REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Francul elveţian pe tavan, politicienii au din nou soluţii

Francul elveţian pe tavan, politicienii au din nou soluţii

Replica API 19 ianuarie 2015 | 00:06 174

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

Criza care s-a declanşat, săptămâna trecută, în privinţa francului elveţian nu se lasă fără urmări. Specialiştii de serviciu în orice moment dificil se întrec în proba de „eu ştiu soluţia” viteză, ceea ce ar produce adâncirea crizei în care se află românii cu credite în franci elveţieni (CHF). Pentru aproximativ 150.000 de familii, ratele au ajuns şi la 130% din cursul iniţial pentru creditele contractate în perioada 2007 - 2008, iar criza declanşată de banca centrală a Elveţiei, săptămâna trecută, necesită soluţii urgente. Deputatul PSD, Ana Birchall, face un apel la băncile care au în portofoliu credite în franci elveţieni să vină în regim de urgenţă cu măsuri concrete de ajutorare reală a celor care acum sunt în necaz. „Fiecare bancă trebuie să înţeleagă că a avea în portofoliu credite neperformante care devin active toxice le afectează negativ propriul bilanţ bancar. Fiecare bancă trebuie să înţeleagă că este şi în interesul lor economic să promoveze în regim de urgenţă soluţii pentru a evita creşterea numărului creditelor neperformante în franci elveţieni şi să îi ajute pe toţi românii aflaţi acum în necaz să nu fie executaţi silit şi să îşi poată plăti ratele la un curs suportabil. Românii nu mai trebuie să trăiască permanent cu frica că îşi pot pierde agoniseala de o viaţă şi că pot fi aruncaţi în stradă”, a spus Birchall, o „abonată” la problemele românilor, în ultima perioadă, cauzate de ratele la bănci. Asociaţia europarlamentarului Monica Macovei, M10, a luat poziţie împotriva PNL, care solicitase iniţial băncilor să adopte un curs fix pentru CHF sau derogarea de la plata creditelor în franci. „Noul PNL este PSD 2. Prin măsuri populiste, profitând de drama unor oameni, PNL pune în pericol întreaga economie în schimbul unor voturi. (…) Să adopţi soluţia cursului fix este complet iresponsabil. Cine acoperă diferenţa dintre preţul real şi cursul fix? Cine si pe ce criterii stabileşte acest curs? PNL? PSD? (…) Să obligi băncile la derogare de la plata creditelor în franci este la fel de iresponsabil. De ce nu facem acest lucru şi pentru cei cu credite în euro sau credite în dolari? (…) Cursul CHF/RON se calculează indirect, prin intermediul cursului EUR/CHF, iar evoluţia recentă a acestuia nu depinde direct de decizii sau intervenţii ale BNR sau ale băncilor comerciale. Politicienii care solicită audierea şi intervenţia reprezentanţilor băncii centrale în favoarea clienţilor care deţin credite în moneda elveţiană trebuie să ţină cont de acest fapt, precum şi de faptul că orice măsură luată pentru a contracara mişcări ale pieţei valutare poate avea efecte nefaste pentru economie, pe termen mediu”, se arată într-un comunicat al M10.

Intervenția statului?

Intervenția statului în momente de criză financiară? Din experiența ultimei crize, știm că economiștii și/sau bancherii nu pot decât să producă și mai mult rău, așa că variantele sunt limitate. Evident, toată atenția se îndreaptă către stat. În timp ce cea dintâi categorie mereu a invocat o intervenție a statului doar în momente de foarte mare dificultate, ceea ce voalat ar însemna cam niciodată, statul este chemat, din nou, să rezolve și problema CHF.

Cu greu, dar o recunoaște și deputatul Dănuț Culețu. În ciuda liberalismului care cosmetizează clasa noastră politică, Culețu recunoaște că este necesară o intervenție a statului și în mica criză proaspăt declanșată în România. „Problema a ajuns atât de gravă, încât, după părerea mea, obligatoriu inițiem în Parlament, prin Banca Națională și ministerul de Finanțe, niște măsuri prin care să fie sprijiniți acești oameni care nu pot face față plăților în acest moment. Am înțeles că săptămâna viitoare va fi o ședință a comisiei de Buget-Finanțe din Parlament și probabil că vor fi invitați și ministerul de Finanțe și BNR. Există și o propunere de lege în Parlament, în legătură cu reconversirea ratelor din franci elvețieni în lei și cred că ar trebui să ne aplecăm foarte serios în privința acestei legi, pentru a o putea promulga în preîntâmpinarea acestor oameni. (…) E o mare problemă a intervenției statului. Eu, ca liberal, prin convingere și prin educație nu sunt de obicei adeptul intervenției statului în economie. Numai că actuala criză economică a făcut posibilă intervenția statului pentru a preîntâmpina adâncirea crizei. Cred că la fel ar trebui și acum, statul să intervină în acest moment, pentru ca acești oameni să nu ajungă în situații disperate. Trebuie să fie o intervenție unitară, care să rezolve problema poate nu numai a francilor elvețieni, ci și a altor valute. (…) Câtă vreme cursul este liber, este foarte greu pentru BNR și ar costa foarte mult să intervină în a menține un curs mai mic al francului elvețian. Trebuie să ne așezăm la masă cu ministerul de Finanțe, băncile, BNR, inclusiv reprezentanții celor care fac obiectul acestor credite, pentru a găsi soluția cea mai bună. Aici, vorbim de niște ajustări. Ajustări, în sensul unor eventuale pierderi poate pentru bănci, a unor facilități date prin Finanțe, în ce măsură comisioanele, dobânzile și toate celelalte, este mai mult de discutat, dar important este că această problemă trebuie să facă obiectul unor întâlniri la nivelul Parlamentului și a instituțiilor abilitate”, a spus Culețu, pentru Replica. De asemenea, pentru deputatul constănțean, ceea ce se întâmplă acum cu CHF este un scenariu care, oricând, se poate repeta și în cazul altor valute, cum ar fi euro.

„Nu pot să cred că băncile au fost de rea credință. Băncile poate au oferit o posibilitate de creditare, dar eu am mai spus și nu o dată: cine ia un credit într-o monedă, alta decât moneda națională, își asumă un risc pe care nimeni nu-l poate prevedea. Îți asumi, în momentul în care ai luat un credit în altă valută că se poate întâmpla și o nenorocire. Inclusiv cu euro, care actualmente este slab, dar peste 2-3 ani s-ar putea întâmpla și ca euro să crească. Nimeni nu poate prevedea lucrul acesta, de aceea îți asumi un risc în momentul în care semnezi un credit în altă monedă decât moneda națională și nu putem blama numai băncile. Băncile, probabil, au propus, dar sunt și cei care au semnat și au acceptat contractul de credit”, a mai spus Culețu, pentru Replica.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614