar noutățile vor continua, luna aceasta, la Spitalul Județean Constanța, conducerea având în plan darea în folosință a RMN-ului în cursul săptămânilor următoare.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367