REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

FOTO/VIDEO. TÂRG la Muzeul de Artă Populară. Meșteri olari din întreaga țară au venit la Constanța!

FOTO/VIDEO. TÂRG la Muzeul de Artă Populară. Meșteri olari din întreaga țară au venit la Constanța!

Replica API 21 iulie 2018 | 01:33 753

Muzeul de Artă Populară Constanța continuă seria manifestărilor culturale din acest sezon estival, sub genericul „Meșteșuguri tradiționale. Utilitar și decorativ”. Astfel, de vineri, 20 iulie a.c., până duminică, 22 iulie a.c., constănțenii și turiștii sunt așteptați pe platoul din fața instituției culturale pentru a admira și achiziționa obiectele tradiționale decorative sau de uz gospodăresc expuse de mai multe familii de olari.

Au venit în fața publicului cu roata olarului, dar și cu obiecte tradiționale decorative sau de uz gospodăresc, modelate din lut (căni, farfurii, platouri, jucării și multe altele), familii cu tradiție în realizarea vaselor de ceramică. Din faimosul centru de olari Horezu (Vâlcea) este prezentă familia Gheorghe și Maria Iorga. Vestitul centru de ceramică de la Marginea (Suceava) este reprezentat de Dumitru Pascaniuc, iar dintr-un alt centru celebru, Corund (Harghita), a venit la Constanța Iosef Molnoș.

Prin organizarea manifestării „Olăritul, tradiție și contemporaneitate” și aducerea la Constanța a acestor familii de olari, care transmit din generație în generație meșteșugul modelării lutului (bărbații modelează la roată, iar femeile și, uneori, copiii se ocupă de decorarea ceramicii), Muzeul de Artă Populară și-a propus să oferă o privire de ansamblu asupra evoluției și continuității meșteșugului olăritului în timp, în formele sale autentice.

De asemenea, cei interesați să vadă evoluția în timp a acestui meșteșug sunt invitați să admire în expoziția de bază a Muzeului de Artă Populară Constanța, la etajul I, piese de ceramică reprezentative pentru centre de olărit din Oltenia, Moldova și Transilvania. Aceste piese de ceramică fac parte din patrimoniul cultural fiind clasate în categoria Tezaur. Alături de plăcile de sobă bistriețene (cahle), în expoziție se află ceramică din centrul azi dispărut de la Vama, Oaș, ceramică veche de Horezu, cancee și farfurii din centrele săsești din Transilvania, dar și spectaculoasa ceramică galițiană de tip Kuty, lucrată în Bucovina.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Am luat o oala de la astia si am putut s-o folosesc doar de 2 ori, patetic.. nu cumparati asa porcarii.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218